החלטת הקבינט אמש להגביל את הבנייה ביהודה ושומרון לגבול הבנוי של ההתנחלויות גררה תגובות נזעמות מהפלג הימני של המפה הפוליטית. חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) מתח היום (שישי) ביקורת חריפה על ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי "החלטת הקבינט מטרידה מאוד. היא משאירה אמנם מרחב תמרון למבחן היישום בשטח אבל הניסיון עם נתניהו במבחני תוצאה הוא רע מאוד. אין בסיס אמיתי להערכה שהפעם זה יהיה אחרת".



חבר הכנסת הוסיף עוד כי "תזכורת אחת מיני רבות להתנהלותו של נתניהו קבלנו אתמול כשראש הממשלה הודה למעשה שהוא הורה לעצור שיווק של 2,000 יחידות דיור מתוך אלו שאושרו על ידו לפני כחודשיים וזאת לאחר שלשכתו הכחישה זאת. ההודאה הזו, בצירוף העובדה שמאז הבחירות בארה"ב מועצת התכנון העליונה ביו"ש לא התכנסה - מה שאומר שגם התכניות שרה"מ "אישר" לא קודמו, מלמדים ש-5,500 יחידות הדיור שכאילו אושרו היו לא יותר מבלוף, כפי שטענתי אז. כאמור, אין שום יסוד להנחה שהפעם זה יהיה שונה". והודיע כי בכוונתו להעמיד את נתניהו למבחן ולקדם בנייה בהתנחלויות, ואם נתניהו לא יאשר אותן, "לא נוכל לפתוח את מושב הקיץ של הכנסת כסדרו".



גם שר החקלאות אורי אריאל התייחס להאטה בבנייה ולהקמת ההתנחלות החדשה עליהן הוסכם בקבינט ואמר כי ״ההצהרות חשובות אבל המבחן הוא במעשה. כך לגבי עמונה וכך לגבי המשך הבניה ביהודה ושומרון״, והוסיף, "ההבטחה להקמת חשוב חדש למפוני עמונה היתה ברורה וחד משמעית, ולא ברור איך התדרדרנו למצב שבו צריך להודות על מימוש ההבטחה.  יחד עם זאת, גם כעת המבחן הוא במעשה. כך לגבי עמונה וכך לגבי המשך הבניה ביהודה ושומרון״.



ח"כ מוטי יוגב בירך על החלטת הממשלה להקים התנחלות חדשה למפוני עמונה ואמר שהוא "מברך את ממשלת ישראל, על החלטתה להקים ישוב חדש למפוני עמונה, מזרחית לשילה, אות וסימן לחידוש ההתיישבות היהודית וחיזוק אחיזתנו בכל מרחבי ארצנו. נמשיך ונבנה את ארצנו בגליל ובנגב, ביהודה, שומרון ובקעת הירדן".


המבחן הוא במעשה. אורי אריאל, צילום: יצחק הררי, פלאש 90
המבחן הוא במעשה. אורי אריאל, צילום: יצחק הררי, פלאש 90



בניגוד אליהם, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש גינה את ההחלטה לבנות התנחלות חדשה בעמק שילה, כפיצוי למפוני המאחז עמונה. "הבחנו בהודעה על הקמת התנחלות חדשה בשטח פלסטיני כבוש בדאגה ואכזבה", כתב מזכ"ל האו"ם בהודעה, והוסיף כי הוא הדגיש פעמים רבות כי "אין תוכנית חלופית שתאפשר לישראלים ולפלסטינים לחיות יחדיו בשלום וביטחון לתוכנית שתי המדינות".



בנוסף לכך ציין גוטרש כל פעולה חד צדדית שפוגעת בסיכויים להגיע לפיתרון זה כגון, לטענתו, ההכרזה על בניית ההתנחלות, וציין כי "בנייה בהתנחלויות היא לא חוקית בעיני החוק הבינלאומי ומהווה מכשול לשלום".



גם ממשל טראמפ הביע הסתייגות מהכוונה הישראלית, אך הביעו הבנה לכך שמדובר בהתחייבות שנתן נתניהו לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד. גורם בכיר בממשל אמר לג'רוזלם פוסט כי "ראש ממשלת ישראל התחייב בפני תושבי עמונה בטרם טראמפ הבהיר את ציפיותיו בנוגע לבנייה בהתנחלויות, והבהיר כי בכוונתו לדבוק בתכנית זו".



אנטוניו גוטרש, צילום: רויטרס
אנטוניו גוטרש, צילום: רויטרס



בנייה לצד הגבלה



כזכור, הקבינט המדיני ביטחוני אישר אתמול פה אחד הקמת ישוב חדש למפוני עמונה, באזור עמק שילה. לאחר מכן התקיים גם משאל טלפוני ליתר שרי הממשלה, לאישור ההחלטה. בנוסף, ראש הממשלה בנימין נתניהו עדכן את הקבינט כי אושרו לשיווק 2,000 יחידות דיור - מתוך כ-5,700 יחידות דיור עליהן הודיעה ישראל כבר לפני חודשיים. 2,000 יחידות אלה לא אושרו לשיווק עד כה בשל בעיות טכניות. עוד עודכן הקבינט כי המדינה הכריזה על כ-900 דונם כאדמות מדינה באזור עדי עד, גבעת הראה ועלי, זאת בהתאם לצרכים שעלו כתוצאה מסוגיות משפטיות.



אמש לצד ההחלטה על הקמת התנחלות חדשה ראשונה מזה עשרות שנים עבור מפוני עמונה, ישיבת הקבינט שהתקיימה אתמול הכילה גם בשורות פחות טובות לציבור המתיישבים. בישיבה סוכם על שורת צעדים לריסון בנייה בהתנחלויות, במטרה להתחשב בבקשותיו של נשיא ארצות הברית. בין היתר, תוגבל הרחבת יישובים קיימים אל מעבר לשטחיהם הנוכחיים ותיאסר הקמת מאחזים חדשים.



לפי ההחלטה, ביישובים קיימים ביהודה ושומרון בנייה חדשה תתקיים רק בשטח הבנוי הקיים בתוך היישוב, ואם לא יהיה הדבר אפשרי – תתקיים בצמידות לקו הבנייה הקיים. רק אם הדבר לא יתאפשר בגלל אילוצים משפטיים, ביטחוניים או תכנוניים, ישראל תאפשר בנייה בשטח קרוב ככל האפשר לקו הבנייה הקיים. כל זה נעשה במטרה למנוע את הרחבת שטחי ההתנחלויות עצמן, מתוך התחשבות בעמדתו של הנשיא טראמפ. עוד הוסכם כי לא תתאפשר הקמה של מאחזים לא מוסדרים חדשים. הצעד מנוגד לתקוותיהם של גורמי ימין שונים, שציפו לבנייה נרחבת בכל שטחי יהודה ושומרון בתקופתו של הנשיא טראמפ.



בשבועות האחרונים הנשיא טראמפ מתניע מהלכים שונים במטרה לקדם הסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים. טראמפ הצהיר בעבר כי הוא לא מחויב לפתרון שתי המדינות, אך הביע הסתייגות מבנייה כעת בהתנחלויות, שעלולה לפגוע בסיכויי משא ומתן.