תחזית שחורה: בקיץ הבא עלול להיווצר מחסור במי שתייה

למדינה נדרשו חמש שנות בצורת רצופות עד שהציגה תוכנית למאבק במחסור במים והקמת שני מתקני התפלה נוספים עד שנת 2030. משרד האנרגיה: "התוכנית תוגש לממשלה בחודש הקרוב"

יובל בגנו צילום: באדיבות המצולם
הכנרת יבשה
הכנרת יבשה | צילום: רשות הטבע והגנים

עתה, בתום שנת בצורת חמישית, מכריז משרד האנרגייה והמים על תוכנית חומש. בתחילת החודש הודיע משרד האנרגייה: "שר האנרגייה יובל שטייניץ יגיש בשבועות הקרובים לאישור הממשלה את התוכנית להתמודדות עם הבצורת וקידום פתרונות למשק המים תוך קביעת יעדי ההתפלה עד לשנת 2030". במרכזה של התוכנית הקמת שני מתקני התפלה חדשים, בגליל המערבי ובשורק, כדי להוסיף כ־300 מיליון מטרים מעוקבים מים לשנה לכושר הייצור הנוכחי. אבל מה יקרה עד 2030 – זו הבעיה הגדולה. כן כוללת התוכנית את שיקום הזרימות בנחלים ובכינרת וחיבור יישובי הגליל המערבי, שסובלים מהידרדרות איכות המים במאגרים המקומיים, אל המערכת הארצית.

אם לא די בכך, המדינה אינה ערוכה לתרחיש של זיהום ים חמור שעלול להשבית לתקופה ארוכה את מתקני ההתפלה, למשל מאסדות הגז הטבעי המתרבות בחופים. משרד האנרגיה עצמו מתעקש להקים את אסדת מאגר "לווייתן" בקרבת חוף הכרמל ולא מעל פי הקידוח, למרות התנגדות עזה של התושבים באזור.

אפילו שר האנרגיה יובל שטייניץ נאלץ להודות: "כבר היום המחסור במים טבעיים הוא הגבוה ביותר שנמדד בכמאה השנים האחרונות, ומביא את מקורות המים בצפון לשפל חסר תקדים".

מנכ"לית עמותת צלול, מאיה יעקבס, מזהירה: "יש למהר ולהכריז על מגבלות והיטלים לצריכת יתר, לשנות כמויות מותרות למגזר החקלאי, עירוני ואישי, לאפשר תפישת מי גשמים על ידי הציבור, לעשות מאמצי על לצמצום הנגר העירוני והגברת חלחול מי הגשמים באדמה, לטהר מי בארות מזוהמים, לגוון את מקורות המים כדי למזער את התלות בהתפלה, להתאים את גידולי החקלאות לשינוי האקלים ועוד, בטרם יהיה מאוחר מדי".

תגיות:
מים
/
בצורת
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף