שש נקבות של צב ים קרני המצוידות במשדרי לוויין מתקדמים הועברו השבוע מפארק המצפה התת-ימי באילת שבו בקעו אל חוף שמורת האלמוגים הסמוך. המהלך בוצע על ידי פארק המצפה התת ימי ורשות הטבע והגנים, לאחר שבסדרת בדיקות רפואיות קפדניות נמצאו הצבות פוריות וכשירות לשילוב בטבע.
העברת נקבות צב ים קרני שבקעו וגדלו בסביבה מוגנת הוא חלק מפרויקט רב-שנים של המצפה התת ימי באילת, שהעביר עד היום יותר מ-200 צבים שבקעו אצלו אל הטבע, ושלב נוסף בפרויקט שהחל לפני כשנתיים, אז שולבו במפרץ שלוש צבות, לראשונה עם משדרים לווייניים, במטרה לעקוב אחר התאקלמותן.
ברשות הטבע והגנים מציינים כי לאחר קבלת תוצאות חיוביות שנרשמו מהעברת נובה, יעל וישראל, שלוש הצבות הממושדרות לפני כשנתיים, הניטור הלווייני הצביע על התנהגות תקינה והסתגלות מוצלחת שלהן בים, והעניק לחוקרים מידע יקר ערך על דפוסי תנועתן בטבע.
לקראת שילוב שש הצבות בים, צוות מומחים של רשות הטבע והגנים ערכו להן בין השאר בדיקות דימות מתקדמות (CT), בדיקות ביוכימיה ונשללו מחלות שעשויות לפגוע באוכלוסייה הטבעית בים סוף. מהמצפה התת ימי משתפים כי רק צב אחד מתוך אלף שבוקעים מגיע לבגרות, ו-8 הסוגים של צבי הים בסכנת הכחדה קריטית בכל העולם, בעיקר בגלל בני האדם, שפגעו באזורי המרעה, הקינון וההטלה שלהם בחופים, דגו אותם וזיהמו את הים. צבי הים הקרניים נפוצים בישראל במפרץ אילת בלבד.
"הפרויקט המשותף עם המצפה התת ימי הוא רק תחילת הדרך ויאפשר לנו לעקוב אחרי שרידות הפרטים בטבע", אומר ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים. "בימים הקרובים נקבל מידע ראשוני על מיקומן של צבות הים ונשתף זאת עם הציבור, כך שכולנו נוכל לעקוב אחר מסען בטבע".
אביב לוי, המנהל המדעי של פארק המצפה התת ימי באילת: "כל הצבים שלנו בקעו אצלנו, ומגודלים בתנאים המדמים את מפרץ אילת. הניטור הלווייני הקודם הראה איך הצבות חזרו לבקר את החוף הסמוך אלינו, שבו בקעו. הן בנות כשלושים שנה ולחלקן יש כרגע ביצים בבטן. היה לנו חשוב להעביר אותן למפרץ עוד לפני ההטלה הבאה, ונעקוב בהתרגשות אחר מסען החדש, שימשיך לתת לנו מידע חשוב ברמה העולמית, על תנאי הגידול האופטימליים של צבים ועל הדרך הנכונה להעבירם לים ולחזק את האוכלוסייה המקומית".