שגרירת צרפת בישראל: "ישראל צריכה למנוע מהעזתים לחצות את הגדר, אבל בלי להרוג"

רגע לפני חגיגות יום הבסטיליה מדברת הלן לה גל על המתיחות בין שתי המדינות בנוגע להסכם הגרעין עם איראן ולסוגיה הפלסטינית, ומציגה גם נקודת אור אחת

יניר קוזין צילום: ללא קרדיט
הלן לה גל
הלן לה גל | צילום: אלוני מור
3
גלריה

"כשהגעתי לישראל בפעם הראשונה ב–1994, נחתם הסכם השלום עם ירדן, וערפאת חזר לעזה. אבל לצד זה לצערי, אני עוד זוכרת איך ישבתי בשגרירות ושמעתי את הדי הפיצוצים מהפיגועים שהתרחשו לא רחוק מכאן, ברחובות תל אביב". ישראל לא זרה להלן לה גל, שגרירת צרפת בישראל, שתציין מחר את יום הבסטיליה, חגיגות העצמאות של מדינתה. כדיפלומטית צעירה בשנים הסוערות 1994–1998 היא נעה בין תקוות השלום לרגעי האימה מהטרור שהשתולל ברחובות וגם נחרת בה רגע אחד בלתי נשכח בכיכר מלכי ישראל ב–1995.

כמו עשרות אלפים גם לה גל הגיעה ב–4 בנובמבר 1995 לכיכר בתל אביב. "זו הייתה הפגנת שלום עם אווירה טובה, ואז שמעתי את היריות", היא משחזרת. "החלטתי מיד לחזור לדירה שלי וצפיתי בטלוויזיה. זה היה בלתי נתפס. אני זוכרת עד כמה האבטחה סביב ראש הממשלה יצחק רבין הייתה מועטה כשהוא הסתובב ברחובות תל אביב. אחר כך הגיעו הבחירות, בנימין נתניהו עלה לשלטון, וזו הייתה הפתעה גמורה עבור האזרחים. זו אכן הייתה תקופה סוערת. אבל ישראל היא המקום האידיאלי לכל דיפלומט שרוצה לעסוק גם בפוליטיקה הבינלאומית, גם בסוגיות גיאופוליטיות וגם בעניינים חברתיים".

כשבשנת 2016 נקרתה בפניה ההזדמנות להגיע לכאן שוב, היא לא היססה. "הייתי היועצת של הנשיא הקודם פרנסואה הולנד, ואחרי שסיימתי את עבודתי חיפשתי את התפקיד הבא. כשראיתי שהמשרה בתל אביב פנויה, אמרתי מיד 'אני רוצה לחזור לישראל'".

השגרירות הצרפתית אומנם לא תעבור בקרוב לעיר הבירה, אבל המעבר של השגרירות האמריקאית לירושלים גרם למיני־סערה דיפלומטית בארמון האליזה. זה קרה בחודש שעבר בזמן הפגישה בין נתניהו לעמנואל מקרון, נשיא צרפת. השניים שוחחו בין היתר על המהומות שהתקיימו ברצועת עזה במהלך העברת השגרירות, והכותרות בארץ הביאו את דבריו של מקרון על כך שהמהלך הזה היה מיותר וגרם למוות.

צוות השגרירות הצרפתית בישראל מבקש להבהיר שהתרגום לא היה מדויק, ומביא בפנינו את הדברים שנאמרו בפגישה: "מעשה חד־צדדי זה (העברת השגרירות האמריקאית - י"ק) היה טעות. חד־צדדיות שאינה מכבדת את עמדות האחר יוצרת אלימות, בין שנרצה ובין שלא. כאשר חוגגים אירוע כזה (העברת השגרירות האמריקאית - י"ק) ואנשים מתים, אני לא רואה בזה חגיגה; זה גם לא סייע לשלום".

הלן לה גל. "לישראל ולצרפת השפעה ברורה זו על זו". צילום: אלוני מור
הלן לה גל. "לישראל ולצרפת השפעה ברורה זו על זו". צילום: אלוני מור | הלן לה גל. "לישראל ולצרפת השפעה ברורה זו על זו". צילום: אלוני מור

יותר מאשר בנושא הפלסטיני, ישראל וצרפת חלוקות ביניהן בנוגע לאופן ההתמודדות הרצוי עם איראן. צרפת הייתה אחת משש המעצמות שחתמו על הסכם הגרעין עם טהרן ביולי 2015, ולאחר פרישתה של ארצות הברית ממנו היא מגינה עליו בחירוף נפש. האירופים צפויים לחדש את השיחות עם איראן בנוגע להסכם ולבדוק חלופות פיצוי למשטר האייתוללות בעקבות הסנקציות הכלכליות שוושינגטון הטילה על חברות שיסחרו עם איראן.

בחודש אפריל חשף נתניהו כי בפעולה חשאית של המוסד השיגה ישראל את ארכיון הגרעין האיראני. "יש ללמוד ולהעריך את המידע באופן מפורט", הגיב משרד החוץ הצרפתי מיד לאחר החשיפה והוסיף, "המידע החדש שהוצג בידי ישראל יכול לאשר את הצורך בערבויות ארוכות טווח לגבי תוכנית הגרעין האיראנית, כפי שהנשיא מקרון הציע". בשבועות שאחרי פרסום המבצע הגיעו צוותים מאירופה ומארצות הברית לבחון את המסמכים והממצאים שהשיגה ישראל.

עמנואל מקרון ובנימין נתניהו. "איראן מכבדת את הסכם הגרעין", אומרת לה גל. צילום: רויטרס
עמנואל מקרון ובנימין נתניהו. "איראן מכבדת את הסכם הגרעין", אומרת לה גל. צילום: רויטרס | עמנואל מקרון ובנימין נתניהו. "איראן מכבדת את הסכם הגרעין", אומרת לה גל. צילום: רויטרס

"הרעיון הוא להראות שהיחסים שלנו הם עמוקים מאוד. לא רק יחסים פוליטיים, אלא גם יחסים של החברה האזרחית", מסבירה לה גל. "אני חושבת שלישראל ולצרפת יש השפעה ברורה זו על זו. אנחנו נוטים לשכוח שהיחסים שלנו לא נוגעים רק לסכסוך הישראלי־פלסטיני, כמובן שזה נושא חשוב מאוד וכשהמנהיגים נפגשים הם מדברים על כך, אבל מדובר כאן במערכת יחסים בילטרלית עם קשרים חזקים בתחומים שונים".

בשלב הזה שולפת לה גל פריט מידע מעניין: "ידעת שבישראל השפה השנייה המתורגמת ביותר אחרי אנגלית היא צרפתית? בקולנוע, מיד לאחר הסרטים האמריקאיים אלו הסרטים הצרפתיים שאהובים כאן. התרבות היא חלק מהיחסים בינינו, והיא חשובה כמו היחסים הפוליטיים. אני חושבת שזה טוב לצרפת אבל גם לישראל".

שתי הממשלות השקיעו כסף רב בפרויקט זה, המורכב מכ–300 אירועים שונים: אירועי תרבות, אקדמיה, תיאטרון, מדע, שירה ועוד. "אחד הפרויקטים היפים הוא מפגש בין זוכי פרס נובל ישראלים לצרפתים. הם נפגשו בתחילת חודש יוני בפריז וצפויים להיפגש בנובמבר בישראל, מדובר בקבוצה של אנשים גאונים שמתקבצים יחד ומראים כיצד המדינות שלנו מייצרות חוכמה ומחקר".

מיזם משותף נוסף נעשה בתחום החלל. בשנה שעברה שוגר לחלל הלוויין ונוס, המיועד לחקר הסביבה, פרי פיתוח משותף של צרפת וישראל. "אנחנו בוחנים בעזרתו את השינויים האקלימיים", אומרת לה גל. "מדובר בשיתוף פעולה מוצלח מאוד בין שתי המדינות. אחת המטרות שלנו היא להוביל לשיתופי פעולה חדשים. להכיר בין יוצרים, מדענים ואנשי טכנולוגיה שלא הכירו עד כה".

"הודות להסכם השמיים הפתוחים שנחתם בין צרפת לישראל, ישנן עשר טיסות בין ישראל לפריז ולמקומות נוספים בצרפת מדי יום. יש המון תיירים ישראלים בצרפת, ואני יכולה לומר לך שבשכונה שלי אני שומעת עברית כל הזמן", היא מחייכת. "אנשים שואלים אותי אם זה נכון שבצרפת אסור לחבוש כיפה, ואני אומרת להם שבשכונה שלי בפריז אני רואה יותר חובשי כיפות מאשר כאן, בתל אביב".

תגיות:
צרפת
/
גבול עזה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף