מדוברות הכנסת נמסר: מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק העמדה לדין של משתתפי אירועי טבח 7 באוקטובר, התשפ"ו–2026 של חברי הכנסת שמחה רוטמן ויוליה מלינובסקי 19 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים, והיא תוחזר לדיון בוועדת החוקה.
מוצע להסדיר את הליכי ההעמדה לדין של מי שביצעו עבירות במסגרת אירועי מתקפת הטרור מיום 7 באוקטובר 2023. לפי ההצעה, כתבי אישום יוגשו לבית משפט צבאי שכונן לפי תקנות ההגנה, אשר יוסמך לדון בעבירות לפי כל דין, לרבות עבירות חמורות כגון פשע השמדת עם, פגיעה בריבונות המדינה, גרימת מלחמה, סיוע לאויב ועבירות טרור.
מוצע לקבוע הרכב שיפוטי מיוחד הכולל בכל הרכב שופט בדימוס של בית משפט מחוזי וכן מנגנון ערעור. עוד מוצע להחיל על ההליכים סדרי דין ודיני ראיות הנהוגים בבתי המשפט האזרחיים, ולקבוע חריגים שיפורטו בתוספת וכן מתן סמכות לבית המשפט לסטות מהם במקרים חריגים, וכן לקבוע פומביות דיון, שידור הדיונים ותיעודם.
עוד מוצע להסדיר ייצוג משפטי לנאשמים, לקבוע כי משתתפי הטבח לא ייכללו בהחלטות על שחרור אסירים, ולהקים צוות היגוי מדיני שילווה את ההליכים.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "היקפם וחומרתם הייחודיים של מעשי הזוועה מציבים אתגר חסר תקדים בפני מערכת המשפט הישראלית. חקירת האירועים מורכבת וחריגה בממדיה, בין השאר בשל ריבוי זירות הפשע, מספרם הרב של החשודים ומספרם הגדול של הנפגעים ואופן איסוף הראיות, בייחוד בעת לחימה.
הצעת חוק זו נועדה להסדיר את הליך ההעמדה לדין של המשתתפים באירועי טבח 7 באוקטובר באופן שיאפשר לנהל הליך פלילי יעיל והולם, תוך שמירה על האינטרסים של נפגעי העבירה והציבור כולו, ובד בבד – להבטיח ניהול הליך משפטי תקין והוגן".