ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי התייחסו היום (שני) במסיבת עיתונאים מיוחדת במשרד ראש הממשלה בירושלים, למתווה עליו סוכם עם נציבות הפליטים של האו"ם בנוגע להוצאת מסתננים משטח ישראל. "זהו יום חשוב", פתח ואמר נתניהו, "היום לפני שמונה שנים הגבול שלנו עם אפריקה היה פרוץ לחלוטין. לפי כל ההערכות היינו מגיעים למיליון מהגרים תוך עשור. הסיבה היא שישראל היא המדינה המפותחת ביותר באזור. לכן ישראל כאבן שואבת הייתה סופחת כמיליון איש. המשמעות לדבר הזה והעתיד שלנו כמדינה יהודית ודמוקרטית היה קשה ביותר".

"מול הסכנה הזו הוריתי על הקמת גדר וליוויתי את הקמתה", המשיך ואמר נתניהו, "זה נעשה חרף ביקורת אדירה, ספקנות אדירה. הסבירו לי שזה לא יעבוד שאנשים ייכנסו בלאו הכי ואל לנו לבזבז מאמצים בבניית מכשול שלא יעבוד. עד השלמת הגדר קצת פחות מ-60 אלף הצליחו להיכנס. ירדנו ממיליון ל-60 אלף ורבים מהם השתכנו בדרום תל אביב. נקטנו במדיניות נחושה מאוד והוצאנו למעלה מ-35 אלף, רובם מדרום תל אביב והשכונות. הלכתי לשכונות, ראיתי את הסבל של האנשים, ביקרתי בלילות, עשינו אפילו סיור סמוי וראינו את מלוא הבעיה". 




 
"אמרנו שאנחנו חייבים להוציא את היתר שנמצאים שם. כדי להוציא הייתה בעיה כי ביהמ"ש אסר עלינו להוציא אותם למדינה ללא הסכמתה. חיפשתי מדינה ועמלתי על כך קשה מאוד שתסכים לקבל את האנשים הללו מבלי שהם יסכימו לעבור אליה. התחלנו להוציא אנשים, אבל מהר מאוד התברר שהמדינה השלישית איננה עומדת בתנאים. לכן מרגע שהתברר שהמדינה השלישית כאופציה לא קיימת, נכנסנו למלכודת שאומרת שכולם היו נשארים. זו המשמעות".

"לא ויתרנו וכאן אני משבח את הפעולה של מאיר ראש המל"ל שפעל בהנחייתי להגיע להסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם שמוציא 16 אלף איש החוצה למדינות מערביות, איטליה, גרמניה קנדה. זו המחויבות של נציבות הפליטים. בתחילה הייתה דרישה שעל כל אחד שיצא יהיו ארבעה שיישארו. לא הסכמנו לכך. הגענו לבסוף להסכם שכל אחד שיוצא, אנחנו משאירים אחד כתושב ארעי. זה כמובן מאפשר להוציא אוכלוסייה גדולה מאוד. 6,000 פליטים ייצאו כבר בשמונה עשר החודשים הקרובים".

עוד אמר ראש הממשלה כי "אנחנו הולכים להשקיע במנהלת מיוחדת. לקחת מאות מיליוני שקלים שייחסכו ממתקן חולות וגם מעלות השיקום שהיינו צריכים להשקיע. נשקיע אותם בשיקום דרום תל אביב ובפיזור האוכלוסייה במקומות שונים בארץ, כדי להקל על הסבל של תושבי השכונות. אני מבין שהציפייה הייתה שנוציא את כולם למדינה שלישית, אבל מרגע שזה לא עמד על הפרק אנחנו עושים את הדבר הטוב ביותר. זה יום חשוב - יום בשורה".

שר הפנים אריה דרעי אמר כי "לאו"ם יש מדיניות ברורה. הם אומרים שכל מדינה דמוקרטית תתמודד עם הבעיה שלה. אנחנו המדינה היחידה שהאו"ם הסכים לבוא לקראתה. בהתחלה הם אמרו על כל אחד שניקח תשאיר ארבע. בגלל הנחישות שלנו הם ראו שאנחנו מתכוונים ללכת עד הסוף ומאיר בן שבת ניהל משא ומתן מועיל והביא לנו את ההסכמה של אחד לאחד. הם לוקחים 16,000 ואנחנו מתחייבים להשאיר 16,000. השאר אנחנו נטפל במדיניות של יציאה מרצון". 

אריה דרעי. צילום: פלאש 90
 
"ההסכם היה מוכן כבר שבוע", המשיך דרעי, "רצינו את התמיכה של האו"ם, שכל אלה שהולכים לקבל ממני אשרה של תושב ארעי, אשרה של שהיה ועבודה, אני אפעיל את סמכותי ואקבע איפה הם יגורו ואיפה הם יעבדו. אביגדור יצחקי שהסכים לקחת מהרגע לרגע את המשימה הלאומית יקבל על עצמו את האחריות לפיזור האוכלוסייה ברחבי הארץ ושיקום דרום תל אביב. אנחנו נתחיל לפנות את אלה שבדרום תל אביב לרחבי הארץ אני מקווה שכל אותם גופים שיצאו והטיפו לנו למה אנחנו מגרשים, שיבואו ויגידו לנו תעבירו לנו את זה. הם עומדים עכשיו למבחן. אנחנו נעביר להם מסתננים ונפרסם מי עזר לנו, כי הם התחייבו בפייסבוק".

פרטי המתווה: 16,250 מהגרים צפויים לעזוב
 
כפי שפורסם מוקדם יותר היום לאחר שבג"ץ דחק במדינה לתת תשובה סופית לעתירות שהוגשו כנגד גירוש המסתננים מישראל, התברר כי מאחורי הקלעים נרקמו הסכמות והוסדר הנושא שהפך להיות חלק מדיון סוער בחברה הישראלית. ההסכם, אגב, כבר אושר ע"י היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.

על פי משרד ראש הממשלה, ישראל הגיעה להבנות משותפות חסרות תקדים עם נציבות האו"ם לפליטים להוצאת מהגרים מישראל. נציבות האו"ם לפליטים תפעל ליציאת אוכלוסיות אלה למדינות מערביות, ומדינת ישראל תסדיר את מעמד חלק מהאוכלוסיות שתישארנה. במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל. 

מסתננים מפגינים. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90


במשרד ראש הממשלה הביעו סיפוק שכן, לטענתם, הבנות אלו יאפשרו יציאת מספר גדול יותר של מהגרים מישראל מאשר במתווה הקודם, וכל זאת בחסות האו"ם והקהילה הבינלאומית. על פי ההסכם, המתווה, יחולק לשלושה שלבים ויימשך כחמש שנים, ובסופו צפויים אלו שיישארו בישראל לעבור הכשרות, יועברו למקומות שונים בארץ, על מנת להקל על האוכלוסיות שסבלו מהנושא, ואף תוקם מנהלת מיוחדת שתשקם את דרום תל אביב, בראשותו של אביגדור יצחקי, בשיתוף נציגים מהעירייה ומהשכונות. על פי משרד ראש הממשלה, הכספים שהיו אמורים להיות מושקעים בתוכנית הפליטים הקודמת, יופנו לתהליך של השיקום.

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "לאור העובדה שמדינת ישראל ונציבות האו"ם לפליטים משלבות זרועות לשם מימוש מתווה זה, מתייתר הצורך להמשיך במדיניות הוצאה בכפייה למדינות שלישיות בתקופת יישום המתווה החדש. ראש הממשלה ושר הפנים פעלו לקיום המתווה הקודם, אך בשל אילוצים משפטיים וקשיים מדיניים מצד המדינות השלישיות היה צורך להגיע להבנות חדשות ומשופרות שיבטיחו המשך יציאת אלפי מהגרים מישראל ומתן טיפול מקיף לבעיה".