"משהו עומד להתפוצץ": בנט מאשר - בן זאיד הזהיר את נתניהו ימים לפני ה-7 באוקטובר

על פי תחקיר "הארץ", נשיא איחוד האמירויות הזהיר את נתניהו כשבוע וחצי לפני הטבח כי סינוואר מתכנן "אירוע משמעותי". לפי הפרסום, ראשי מערכת הביטחון לא עודכנו. בנט, איזנקוט והדמוקרטים תקפו

אנה ברסקי צילום: פרטילוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
עקבו אחרינו
נתניהו, בן זאיד, אזהרת השבעה באוקטובר
נתניהו, בן זאיד, אזהרת השבעה באוקטובר | צילום: בינה מלאכותית,משה שי,צילום מסך קשת 12, Arie Leib Abrams/Flash90, יונתן זינדל פלאש 90,רויטרס
9
גלריה
מוחמד בן זאיד
מוחמד בן זאיד | צילום: REUTERS

במקביל, תגובות זועמות מהמערכת הפוליטית ומהחברה האזרחית ממשיכות לזרום בעקבות הידיעה, כשבמוקד הדרישה לבירור מה ידע ראש הממשלה, כיצד פעל בעקבות ההתרעה ומדוע היא לא הועברה, לפי הפרסום, לראשי מערכת הביטחון. נתניהו טוען כי מדובר בשקר מוחלט.

עבאס קאמל
עבאס קאמל | צילום: gettyimages

עיקרי התחקיר

לפי הדיווח, בן זאיד התקשר לנתניהו מארמון הנשיאות באבו דאבי והשניים שוחחו במשך כ-45 דקות. במהלך השיחה הזהיר נשיא האמירויות כי סינוואר מתכנן מהלך גדול נגד ישראל, והביע חשש כי אירוע כזה יוביל לשפיכות דמים, יטלטל את האזור ואף יפגע בהסכמי אברהם.

על פי התחקיר, מקור המידע של בן זאיד היה יועץ קרוב שלו, פלסטיני שהיגר לפני שנים מעזה לאבו דאבי ושמר על קשרים חזקים ברצועה. היועץ סיפר כי בן זאיד הבהיר לנתניהו שעל ישראל להיערך לאיום. "האמיר הסביר שלהערכתו, סינוואר מתכונן לאירוע משמעותי", אמר. "הוא אמר לנתניהו שמוטב שישראל תהיה מוכנה".

הנשיא הרצוג באיחוד האמירויות
הנשיא הרצוג באיחוד האמירויות | צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ

לפי הדיווח ב"הארץ", נתניהו הגיב בשלווה יחסית לדברים ואמר לבן זאיד כי להערכתו חמאס מתכוון לפעול דווקא בגזרת הגדה. ראש הממשלה אף הרגיע את נשיא האמירויות כי ישראל ערוכה לכל תרחיש.

על פי החשיפה, ההתרעה שהעביר בן זאיד לנתניהו לא הובאה לידיעתם של ראשי מערכת הביטחון. ראש השב"כ, ראש המוסד והרמטכ"ל לא ידעו על האזהרה שקיבל ראש הממשלה מנשיא איחוד האמירויות.

וויליאם ברנס. עודכן על ידי בן זאיד
וויליאם ברנס. עודכן על ידי בן זאיד | צילום: REUTERS

"הוביל אותנו בעיוורון ישר לתוך האסון הנורא הזה"

בהמשך תקף בנט בחריפות את נתניהו ואמר כי "הוביל אותנו בעיוורון ישר לתוך האסון הנורא הזה". לדבריו, "הוא היה כל כך שקוע עמוק בקונספציה שלו שחמאס זה נכס, ולמרות שקיבל אזהרות מפורשות הוא לא עשה שום דבר".

בנט טען כי נתניהו נושא "באחריות ישירה" למחדל, ובהצהרה שפרסם בהמשך הוסיף כי ההתעלמות מהאזהרות הייתה "רשלנות פושעת". לדבריו, אילו היה מקבל התרעה דומה בעת שכיהן כראש ממשלה, היה "דוהר לדרום", נפגש עם המפקדים והתצפיתניות, מכנס את הרמטכ"ל וראש השב"כ ומעלה את הכוננות.

בנט חזר על דרישתו להקמת ועדת חקירה ממלכתית ואמר כי זו תהיה אחת הפעולות הראשונות של ממשלה חדשה בראשותו.

נפתלי בנט, כנס תפיסת הביטחון של ישראל
נפתלי בנט, כנס תפיסת הביטחון של ישראל | צילום: אבשלום ששוני

הזעם במערכת הפוליטית

גם מפלגת הדמוקרטים פרסמה תגובה חריפה וטענה כי "נתניהו לא ישן, הוא פשוט הרדים את כולנו". במפלגה האשימו את ראש הממשלה בכך ש"התעלם מאזהרות מפורשות שבוע וחצי לפני האסון", וטענו כי "ראש ממשלת החורבן לא מודר - הוא מידר את ראשי מערכת הביטחון".

עוד נמסר מהדמוקרטים: "הוא זה שלקח את 'הסיכון המחושב' שסינוואר בנה עליו, ושילם עליו בדם של אלפי ישראלים". במפלגה הוסיפו כי יפעלו להחלפת נתניהו בבחירות ולהקמת ועדת חקירה ממלכתית.

יאיר גולן. יו\'\'ר מפלגת הדמוקרטים
יאיר גולן. יו\'\'ר מפלגת הדמוקרטים | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

איזנקוט הוסיף: "נתניהו קיבל עשרות התרעות לשבעה באוקטובר והתעלם מכולן. הוא לא כשיר". עוד התחייב כי עם הקמת הממשלה הבאה תוקם ועדת חקירה ממלכתית "שתחקור עשור לאחור, תבהיר מה נתניהו ידע ולא ידע, תגיע לחקר האמת ותמנע את האסון הבא".

איזנקוט ויורם כהן
איזנקוט ויורם כהן | צילום: חיים גולדברג פלאש 90

טרופר טען כי "חמור מכך, נתניהו הסתיר ממערכת הביטחון את ההתראה המפורשת שקיבל מנשיא איחוד האמירויות, עשרה ימים לפני הטבח, בדבר תכנית סינוואר לפגוע בישראל".

מועצת אוקטובר התייחסה אף היא לפרסום וקשרה אותו לוויכוח סביב השאלה מתי עודכן נתניהו בליל 7 באוקטובר. "מי שמתווכח אם העירו את נתניהו בליל 7 באוקטובר, מתעלם מהשאלה הגדולה באמת: כמה פעמים ניסו להעיר את ישראל לפני הטבח?", נמסר.

במועצה ציינו כי לצד הפרסום ב"הארץ" פורסמו בעבר דיווחים על התרעות נוספות שהתקבלו לפני הטבח, ובהן התרעה מצרית. "אנחנו דורשים לדעת מה קרה הרבה קודם: מי ידע? מי הוזהר? מה הועבר לראש הממשלה? מה הוא עשה עם המידע? מה הועבר למערכת הביטחון, ומה לא?" נמסר.

מועצת אוקטובר'' לקראת יום הזיכרון
מועצת אוקטובר'' לקראת יום הזיכרון | צילום: אבשלום ששוני

עוד הוסיפו: "אחרי כמעט שלוש שנים הגיע הזמן להפסיק להתווכח רק מי העיר את נתניהו בבוקר הטבח, ולהתחיל לחקור גם מי ניסה להעיר אותו לפניו. רק ועדת חקירה ממלכתית תגלה לכולנו את האמת".

התנועה לאיכות השלטון קראה גם היא להקמת ועדת חקירה ממלכתית בעקבות התחקיר. "כל יום שבו ועדת חקירה ממלכתית לא מוקמת רק מעצים את המחדל ופוגע ביכולת להגיע לחקר האמת", נמסר מהתנועה.

עוד ציינה התנועה כי עתרה לבג"ץ בדרישה להקמת הוועדה, והוסיפה: "רק ועדה ממלכתית עצמאית ובלתי תלויה תוכל לבדוק את הכשלים בכל הדרגים, לקבוע אחריות ולהפיק את הלקחים הנדרשים. מי שממשיך לעכב את הקמתה לא מגן על המדינה - הוא מונע מהציבור את האמת ומסכן את האפשרות למנוע את האסון הבא".

תגיות:
מוחמד בן זאיד
/
יחיא סינוואר
/
נתניהו
/
השבעה באוקטובר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף