המשבר מחריף: סעודיה מפסיקה את כל הטיסות והמסחר עם איראן

לאחר שסעודיה הודיעה על ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם איראן - בחריין, סודאן ואיחוד האמירויות הצטרפו אליה בהודעה דומה. וגם: אלפי שיעים מפגינים בבגדד במחאה על הוצאתו להורג של אל-נימר

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מפגינים שיעים מול שגרירות סעודיה באיסטנבול מוחים על הוצאתו להורג של אל-נימאר, 3.1.16
מפגינים שיעים מול שגרירות סעודיה באיסטנבול מוחים על הוצאתו להורג של אל-נימאר, 3.1.16 | צילום: רויטרס
2
גלריה

סעודיה פינתה את השגרירים הסעודים משטחה של איראן עקב פריצתם של מפגינים לשגרירות הסעודית בטהרן אתמול וההפגנות האלימות שנערכו בשטחה. סעודיה הודיעה אתמול כי תנתק לאלתר קשרים דיפלומטים עם איראן לאור ההחרפה החמורה במתיחות בין שתי היריבות האזוריות, וזאת לאחר הוצאתו להורג של מנהיג הדת השיעי השייח' נימר אל-נימר. שר החוץ של סעודיה, עאדל אל-ג'ובייר, אמר במסיבת עיתונאים אתמול כי השליחים הדיפלומטים לאיראן וכל מי שקשור אליהם קיבלו התראה של 48 שעות כדי לעזוב את המדינה. הוא הוסיף כי ריאד, בירת סעודיה, לא תאפשר לרפובליקה האסלאמית האיראנית לחתור תחת הביטחון של הממלכה הסונית.

מפגינים שיעים מול שגרירות סעודיה בטהראן מוחים על הוצאתו להורג של א-נימר, 3.1.16. צילום: רויטרס
מפגינים שיעים מול שגרירות סעודיה בטהראן מוחים על הוצאתו להורג של א-נימר, 3.1.16. צילום: רויטרס | מפגינים שיעים מול שגרירות סעודיה בטהראן מוחים על הוצאתו להורג של א-נימר, 3.1.16. צילום: רויטרס

מנהיגים אסלאמים שיעים ברחבי העולם המוסלמי החריפו אתמול את תגובותיהם להוצאתו להורג של מנהיג הדת השיעי נימר אל-נימר על ידי סעודיה ביום שבת, כשהם מעודדים תגובה קשה וחריפה יותר מריכוזי התומכים הגדולים של מנהיג הדת השיעי בבירת סעודיה, ריאד, שעדיין לא הגיבו לסוגיה באופן פומבי.

דיוויד גאוק, יועץ פיננסי למשרד האוצר הבריטי, הפך לגורם הבכיר ביותר בבריטניה שהגיב להוצאה להורג, שהובילה להתנגשויות בטהרן, ולגינויים רבים במקומות אחרים. הוא אמר שמותו של אל-נימר הנו "התפתחות מדאיגה". מחלקת המדינה האמריקנית אמרה מוקדם יותר כי צעדה של סעודיה מעודד "מתחים סקטוריאליים בזמן שבו הם צריכים באופן דחוף להיות מופחתים".

הזעם השיעי עדיין שורר ברחובות הבירה הלבנונית, בבחריין ובבגדד, שעות לאחר שהשגרירות הסעודית בטהרן הוצפה במפגינים זועמים על הוצאתו להורג של מנהיג הדת השיעי, שהוכרז כגיבור על ידי מנהיגים איראנים מסוימים. למרות זאת, במה שנדמה כמו צעד להרגעת המתחים, הנשיא האיראני, חסן רוחאני, אמר כי ההפגנות האלימות מול השגרירות הסעודית אינן מוצדקות, וציווה על לכידת בכירי המפגינים.

רוחאני קרא לשר הפנים של איראן לזהות את המפגינים בשגרירות סעודיה עם נחישות רבה, וכן קרא "להכיר להם את מערכת השיפוט, כך שיהיה סוף למעשים מחרידים כאלה אחת ולתמיד". לעומתו, המנהיג העליון של איראן, האייתוללה חמינאי, קרא לתומכים המערביים של סעודיה לגנות ישירות את ההוצאה להורג, שבוצעה כשלוש שנים לאחר שאל-נימר נעצר עקב תמיכתו החד משמעית בהפגנות נגד הממשלה בבחריין ובריאד. לדברי חומייני, "איש הדת הזה עבר דיכוי, ולא עודד אנשים להצטרף לתנועה חמושה, וגם לא עודד אותם לזמום בסודיות מזימות נגד הממשלה.

הוא השמיע רק ביקורת ציבורית, המבוססת על מערכת אמונות דתית", לדבריו. חומייני המשיך וביקר את "השתיקה של התומכים בחופש, בדמוקרטיה ובזכויות אדם לכאורה", לאור ההוצאה להורג. "מדוע הם שותקים", אמר, "מדוע אלה שטוענים כי הם תומכים בחופש ובדמוקרטיה תומכים במשטר הזה?"

ריאד, בינתיים, דובקת בעמדתה כי א-נימר ביצע אקט טרוריסטי. הוא הוצא להורג יחד עם מואשמים אחרים בטרור בשעות הראשונות של השנה החדשה. רבים מהם הורשעו בפיגועים, וב-46 מקרי רצח. אחד מהמוצאים להורג היה לכאורה חלק מתא של חמושים שירו בכתב ה-BBC פרנק גרדנר ברחובות ריאד, כשהם מותירים אותו משותק בגופו.

את הוצאתו להורג של אל-נימר היה ניתן למנוע על ידי חנינה מלכותית, וגורמים רשמיים בטהרן אכן ביקשו אותה שוב ושוב. למרות זאת, סימן להקשחת העמדה של ריאד הוא הארכי-אויב האזורי שלה, המונרך הסעודי המלך סלמן, שסירב להתערב. גורמים סעודיים רשמיים משוכנעים כי א-נימר הנו פיגורה מרכזית בניסיון להצית מרד בקרב המיעוט השיעי במדינה, הכולל כ-15% ממנה, שהמשטר רואה כאיום חתרני, המעודד על ידי המנהיגות האיראנית.

ההוצאה להורג משקפת גם עמדות שונות בסכסוכים בסוריה, שם גם איראן וגם סעודיה מנהלות מלחמה בפרוקסי; ובתימן, שם הצבא הסעודי נלחם במורדים הח'ותים המגובים על ידי איראן. לשני הצדדים יש גם סיכונים גבוהים בעתיד הפוליטי של לבנון ובחריין, ובאופן יותר פחות בבגדד, שם ריאד פתחה שגרירות בשבוע שעבר בפעם הראשונה זה יותר מעשור.

תגיות:
איראן
/
שיעים
/
סונים
/
סעודיה
/
איחוד האמירויות
/
בחריין
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף