חמישי שעבר, שעת בוקר מהבילה בעיר הקדושה מכה. בפאתי העיר מתקיים אחד משיאי החג’, הטקס השנתי של עלייה לרגל. המוני הצליינים עולים לתל שעליו קבועים מונומנטים מאבן, המכונים עמודי השטן, ורוגמים אותם באבנים לאות קללה. זהו אחד האירועים הקדושים ביותר לאסלאם, אבל גם המתוח ביותר עבור הרשויות בעיר הקדושה. הוא נעשה בלוח זמנים דחוק באותו יום, ומזמין אליו קרוב לשני מיליון מאמינים.
האסון הזה אירע 12 יום אחרי טרגדיה אחרת שפקדה את העיר הקדושה ביותר לאסלאם. עגורן ענק שניצב מחוץ לחומות המסגד הקדוש וסייע בעבודות פיתוח ובנייה, לא עמד בעוצמת הרוחות החמות שהשתוללו באותם ימים באזור. בעוד אלפים גודשים את רחבת המסגד, בראשיתם של טקסי החג’, התמוטט העגורן לתוך המתחם. 111 עולים לרגל נמחצו למוות. בדיעבד, התברר אסון העגורן כקדימון למוות ההמוני שציפה מעבר לפינה.
אין זאת הפעם הראשונה שבה מצאו צליינים חפים מפשע את מותם במהלך החג’. אף שמדובר במקום הקדוש ביותר לאסלאם, לכל ידוע כי קללה מוטלת על הטקס השנתי. האסונות הסדרתיים בחג’ הם תופעה חדשה יחסית, שבלטה במיוחד בשלושת העשורים האחרונים. הגדול בסדרת האסונות התרחש לפני 25 שנה. עשרות אלפי מתפללים נלכדו בתוך מנהרה שהובילה אותם להר ערפאת, עוד אתר קדוש המשמש לטקסי החג’. 1,426 מצאו שם את מותם.
מדי שנה בחג’ מגיעים למכה, בממוצע, כאלפיים מוסלמים מבני המיעוטים בישראל. בשני האסונות שקרו השנה לא נפגע איש מהם. “הנסיעה לשם אינה פשוטה”, מספר היית’ם שתרובי מכפר פוריידיס (40) שיצא למסע לפני חמש שנים עם הוריו. “אלו 18 שעות מטורפות בדרך היבשה מהבית עד לסעודיה. אתה יוצא לגשר אלנבי, משם ממשיך ומקבל דרכון זמני, כי בזהות הישראלית אסור להיכנס לסעודיה. ואז מתחיל המסע ביבשה. האוטובוסים לא משהו, ויש עומס נוסף בגבול הסעודי־ירדני. עם הסעודים אי אפשר לדבר. הם מאוד סמכותיים ואין להתווכח איתם. מילה לא במקום, והם עלולים לעכב אותך שעות”.
“הדרישה לחלק את השותפות בניהול החג’ היא תוקפנות כלפי ריבונות הממלכה”, כתב הפובליציסט הסעודי מוטלק אל־מוטיירי ביומון “א־ריאד”. כפי שניתן להבחין, למוטיירי, מייצגו הנאמן של הארמון בריאד, יש היגיון משלו בנוגע לשאלה מדוע אין להעניק למדינות אחרות זכות על ניהול העניינים במכה. “החג’ הוא חובה על כל מוסלמי. לכן התחייבה הממלכה להקל על המוסלמים את ביצועו, על פי הסכמים מחייבים שאישרו כל המדינות האסלאמיות. כל סטייה מהסכמים אלה, לפיכך, מהווה התקפה מפורשת על ריבונותה של סעודיה".