חדשות מתפרצות

נתוני הלמ"ס חושפים: ירידה נוספת בהוצאה לחינוך בישראל

משה כהן צילום: אבשלום ששוני
יואב קיש
יואב קיש | צילום: יונתן זינדל פלאש 90

ההוצאה הלאומית לחינוך הסתכמה בשנת 2025 ב-162.2 מיליארד שקל, שהם 7.6% מהתוצר הלאומי הגולמי – ירידה של 2.2% לעומת שנת 2024. כך מסרה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

הירידה בהוצאה הלאומית לחינוך אשתקד הייתה המשך לירידה בשיעור של 1.2% בשנת 2024.

עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי ההוצאה הלאומית לחינוך לנפש ירדה אשתקד ב-3.5%, בהמשך לירידה של 2.6% בשנת 2024.

21.5% מההוצאה הלאומית לחינוך מומנה על ידי משקי הבית, מלכ"רים המשרתים את משקי הבית, תרומות ומענקים.

המגזר הציבורי (הממשלה, הרשויות המקומיות ומוסדות ממשלתיים ללא כוונת רווח) מימן אשתקד 78.5% מכלל ההוצאה הלאומית לחינוך – עלייה קלה לעומת 78.2% ב-2024.

עוד עולה מהנתונים כי אשתקד רוב שירותי החינוך (82.3%) סופקו לאוכלוסייה במוסדות חינוך של הממשלה, של הרשויות המקומיות ושל מוסדות חינוך ללא כוונת רווח שרוב מימונם מהממשלה (כמו למשל, האוניברסיטאות, רשת אורט ורשת עמל).

ערך השירותים שניתנו על ידי מוסדות חינוך ללא כוונת רווח המשרתים את משקי הבית עמד על 6.7% מההוצאה הלאומית לחינוך.

עוד עולה מהנתונים כי חלקם של שירותי החינוך, אשר סופקו על בסיס עסקי, כגון שירותים בגני ילדים, שיעורים פרטיים, קורסים למבוגרים וספרי לימוד, הסתכם ב-10.9%.

מפילוח הנתונים עולה עוד כי כ-74% מההוצאה השוטפת של הממשלה, הרשויות המקומיות והמלכ"רים על שירותי החינוך היו עלות עבודה, כ-22% – הוצאות על קניית סחורות ושירותים, ו-4% היו הוצאות תחשיביות של בלאי.

עוד עולה מהפילוח כי אשתקד המגזר הממשלתי מימן 79.5% מההוצאה השוטפת על מוסדות חינוך קדם-יסודי.

המגזר הממשלתי מימן גם 9.3% מההוצאה השוטפת לשירותי החינוך היסודי ו-85.3% מההוצאה השוטפת על מוסדות חינוך על-יסודי.

המגזר הממשלתי מימן בשיעור נמוך יותר – 67.4% מההוצאות השוטפות של האוניברסיטאות, 40.8% מההוצאות השוטפות של מכללות (אקדמיות ולא אקדמיות) ו-8.5% מההוצאה השוטפת של מוסדות אחרים (הכוללים לימודי עברית, קורסים למבוגרים ושירותי חינוך אחרים).

בסך הכול, ההוצאה למוסדות חינוך על-תיכוניים והשכלה גבוהה הגיעה ל-15.5% בלבד מההוצאה הלאומית השוטפת לחינוך.

בשנה האקדמית תשפ"ד (2023–2024) הופנו 81.4% מהוצאות האוניברסיטאות להוצאה שוטפת על סחורות ושירותים, 8.8% הופנו להשקעה במבנים ובציוד ו-7.5% בלבד הופנו למלגות ולפרסים לסטודנטים ולתמיכות אחרות.

65.3% מההוצאה השוטפת על סחורות ושירותים הופנו להוראה ולמחקר הנלווה אליה ו-16.1% – למחקרים המתוקצבים בנפרד.

הממשלה מימנה 47.8% מהוצאות האוניברסיטאות, לעומת 46.4% בשנה הקודמת.

ההכנסות מהממשלה כללו הקצבות מיוחדות לכיסוי הגירעון המצטבר של האוניברסיטאות ולקליטת סטודנטים עולים.

מבזקים - כתבות אחרונות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף