לאן נעלמה הגרב השניה?

בספרה החדש של בלהה בריינס, תעלומת הגרב שנותרה לבדה הופכת לסיפור ילדים רגיש ומלא דמיון על חברות, פרידה, געגוע והיכולת לפנות מקום לקשרים חדשים, בלי לוותר על התקווה שמי שאבד עוד ישוב

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
גרבובית וגרבובונת
גרבובית וגרבובונת | צילום: בלהה בריינס
2
גלריה

הסופרת מאירה ברנע גולדברג (אמא של "כראמל") כתבה לאחרונה בפייסבוק: "אנשים רגילים שמכבסים: מאבדים גרב אחד. אני מאבדת את כוווול הגרביים. אין לי הסבר לזה. נשבעת שהכנסתי למכונה". הפוסט המשעשע זכה למאות תגובות, כנראה משום שתעלומת הגרביים הנעלמות היא חוויה ביתית כמעט אוניברסלית. יש תעלומות שמלוות את האנושות משחר ההיסטוריה: מהו סוד האושר, האם אנחנו לבד ביקום, ולאן נעלמת תמיד הגרב השניה אחרי הכביסה. ספר הילדים החדש של בלהה בריינס, "גרבובית וגרבובונת" (איורים: חוליה פיליפונה ארז, הוצאת "הפקטורי"), נולד מתוך התעלומה הקטנה והמוכרת הזאת, אבל הופך אותה לסיפור רגיש על חברות, פרידה, געגוע והיכולת להמשיך הלאה גם כשמישהו אהוב חסר לנו.

גרבובית וגרבובונת הן זוג גרביים צבעוניות, חברות טובות שרגילות לעבור יחד כביסות, ייבושים והרפתקאות. אלא שבוקר אחד, אחרי עוד סיבוב במכונת הכביסה, גרבובית מתעוררת לבדה במגירה. גרבובונת נעלמה. מכאן מתחיל מסע רגשי קטן המתרחש כמעט כולו בתוך מגירת הגרביים, אך מצליח לגעת בעולם הפנימי הגדול של ילדים.

גרבובית וגרבובונת
גרבובית וגרבובונת | צילום: חוליה פיליונה ארז

גרבובית מחפשת, שואלת, ממתינה ומנסה להבין מה אירע לחברתה. ככל שהזמן חולף, דאגתה מתחלפת בכעס, והכעס מפנה את מקומו לעצב. היא מדמיינת שגרבובונת יצאה לחופשה, או מצאה לעצמה חיים חדשים, אולי אפילו חברה אחרת, ותוהה אם נשכחה. אלה מחשבות המוכרות לכל ילד שחווה פרידה מחבר, מעבר דירה, שינוי מסגרת או התרחקות פתאומית של אדם אהוב. בריינס מצליחה להעניק להן ביטוי פשוט ובהיר, בלי להכביד על הקוראים הצעירים ובלי למהר לפתור עבורם את הכאב.

אחת מנקודות החוזק של הספר היא העובדה שהוא אינו מציג את ההמתנה כמצב קפוא. גרבובית אמנם מתגעגעת, אבל בהדרגה היא לומדת להיות גם לבדה, משוחחת עם גרביים אחרות ואף מוצאת חברה חדשה. בכך מציע הספר לילדים מסר עדין וחשוב: קשר חדש אינו מוחק קשר ישן, והמשך החיים אינו בגידה במי שחסר לנו. הלב מסוגל לשמור בתוכו געגוע ובה בעת לפנות מקום לחוויות ולחברויות נוספות.

האיורים הצבעוניים של חוליה פיליפונה-ארז מעניקים לגרביים אישיות, הבעה ותנועה. מגירת הגרביים הופכת לעולם שלם, ובתוכה חיים זוגות בעלי צבעים ודוגמאות שונות, כמעט כמו קהילה קטנה. הבחירה באביזר יומיומי כל כך מאפשרת לילדים להיכנס לסיפור מיד, ובה בעת מזמינה את ההורים להביט אחרת על ערימת הכביסה הבאה.

לקראת סופו של הסיפור גרבובית נשלפת מן המגירה ונגרבת על רגלה של ילדה. דווקא כאשר נדמה שחייה פונים לכיוון חדש, היא מגלה בהפתעה על הרגל השנייה את גרבובונת. המפגש המחודש אינו רק פתרון משמח לתעלומת הגרב האבודה, אלא גם סגירת מעגל רגשית: החברות שרדה את הניתוק, את המרחק ואת החששות.

תגיות:
ספרי ילדים
/
ספרות
/
תרבות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף