תגובות סותרות בישראל על ההחלטה הפולנית לתקן את חוק השואה שעורר סערה בישראל, כך שלא יהיה בו רכיב פלילי. יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, תקף את התיקון וכינה אותו "בדיחה גרועה". לדבריו, "החוק הזה צריך להימחק מספר החוקים של פולין. שיבטלו את החוק השערורייתי ויבקשו סליחה מהנספים״.


ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שיזם בכנסת את חוק הנגד לחוק הפולני, אמר כי השינוי בהחלט מבורך אבל ממש לא מספק. "לפי החוק עדיין ייאסר להזכיר את חלקם של חלק מהפולנים בפשעים שבוצעו כנגד יהודים, רק שבמקום הליך פלילי יהיה הליך אזרחי. גם במתכונת הנוכחית החוק מטיל צל כבד ומטביע אות קין על מצחה של פולין המודרנית, שבמקום ללמוד מההיסטוריה מעדיפה להכחיש ולטשטש אותה. אנו מבטיחים לניצולי השואה שניסיון זה לא ייצלח״.

חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) אמרה: "אני מקווה שהודעת ראש ממשלת פולין מסיימת סאגה מבישה נוספת בהיסטוריה של פולין.
לפני כמה חודשים הובלתי מחאה בכנסת ודיון כבד משקל בועדת חוץ וביטחון בעניין, בין היתר בשל פעולה רפה יחסית של הממשלה בישראל.
בנושא כאוב כל כך אי אפשר לדבר על ניצחון ההיסטוריה (והשפיות) אבל אפשר לדבר על רגע משמעותי שבו רק עמידה איתנה על אירועים מסויטים של עמנו שהתרחשו על עמדת פולין, ומניעת עיוות ההיסטוריה, הובילו להחלטת ראש ממשלת פולין".

דווקא ביד ושם בירכו על המהלך הפולני. בהודעה מטען המוסד להנצחת השואה, נאמר כי "מדובר בהתפתחות חיובית וצעד בכיוון הנכון. אנו מאמינים שהדרך הנכונה לתקן עיוותים היסטוריים ותפיסות היסטוריות שגויות היא באמצעות פעולות חינוכיות ומחקריות שיתקיימו באופן חופשי ופתוח. יד ושם ימשיך לתמוך בהבטחת האפשרות לחוקרים ולמחנכים להתמודד ללא מגבלות עם האמת המורכבת של יחסי יהודים-פולנים לפני תקופת השואה, במהלכה ואחריה".

"מקווה לשיפור היחסים"

ואילו ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, אמר כי הוא מקווה שהיחסים עם ישראל ישתפרו בעקבות תיקון החוק. הוא וראש הממשלה בנימין נתניהו צפויים למסור הערב הצהרות לתקשורת בנושא. 

כזכור, בסוף ינואר האחרון אישר הפרלמנט הפולני את "חוק הזיכרון הפולני" מעורר המחלוקת, אשר אסר על האשמת המדינה הפולנית באחריות לפשעים שביצע המשטר הנאצי או במעורבות בפשעים אלו, וכלל ענישה של עד שלוש שנות מאסר. העונש החמור ביותר מוטל על-פי החוק על מי שיכנה מחנות ריכוז והשמדה "מחנות מוות פולניים". החוק לא כלל  בתוכו מחקר היסטורי ויצירות אמנות המתייחסים לתקופת המלחמה. 

בתחילת 2018 עוררו מהלכיה של ממשלת פולין להעברת החוק ביקורת קשה מצד ישראל והביאה למתיחות דיפלומטית בין שתי המדינות. ראש הממשלה נתניהו כינה באותה עת את החוק "חוק מופרך", ואמר כי "אי אפשר לשנות את ההיסטוריה ואסור להכחיש שואה". מחלקת המדינה האמריקאית הבהירה לפולין כי להעברת החוק יהיו השלכות, והזהירה אותה כי החוק יפגע באינטרסים האסטרטגיים של פולין ובקשריה עם ארצות הברית. ראש ממשלת פולין טען באותה עת כי מטרת החוק פשוטה: "להגן על האמת אודות מלחמת העולם השנייה ואודות אלו האחראים לה באמת". 

אמש פנה הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים לבית המשפט לחוקה בפולין, והביע את התנגדותו לחוק. בפנייה נטען כי לא זו בלבד שהחוק מגביל את חופש הביטוי ולא עומד בסטנדרטים של החוק הבינלאומי, הוא גם פוגע בפולין עצמה וביחסיה עם העם היהודי.