בנימוקי הזכייה ציינה האקדמיה השוודית כי הפרס מוענק לקרסון על יצירתה הנועזת ורבת ההמצאה, אשר באמצעות דיאלוג משחקי עם המסורת הקלאסית יצרה צורות חדשות לספרות העכשווית. לצד ההכרה הספרותית היוקרתית ביותר בעולם, תקבל קרסון פרס כספי בסך 12 מיליון קרונות שוודיות, כ-1.2 מיליון דולר.
קרסון נולדה בטורונטו ב-1950 ולמדה ספרות קלאסית באוניברסיטת טורונטו. לאורך הקריירה שלה עסקה גם בהוראה ובתרגום של יצירות מיוון העתיקה, והשפעתן ניכרת ברבים מספריה. היא נוהגת לקחת דמויות וסיפורים מהמיתולוגיה היוונית ולהעניק להם חיים חדשים, תוך עיסוק באהבה, תשוקה, אובדן, זיכרון וזהות.
אחת מיצירותיה המוכרות ביותר היא "אוטוביוגרפיה של אדום" (Autobiography of Red), שראתה אור ב-1998. הספר, המשלב רומן ושירה, מציג גרסה עכשווית למיתוס היווני של גריאון, מפלצת אדומה בעלת כנפיים, שהופכת ביצירתה של קרסון לנער המתמודד עם התבגרות, אהבה ופגיעה מינית. הספר זכה להערכה ביקורתית רבה והפך לאחת היצירות המזוהות ביותר עמה.
בשנת 2001 זכתה קרסון בפרס טי. אס. אליוט לשירה על ספרה "יופיו של הבעל" (The Beauty of the Husband), העוסק בהתפרקות נישואים באמצעות 29 שירים המכונים "טנגו". בכך הפכה לאישה הראשונה שזכתה בפרס. במהלך השנים זכתה גם בפרס גריפין לשירה, במלגת מקארתור ובפרס נסיכת אסטוריאס לספרות.