ביום חופש העיתונות העולמי, ארגוני זכויות אדם תימניים, אזוריים ובינלאומיים מביעים דאגה עמוקה לגבי ההידרדרות המתמשכת בחופש העיתונות והמדיה בתימן. עיתונאים ועובדי תקשורת ממשיכים להתמודד עם דיכוי שיטתי באזורים הנשלטים הן על ידי קבוצת החות'ים והן על ידי הממשלה המוכרת בינלאומית. הפרות אלה כוללות מעצרים שרירותיים, היעלמויות בכפייה ומשפטים לא הוגנים – עונש לאנשים רק על מימוש זכותם לחופש ביטוי ועל ביקורת בנושאים מקומיים. תימן נותרה אחת המדינות המסוכנות ביותר בעולם לעיתונאים, והפרות מבוצעות באופן שגרתי כמעט עם חסינות מוחלטת.
מערכת המשפט ככלי דיכוי
במהלך יותר מעשור של סכסוך, מערכת המשפט של תימן משמשת יותר ויותר להגבלת חופש העיתונות ולהשתקת קולות עצמאיים וביקורתיים. בינואר 2024, בית המשפט הראשוני באטאק גזר על העיתונאי עזיז אל-אחמדי ארבעה חודשי מאסר, בהשעיה, בגלל פוסט ברשתות חברתיות שביקר את הרשויות המקומיות. באופן דומה, עוואד קשמים, ראש ועדת החירויות באיגוד העיתונאים התימני בחדרמאוות, נעצר באופן שרירותי.
בשנת 2024 בלבד, תועדו לפחות 40 מקרים של עיתונאים שזומנו ונחקרו – לעיתים קרובות על בסיס האשמות מפוברקות. העיתונאים המיועדים הופנו לבתי משפט ללא סמכות משפטית, כמו בית המשפט הפלילי המיוחד בצנעא, אשר בדרך כלל שמור למקרים הקשורים לטרור. למרות קיומם של בתי משפט ייעודיים לעיתונות ופרסום, עיתונאים רבים ממשיכים להיות מועמדים לדין בפני בתי משפט פליליים.
חסינות מתמשכת
עיתונאים בתימן מתמודדים עם איומים חמורים והפרות חמורות מכל הצדדים בסכסוך המתמשך, כולל הממשלה המוכרת בינלאומית, החות'ים, וקבוצות חמושות אחרות. ההפרות כוללות הריגות, מעצרים שרירותיים, היעלמויות בכפייה, ועינויים.
פלגים שונים מפחיתים משמעותית את הגישה למקורות מידע עצמאיים, מפלילים עיתונות, ויוצרים סביבה של פחד וצנזורה. התקפות חוזרות ונשנות הפכו את העיתונות בתימן למקצוע מסוכן ביותר. עיתונאיות נשים מתמודדות עם איומים נוספים, כולל הטרדות מקוונות ומסעות השמצה מאורגנים שמטרתם להשתיק את קולותיהן ולהוציאן משדה התקשורת.
במהלך העשור האחרון, תועדו יותר מ-2,600 הפרות נגד עיתונאים, כאשר החות'ים אחראים לרוב המכריע. לפחות חמישה עיתונאים נותרו במעצר שרירותי, כולל וואחיד אל-סופי, שנעלם בכפייה מאז 2015, וגם מוחמד אל-מיאחי ונאסח שאקיר, שנשארים בתנאים המגיעים לכדי היעלמות בכפייה.
מאז 2020, גדל מספר החיסולים הממוקדים של עיתונאים. רבים הושתקו באמצעות רצח. המקרה האחרון הוא הריגתו של צלם הטלוויזיה מוסעב אל-חתאמי, שהיה יעד לכוחות החות'ים ביום שבת, 26 באפריל 2025, במאריב בעודו בתפקיד להפקת תוכן מדיה על הסכסוך המתמשך.
עיתונאים אחרים שחוסלו כוללים את סאבר אל-חידארי, כתב הטלוויזיה היפנית, שנהרג על ידי מטען נפץ שהוטמן במכוניתו בעדן ביוני 2022; צלם העיתונות פאוואז אל-ואפי, שנורה למוות במכוניתו בתעז במרץ 2022; העיתונאית רשא אל-חראזי, שנהרגה בנובמבר 2021; וצלם AFP נביל אל-קואיטי, שנורה על ידי תוקפים לא מזוהים בעדן ביוני 2020.