22 שנה עברו מאז ירדתי מהסטי"ל אח"י תרשיש, שבו שירתי. השבוע הצטרפתי ללוחמי ספינת המלחמה אח"י חץ ליום של פעילות ימית, הכוללת אימון כשירות, הכשרת מפקד, גרירת סטי"ל וחילוץ מוסק.
ביום אחד שלם ובים חלק כמו פלטה חזרתי אל הסדיר, ובהתרגשות גדולה עברתי בין התחנות שליוו אותי כחייל מורעל. רק שלמעט הריח שום דבר כבר לא אותו הדבר. הסטי"ל שלי לא דומה לסטי"ל של היום, המשימות של אז לא מתקרבות לאלו של היום, והאתגר של פעם - שמירה על קו חוף נקי - עבר לפלוגה אחרת. הסטי"ל של היום הוא כלי מלחמה לכל דבר. שייטת 3 של היום הפכה לכלי התקפה שלא מבייש משימות של טובי המטוסים, סוללות התותחים וגדודי הטנקים של השריון.
בתקופתי שימשה שייטת 3 בעיקר ככלי להעברת לוחמי שייטת 13 ממקום למקום. היום היא זרוע הגנה והתקפה מהחשובות שיש בצה"ל. "הסטי"לים עברו מהפכה. חיל הים משתנה בהתאם לצורכי המדינה בתחומי המים הכלכליים שלה, במיוחד לאור תחילת פעילות אסדות הגז", מספר רס"ן ת', מפקד אח"י חץ. "אם פעם המשימה הייתה בתחום ה־12 מייל, היום מוטת השליטה שלנו גדלה פי עשרה ואנחנו רק הולכים ומגדילים את בנק המשימות הכולל שיתופי פעולה עם ציים אחרים".
קורנפלד עבר אותו מסלול כמוני, רק נשאר לעוד 12 שנה. בחיל הים זה נחשב לבלתי אפשרי. לחיות על ספינת מלחמה כל כך הרבה זמן עם עוד 70 חיילים, על 45 מיטות, שני חדרי שירותים וחדר אוכל מאולתר? לא אנושי, אבל קורנפלד הוא לב הסטי"ל. רב־חובל אמיתי, איש של ים. עכשיו הוא רוצה להוציא תואר ואחר כך ייקח את ערימת הניסיון שלו ויעבור לתפקיד חוף. "ברור שאני אתגעגע", הוא אומר רגע לפני שנפרד מכלי המתכת העוצמתי. "בסוף פה כולם מכניסים ביחד ידיים לשמן. כולם צריכים לדעת לעשות הכל. בילצ'ים עושים ביחד, צובעים ביחד, מנקים תקרות במכונה ומשפשפים פאיולים (רצפות המתכת של הסטי"ל). פה עובדים קשה. מצד אחד, אני מסכם פה תקופת חיים משמעותית ובטוח אתגעגע. מצד אחר זה שירות לא קל בכלל. לא פשוט לחיות על ספינה, בטח לא 12 שנה ברציפות".
לאחר סיום התרגיל, בכניסה לנמל חיפה, אני נזכר בימים ההם לפני 22 שנה. זה רגע של הקלה, הכניסה לנמל. נושמים לרווחה בשל סיום המשימה הימית, לצד רגע של שיברון ושביזות לקראת המטלות בחוף. כל סטי"לן חווה את זה. שעות ההפלגה הסתיימו לעת עתה, אולם העבודה הקשה רק מתחילה. ספינה מאומנת היא כזו שהצוות שלה עובד קשה בחוף כדי לצמצם עבודה בים. על משקל "מי שטורח בערב שבת, אוכל בשבת", אומרים בים כי "מי שעובד קשה בחוף, נח בים". תחושת הטלטול בירידה לרציף מחזירה למציאות. תודה ענקית לתותחים של אח"י חץ על חוויה בלתי נשכחת.