דתיים על כוונת הטרור: במגזר מתמודדים עם כוונות המחבלים

אבטחה במוסדות הודקה, הנחיות הבטיחות לתלמידים ולצוות המורים רועננו, ואפילו שמים דגש רב יותר על המורל, אל מול ההערכות שהמחבלים מכוונים לפגוע ב"בעלי חזות יהודית מובהקת"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מקום הפיגוע בירושלים
מקום הפיגוע בירושלים | צילום: מרק ישראל סלם
3
גלריה

קריאה בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות הערביות בשבועות האחרונים הייתה חדה. בסרטון נראה צעיר עם כאפייה מסורתית לצווארו, באוזניו תחובות אוזניות קטנות, והוא שעון על קיר אבן ירושלמית, שקוע בטלפון הנייד שלו. ברקע ילדים משחקים בכדור. אלא שהסצנה היומיומית הזאת מקבלת מיד תפנית. מהפינה מגיחים שני גברים במבט זחוח והליכה בטוחה, וכדרך אגב מפילים את אחד הילדים על הקרקע ללא סיבה. הצעיר מרים את עיניו, מוזיקת סרטי הפעולה שברקע מתגברת והמסך הופך שחור־לבן. הוא זועם.

כאשר השניים חולפים על פניו בצחוק גדול הצופה יבין כי הצעיר החליט לעשות מעשה. סכין גדולה נשלפת לפתע, הוא אוחז בה בחוזקה בכף ידו, וכשהשניים לא שמים לב הוא מתחיל לרדוף אחריהם. הוא קופץ על שניהם מאחור ובשתי אבחות סכין משסף את גרונותיהם, והם מוטלים על הקרקע. המסך מיטשטש והתמונה קופאת. דם ניתז על המסך וכתובת גדולה בערבית מופיעה: "קום ותעשה אינתיפאדה", נכתב בשחור ואדום, ונחתם: "שחרור אל־אקצא".

"הם לא מחפשים אדם דתי בגלל שהוא דתי, אלא אדם שהם ידעו בוודאות שהוא יהודי", אומר תת־אלוף במילואים ניצן נוריאל, לשעבר ראש המטה ללוחמה בטרור וכיום חוקר במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי הרצליה. "צריך להבין את זה. הם לא רוצים להגיע למצב שהם פגעו בתייר או בערבי אחר. הרי אנחנו בני דודים, כמו שאומרים, די דומים. אז הרצון לפגוע ביהודי מפנה אותם לפגוע באדם שהוא יהודי בוודאות. הדרך שלו למנוע תקלות הוא לחפש אדם שלבוש כמו יהודי".


בקרב הציבור הדתי־לאומי, מי שמכונים "הכיפות הסרוגות", שומעים את הדברים ולוקחים אותם לתשומת לבם, אם כי לפי שעה בזהירות רבה ובאיפוק.


"הוצאנו נהלים ברורים לגבי אבטחה בכל המוסדות, עמדנו על הקפדה גדולה של המנהלים שלנו בכל מקום, בין אם המוסדות הפנימייתיים והלא פנימייתיים", אומר גלט.

זמן קצר לאחר מכן הבהיר הרב חיים קנייבסקי, ממנהיגי הציבור החרדי הליטאי, כי על אנשיו להמשיך להגיע אל הכותל, אולם טוב שיעשו זאת בדרכים ראשיות ולא צדדיות, להפחית את הסכנה. "זה מצב מאוד לגיטימי שאדם חרדי שלא אמון על ההגנה העצמית הממוסדת, אולי פרנסי הקהילה שדואגים לצאן מרעיתם, יבקשו להיזהר ביתר מידה", אומר שוייצר. "בטח אם הם לא צורכים את התקשורת המרכזית כמו אחרים. אז יכול להיות שבמגזר החרדי מצאו לנכון דווקא, בגלל שהם לא צרכנים מתמידים של המדיה. אבל להגיד שהם צריכים ערנות מיוחדת דווקא בגלל שהם נראים בצורה זאת או אחרת? זה דבר שטות ומעלה את מפלס הלחץ שגם ככה יש פה".

תגיות:
הציונות הדתית
/
המגזר החרדי
/
גל הטרור
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף