הצצה לספר "תזונה קשובה": על הקשר בין הפרעת קשב ותזונה

את הקשר בין הפרעת קשב ותזונה הוכיחה ד"ר שירלי הרשקו במחקרה, שזכה במקום הראשון בכנס בינלאומי בפורטוגל, מבין 295 מחקרים מכל העולם. פרק מספרה "תזונה קשובה", שנכתב בשיתוף עם השפים אסף גרניט וחיים כהן

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ד"ר שירלי הרשקו מחברת הספר "תזונה קשובה"
ד"ר שירלי הרשקו מחברת הספר "תזונה קשובה" | צילום: אינגה אבשלום-שיליאן

את הקשר בין הפרעת קשב ותזונה, כבר הוכיחה ד"ר שירלי הרשקו במחקר שלה, שזכה בכנס בינלאומי בפורטוגל במקום הראשון, מבין 295 מחקרים מכל העולם. מאז התגליות המרעישות במחקרה, פיתחה ד"ר הרשקו, את שיטת "תזונה קשובה", המוגשת בספר זה, המציג את עקרונותיה. שיטת "תזונה קשובה" מתמקדת בשינוי סביבתי ולא אישיותי, ובכך היא מתגברת על המכשולים העיקריים בדיאטה: היא מורידה הלקאה עצמית ורגשות אשם, ומאפשרת להחזיק בה לטווח הארוך. "המקור לבעיה הוא בסביבה, ולא בנו", אומרת ד"ר הרשקו, "בסביבה, בגודל הצלחת, במיקום של הסירים, בסדר במקרר ועוד".

בכלים פשוטים תאפשר השיטה לכל אחד לאכול בריא ומסודר יותר, על ידי שינוי הסביבה, במקום את עצמנו. המשתנים שישנו את כללי המשחק הם: נגישות ואטרקטיביות. ככל שהאוכל יהיה נגיש (זמין) ואטרקטיבי (נראה טוב), נצרוך אותו יותר. הספר נותן את הכלים  להתארגנות עם האוכל בבית ובחוץ, ואלו מאפשרים רכישת הרגלי אכילה בריאים באופן פשוט ומדויק.

אנו חיים בעולם של אוכל. אנו מופגזים ללא הרף בתמונות אוכל ואוכל, בין אם במדיה או באמצעות מקומות האכילה הרבים, שגם מפרסמים ומוכרים מנות גדולות של מזונות טעימים ועתירי קלוריות, וכך אנו נמצאים בקרב יום-יומי, בניסיון לנווט בסביבות עשירות במאכלים. ואת הנקודה החשובה הזו רוב הדיאטות שקיימות בשוק לא מביאות בחשבון.

החוקר Wansink שכבר הזכרתי, הקדיש את מחקריו למציאת המשתנים הסביבתיים שמשפיעים על האכילה שלנו. הוא ערך מחקרים מרתקים בקפיטריות, מסעדות ובתים, והגיע לממצאים מדהימים. לא סתם 95% מהדיאטות נכשלות - כי אין לנו באמת שליטה על מה שנרצה לאכול. כדי לקבל את השליטה הזו, אנחנו צריכים להחזיר את השליטה על הסביבה שלנו. אחרת היא תשלוט בנו.

ממש כמו שכאשר לא מארגנים את הזמן - הוא זה ששולט בנו, אנחנו לא מספיקים לעשות מה שרצינו, דוחים, מאבדים מוטיבציה, הזמן בורח לנו, אנשים אחרים, או מסכים או ווצאפים, מכתיבים לנו מה נעשה. כך עם התזונה - מה שבחוץ יקפוץ עלינו. מה שאחרים רוצים שנאכל, זה מה שנאכל. לעומת זאת, אם נכיר את הגורמים שמשפיעים על האכילה שלנו נוכל לארגן אותם לטובתנו, וכך לאכול את מה שאנחנו רוצים בקלות.

רוצים לדעת מה הגורמים? קבלו את הרשימה המעניינת. נתחיל ונחדד את המשתנים: זמינות ואטרקטיביות (הוזכרו קודם לכן), ונמשיך לנורמליזציה, כי אנחנו אוכלים את מה שאנחנו רגילים לראות. בהמשך לנורמליזציה נראה מה משפיע עלינו באכילה במסעדות ובסופרמרקט.

לסיכום, אפשר לראות שאין לנו ממש בחירה חופשית על מה שאנחנו אוכלים, וישנם גורמים חיצוניים ש"משתלטים" עלינו ומכתיבים לנו את תזונתנו. אבל בספר הזה נחזיר את השליטה לידיים שלנו, תרתי משמע, ונבחר בהכרה מלאה במה שאנחנו רוצים לאכול, על ידי גיוס המשתנים החיצוניים לטובתנו.

תגיות:
תזונה
/
אוכל
/
ספרים
/
הפרעת קשב וריכוז
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף