ועדת השרים אישרה: משכנתא של 90% ממחיר הדירה

זאת לעומת ערבות עצמית של כ-30% הנדרשת כיום. יוזמת החוק, אורלי לוי-אבקסיס: "ההצעה לא מסכנת את יציבות המערכת הבנקאית"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
בניינים בתל אביב
בניינים בתל אביב | צילום: מרק ישראל סלם

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק שהגישה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל-ביתנו) לתיקון חוק ערבות משכנתאות הצגת הון עצמי בגובה 10% מערך הדירה בעת רכישת המשכנתא, לעומת כ-30% הנדרש כיום.

יש לציין שישנם גורמים מקצועיים הטוענים כי משכנתא בגובה 90% עשויה לעלות בצורה מסוכנת את מספרם של הלווים שבעת משבר כלכלי לא יצליחו לעמוד בהחזרים, ובמקרה כזה מספרן של הדירות שיועברו לידי הבנקים ו"יזרקו" לשוק יגדל בצורה חדה - דבר שעשוי לערער את יציבות שוק המשכנתא.

בשיחה עם "מעריב השבוע" הסבירה אורלי לוי-אבקסיס: "הסיכונים עליהם מדובר מוגזמים. כשהכנתי את הצעת החוק שלי התייעצתי עם חברת EMI, חברה פרטית שנתנה משכנתאות של 90 אחוזים וגם במקרים מסוימים 95%, והם הסבירו שהסיכון הוא סביר, במיוחד כשהמשכנתאות ניתנות למשפחות עם יכולת החזר מוכחת. זאת ועוד, ההצעה לא מסכנת את יציבות המערכת הבנקאית, שכן המדינה תערוב ל-20% משווי המשכנתא מתוך הסכומים הבלתי מנוצלים של המשכנתאות המכוונות, שבלאו הכי לא מנוצלות. הבנקים בלאו הכי נותנים משכנתאות עד ל-70% מערך הדירה. במידה והם יתנו משכנתא של 90%, העשרים אחוזים הנוספים יהיו בערבות מדינה".

לוי-אבקסיס הוסיפה ואמרה שבמצב הקיים, רוכשי דירות רבים כבר לוקחים הלוואות של 90%, שכן בנוסף למשכנתא של 70%, הם מצליחים לגייס סכומים נוספים בעלויות כבדות. "ההצעה שלי תמסד את המציאות, ותמנע מאותם רוכשי דירות ראשונות להיכנס להתחייבויות כספיות בלתי אפשריות".

תגיות:
דיור
/
משכנתא
/
יוקר המחיה
/
אורלי לוי אבקסיס
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף