1. זמר שכזה

(לחן: נורית הירש)

השיר הראשון של רוטבליט שהולחן והוקלט, הופיע בתקליטו של צוות הווי הנח"ל "כמה טוב" משנת 1968. "כדי להפיץ את השירים שלי הייתי מסתובב עם קלסר בתל אביב במקומות שבהם התכנסו חברי הלהקות הצבאיות", סיפר רוטבליט. "אחד הטקסטים, 'זמר שכזה', התגלגל לידיה של נורית הירש שהלחינה אותו. יום אחד, בזמן שהייתי בשיקום בתל השומר לאחר שאיבדתי את רגלי במלחמה, נורית צלצלה אליי כדי להגיד לי שהיא הלחינה את השיר. לא הכרתי אותה לפני כן. היא שרה לי את השיר בטלפון ורקדתי אותו עם קביים".

2. שיר לשלום

(לחן: יאיר רוזנבלום)

הימים היו ימי מלחמת ההתשה, והלהקות הצבאיות היו הנכס הכי יקר לאלופי הפיקודים השונים. "שיר לשלום" היה אחד השירים המהפכניים שיצאו במסגרת הלהקות הצבאיות, ובישרו על מהפכת הרוק שחדרה גם למעוז הצה"לי. השיר נכלל בתוכנית של להקת הנח"ל "שא לשלום" (1969) ומלבד קולה העוצמתי של הסולנית מירי אלוני, כלל סולו גיטרה פסיכדלי של הגיטריסט דני סנדרסון ושאגה הרמונית של חברי הלהקה. 

רוטבליט, שעדיין לא התפרסם בתור פזמונאי, כתב שיר אופטימי המייחל לשלום ולאהבה ולא לניצחונות, מלחמות וכיבושים. רוטבליט עצמו נפצע במלחמת ששת הימים ואיבד רגל, לכן ראה בשלום משהו נכסף. 

"רוטבליט כתב את השיר מדם גופו וליבו, הוא לא היה איזה פציפיסט שישב בבית קפה וכתב שיר נגד מלחמה", אומרת אלוני. "במקור כתב 'שירו שיר לאהבה ולא לניצחונות', בתגובה לחגיגה המטורפת אחרי הניצחון של צה"ל במלחמת ששת הימים. כשהקלטנו את השיר הוא שינה ל'שירו שיר לאהבה ולא למלחמות'". 

"זה שיר קצת נאיבי", סיפר רוטבליט בעבר. "כתבתי אותו כשהייתי די צעיר והמדינה טענה שהיא שואפת שלום. שאנחנו רוצים שלום, אבל 'הם' לא רוצים. האמנתי שזה ככה. אבל פריצת האינתיפאדה השנייה לאחר שיחות קמפ דיוויד הביאה אותי להתפכחות, שהורידה את האשליה שעוצמתה של מדינת ישראל תביא להכרה בה מצד העולם הערבי".

עוד לפני שיצא השיר לרדיו, כשרק בוצע בהופעות של הלהקה, הוא עורר את חמתם של אלוף פיקוד המרכז רחבעם (גנדי) זאבי ואלוף פיקוד הדרום אריאל שרון, שראו בו שיר תבוסתני וטענו שהוא פוגע במורל החיילים וברגשותיהן של המשפחות השכולות. "לזכותו של מפקד הנח"ל, צביקה לבנון, ייאמר שהוא התעקש שהלהקה תבצע את השיר", מציינת אלוני. 

לאורך השנים תפס השיר מעמד פוליטי ואומץ על ידי תנועות שלום למיניהן וזכה למשמעותו הטרגית ב־4 בנובמבר 1995, עת בוצע בעצרת השלום בתל אביב על ידי אלוני, ראש הממשלה יצחק רבין, שמעון פרס והגבעטרון. בתום העצרת נרצח רבין, והדף עם מילות השיר, שהיה בכיס חולצתו, התגלה מוכתם בדמו.

"כיום אני מבצעת את השיר עם שני שינויים בהתאם לדרישת הקהל", מעידה אלוני. "את השינוי הראשון, 'גם תלחשו תפילה' במקום 'אל תלחשו תפילה', 'קניתי' מהציבור הדתי. והשינוי השני? אחרי רצח רבין לא יכולתי לשיר יותר 'הניחו להולכים' ועברתי לשיר 'זכרו את ההולכים'. זה בברכת המשפחות השכולות ובאישור יענקל'ה רוטבליט".

3. בלדה בין כוכבים

(לחן: שלום חנוך)

ב־20 ביולי 1969 החללית האמריקאית אפולו 11 נחתה על הירח, והאסטרונאוט ניל ארמסטרונג היה לאדם הראשון שהלך על הירח. הטלוויזיה הישראלית, שהייתה אז בחיתוליה, לא יכלה להתעלם מהמאורע ההיסטורי, ושידרה תוכנית מיוחדת, שלכבודה כתב רוטבליט את השיר "בלדה בין כוכבים", שהלחין שלום חנוך וביצעה שלישיית התאומים (פופיק ארנון, אושיק לוי וחנן גולדבלט). 

השיר, שתיאר טיול רומנטי בחלל, הפך ללהיט ענק, נכלל בתקליטו היחיד של פופיק "כל אחד" (1971) וזכה לאורך השנים לגרסאות כיסוי מרובות, בהן גרסתו של הזמר אדם ב־1989.

4. לוח וגיר

(לחן: שמוליק קראוס)

במפגש הראשון ביניהם הגיש קראוס לרוטבליט לחן שלו נטול מילים. רוטבליט כתב את הטקסט המתאר את מאווייו של נער המתאהב במורה שלו, וקראוס הקליט יחד עם חברי להקת כיף התקווה הטובה, רגע לפני שהתפרקה. השיר יצא ב־1971, ורוטבליט הציג אותו כשיר של "שמוליק קראוס והגבוהים". רק עשור לאחר מכן הוא נכלל באלבום האוסף שלו "שבעים שמונים".

5. מה איתי

(לחן: ג'וזי כץ, שמוליק קראוס ושלום חנוך)

"השיר נולד משיחה של אריק ושלי, כששאלתי אותו 'מה איתך?', והוא השיב לי בשאלה 'מה איתך?'", מציינת הזמרת ג'וזי כץ. "משם מהר מאוד התגלגלו המילים ונולד השיר". על השיר חתומים רוטבליט ומבצעיו אריק איינשטיין וכץ. שלום חנוך היה שותף של קראוס וכץ ללחן. השיר הופיע במסגרת אלבומם של איינשטיין וחנוך "פלסטלינה" (1970). 

6. בלדה לעוזב קיבוץ

(לחן: שמוליק קראוס) 

"כתבתי את השיר הזה במהלך נסיעה ללונדון", סיפר רוטבליט. "זו הייתה התקופה של עזיבת קיבוצים. יום אחד הופיע אצלי בדירה חנן יובל והשמיע לי את הלחן של שמוליק קראוס, שאיכשהו הטקסט התגלגל אליו - והשיר יצא".

"בלדה לעוזב קיבוץ" (1970) היה אחד השירים המוכרים ביותר של להקת כיף התקווה הטובה (ג'וזי כץ, אלי מגן, חנן יובל, זוהר לוי ושלמה מזרחי). הוא הוקלט בשנת 1970 וכבש את מצעדי הפזמונים. היה זה השיר הראשון ששמוליק קראוס הלחין למילותיו של רוטבליט והוליד את שיתוף הפעולה בין השניים שנמשך עד יומו האחרון של קראוס.

7. חוזה לך ברח

(לחן: שלום חנוך)

"כשיענקל'ה היה בתחילת דרכו, קיבלתי ממנו במתנה את 'חוזה לך ברח' המופלא", אומר אושיק לוי. השיר הפך ללהיט הסולו הראשון שלו והוא משלב בתוכו גם את סיפורם של סינדרלה ושבעת הגמדים. "עד היום שואלים אותי למה התכוון המשורר", אומר לוי. "אני חושב שהמסתורין הוא חלק מהקסם בשיר".  

8. כמה טוב שבאת הביתה

(לחן: שלום חנוך)

אחד ההמנונים הבולטים של התקופה הנוכחית, המתנגן ביתר שאת עם שובם של החטופים לארץ, הוא "כמה טוב שבאת הביתה". את השיר הלחין שלום חנוך וביצע אריק איינשטיין. הוא יצא לרדיו בנובמבר 1971 והיה לשיר הראשון שעיבד יצחק קלפטר בן ה־21, בעבודה הראשונה אחרי שחרורו מהצבא. את השיר כתב רוטבליט בעקבות מפגש עם שלום חנוך בלונדון, בעת ששניהם התגוררו בעיר. כששלום חנוך חזר לארץ, רוטבליט העניק לו את השיר להלחנה. 

9. שיר מספר שמונה

(לחן: מיקי גבריאלוב)

השיר הפותח את אלבומם של אריק איינשטיין ומיקי גבריאלוב "בדשא אצל אביגדור" (1971) מציג פופ־רוק הומוריסטי בסגנון תימני, עם סלסולים של אריק איינשטיין בסגנונו הייחודי בשורה "יונתי תמתי חמדתי". "קראתי לו 'שיר מספר שמונה' באווירת פסטיבל הזמר המזרחי הראשון שהתקיים באותו זמן", סיפר רוטבליט. "בעיניי זה שיר נחמד ומשעשע".

10. אני רואה אותה בדרך לגימנסיה

(לחן: מיקי גבריאלוב)

ב־1971, כשאריק איינשטיין שר את "אני רואה אותה בדרך לגימנסיה", אף גבה לא הורמה אף שהוא עוסק בגבר שכמהּ לנערה, שאחרי התפתחותה הוא עוקב, מהתיכון ועד לצבא. "האם כבר מישהו פיתה את המלכה של הכיתה? האם כבר מישהו ידע את המלכה של האוגדה?", כתב רוטבליט.

בריאיון שנתן רוטבליט ל"מעריב", הוא התייחס לכך. "זה עניין של תקופה", אמר. "כשאריק שר את השיר, הוא היה בשנות השלושים שלו ובהופעות הוא היה אומר ש'זה שיר של חרמנים זקנים'. כיום אם תוציא שיר כזה, יגידו שאתה פדופיל". לעומתו טען גבריאלוב: "זה שיר נאיבי שמדבר על נעורים שחלפו. אני לא מופתע שעד היום דורשים ממני לבצע אותו". 

11. היא תבוא

(לחן: מיקי גבריאלוב)

"מצאתי את השיר הזה במדורו של יעקב רוטבליט בעיתון", סיפר אריק איינשטיין, שביצע את השיר באלבומו "בדשא אצל אביגדור" (1971). "הוא מדבר על השלום, הוא אופטימי ודיבר לליבי והחלטתי לזמרו". "זו הייתה הפעם הראשונה שבה התמודדתי עם הלחנת טקסט של מישהו אחר", אומר גבריאלוב. "זה היה אתגר כי לא למדתי שירה, אבל מצאתי בעצמי איזשהו כישרון של קריאת טקסט והפיכה שלו למשהו אחר ממה שהוא היה על הנייר".

12. קפה טורקי

(לחן: מיקי גבריאלוב)

רוטבליט כתב את השיר לאחר שלא מצא רעיון לכתוב עליו לטורו הקבוע "שחק אותה" במוסף "הארץ". גבריאלוב, שנתקל בטור, החליט להלחין אותו, ואריק איינשטיין הקליט אותו לאלבומו "בדשא אצל אביגדור" (1971). "באמצע השיר אפשר לשמוע את אריק נכנס לא בזמן בשורה 'אם לא תשיר'. בגלל שאי אפשר היה אז לחתוך את השיר, כי הטכנולוגיה לא הייתה מתקדמת, זה נשאר, וזה חלק מהקסם", מספר גבריאלוב.

13. אמא אדמה

(לחן: מיקי גבריאלוב)

"בסוף 1971 הייתי בלונדון עם להקת הצ'רצ'ילים", מספר גבריאלוב. "היה חורף, קר והייתי מבואס מהמקום. גרתי בדירה שכורה בשכונת סטמפורד היל במקום מדכא, כשמעליי עוברות רכבות כמעט כל היום. בשביל להרגיש קרוב לארץ, הייתי מכין חומוס וטחינה. באחד הימים לקחתי גיטרה והתחלתי לנגן מנגינה. בלי מילים. כשהגעתי לארץ לביקור, נפגשתי עם אריק אצל אביגדור בדשא, והשמעתי לו את המנגינה. הוא אהב ואמר שייתן את הלחן ליענקל'ה. יענקל'ה, שהוא משורר רגיש, כנראה הרגיש את מה שאני הרגשתי וכתב את המילים. החיבור בין הלחן למילים פנטסטי".

14. יש לי יום הולדת

(לחן: זוהר לוי)

רוב השירים של להקת הרוק אחרית הימים (גבי שושן, אלי מגן, זוהר לוי ויצחק קלפטר) היו בעלי סאונד מורכב ופסיכדלי, מלבד "יש לי יום הולדת", שיר פופ מתקתק. הוא יצא ב־1972 והפך ללהיט כה גדול, עד כי הרבה בזכותו זכתה הלהקה בתואר להקת השנה.

"אחרי שהבנו שההופעות לא הולכות כל כך טוב, החלטנו להקליט שיר מסחרי וקליל יותר", אומר אלי מגן. "זוהר ניסה בכל כוחו למנוע את פירוק הלהקה, היא הייתה מפעל חייו, אז הוא הביא מרוטבליט את 'יש לי יום הולדת' המיינסטרימי, שהתאים בדיוק למטרה הזו, ואכן הוא הצליח מאוד מבחינה מסחרית". 

15. אצלי הכל בסדר

(לחן: שמוליק קראוס ושלום חנוך)

השיר, שלטענת ג'וזי כץ היה שותף לכתיבתו גם מאיר אריאל, מבוסס על מכתב שכתבה כץ לאמה שגרה בארצות הברית. הוא מתאר בצורה אוטוביוגרפית פיוטית יום בחייה של כץ. "השיר נולד כשישבנו בדירה, שלום חנוך, אריק איינשטיין, אני ורוטבליט", סיפרה כץ בריאיון. "היינו מסטולים כמובן, ממש ממש, ופתאום רוטבליט שאל: 'תגידי, מה עשית היום, ג'וזי?', ואני התחלתי להגיד לו, ככה, שכתבתי מכתב לאמא שלי, שמצאתי דירה, קצת לא מסודרת, וקניתי מצרכים בשביל שבת, שיש איזה בחור גבוה שרוצה לכתוב עליי מאמר לעיתון ושהדלקתי נרות. בעצם מכל הווידוי הזה, מהמילים שלי, עשו את השיר".

16. בנימין זאב 

(לחן: יאיר רוזנבלום)

בראשית 1969 הוכנס למחזור השטרות שטר של 100 לירות ישראליות, אשר נשא את דיוקנו של בנימין זאב הרצל. שנתיים לאחר מכן כתב רוטבליט במדורו הסאטירי "שחק אותה" בעיתון "הארץ" את השיר הביקורתי "בנימין זאב", המתאר את דובר השיר מביט ביראת כבוד בדיוקנו של חוזה המדינה הנשקף אליו מן השטר ושואל אותו בהשתאות אם מדינת ישראל במצבה כיום היא המדינה שאותה נאבק להקים, מדינה שיש בה כדברי דובר השיר גם גנבים, זונות ושוטרים מושחתים. 

מי שהלחין את השיר היה המוזיקאי יאיר רוזנבלום וביצעה אותו לראשונה רבקה מיכאלי בתוכנית היחיד שלה "שעות נוספות", שעלתה בקיץ 1974. 

17. אלוף משנה במילואים

(לחן: מתי כספי)

"אחרי מלחמת ששת הימים הייתה תקופה שהרבה קצינים בכירים נחשבו לאלוהים", סיפר רוטבליט בעבר על הרקע לכתיבת השיר. "אלוף משנה במילואים הוא אחד שהשתחרר מהצבא, שימיו הגדולים היו בצבא ולא באזרחות". 

רוטבליט כתב את השיר לתוכנית רדיו של רשות השידור והציע אותו לאריק איינשטיין. מתי כספי, שהלחין את השיר, השמיע לאיינשטיין את הלחן. איינשטיין התלהב משירתו ועודד אותו להקליט את השיר, וכך למעשה נולדה קריירת השירה של מתי כספי.  

18. בואי נעשה לנו חג

(לחן: יגאל בשן)

"יענקל'ה כתב את השיר בצורה אירונית עצובה, על מישהו שהאישה שהוא בילה איתה עזבה אותו מבלי להיפרד או להשאיר סימן, והוא מתגעגע לאותם רגעים שלהם יחד", סיפר בריאיון יגאל בשן, המלחין והמבצע של השיר. "הלחנתי את השיר בצורה שמחה, ולכן אנשים לא שמים לב לעצבות שבו". רוטבליט עצמו סיפר שכתב את השיר על חווייתו האישית. השיר נכלל באלבומו של בשן "יש לי ציפור קטנה בלב" מ־1975, והפך לאחד השירים המושמעים מדי יום עצמאות.

19. ימי ראשית הקיץ

(לחן: שמוליק קראוס)

השיר נכתב במקור ללהקת כיף התקווה הטובה בראשית שנות ה־70, אולם הלהקה התפרקה וג'וזי כץ הוציאה אותו כשיר סולו בשנת 1977. רק במרוצת השנים, בעקבות גרסאות כיסוי רבות שלהן זכה, הפך לנכס צאן ברזל בזמר העברי.

20. סוס עץ

(לחן: שמוליק קראוס)

הסרט "סוס עץ" של יקי יושע, המבוסס על ספר של יורם קניוק, יצא לאקרנים ב־1978. הוא מספר על עמינדב סוסעץ, צייר ישראלי שמשאיר את אשתו ובתו בניו יורק וחוזר לישראל לאחר שנים של היעדרות, תוך שהוא מבקש לפענח את פשר תחושת כישלונו כאדם, כאיש משפחה וכאומן. 
הבמאי יקי יושע הציע בתחילה לגידי גוב ולאלכס אנסקי את התפקיד הראשי, אך עם שניהם זה לא צלח. מי שכיכב בסרט בסוף היה שמוליק קראוס, שגם הלחין את שיר הנושא. קראוס החליט לא לבצע את השיר, והציע לאריק איינשטיין לבצע אותו. 

"ישבתי אצל יקי יושע על הגג, קראתי את התסריט, ואז יקי, שמוליק קראוס ואני נסענו אליי הביתה במיני מיינור הדפוקה שלי", סיפר רוטבליט בעבר. "משך כל הנסיעה שמוליק שר את המנגינה של 'סוס עץ'. בסוף אותו ערב שמוליק עזב את ביתי בכעס ובריב, אני לא זוכר אפילו למה, והשלמתי את הטקסט. כעבור כמה ימים הבאתי לו את השיר והוא שאל: 'איזה שיר?'. הוא לא זכר כלום. מזל שזכרתי חלק מהמנגינה וזמזמתי לו, שמוליק התחיל להיזכר והשלים את השיר". 

רוטבליט בצעירותו (צילום: צילום מסך כאן 11)
רוטבליט בצעירותו (צילום: צילום מסך כאן 11)

21. לקחת את ידי בידך

(לחן: מתי כספי)

רוטבליט, שייעד את השיר לג'וזי כץ, העביר את המילים לשמוליק קראוס להלחנה. משזה התמהמה, החליט רוטבליט להעביר את המילים למתי כספי. כספי הלחין את השיר עוד באותו ערב והעביר אותו ליהודית רביץ, ששילבה אותו באלבומה הראשון, שיצא ב־1979.

22. לילי שלי

(לחן: שלום חנוך)

שיר פופ־רוק קליל וקליט בסגנון המוזיקה הבריטית הפופולרית של אמצע שנות ה־60, בביצוע שלישיית השלושרים (בני אמדורסקי, שלום חנוך וחנן יובל). השיר נכלל באלבומה היחיד של השלישייה מ־1969. "אני זוכר שבמועדון של אברהם סוראמלו בירושלים בני אמדורסקי נתן לי קלטת ובה המנגינה של השיר הזה, עם כמה מילים ששלום כתב וביקש שאשלים את הטקסט", סיפר פעם רוטבליט. "עשיתי זאת וכך יצא 'לילי שלי', שיר משעשע ומוזר קצת".

23. איך הגלגל מסתובב 

(לחן: שמוליק קראוס)

שיר הנושא מאלבומו של שמוליק קראוס שיצא ב-1982, זכה להצלחה רבה כל כך עד שהפך למטבע לשון על מצב שיכול להתהפך. על אף הצלחתו הרבה, הוא לא הצליח בזמן אמת להיכנס למצעדי הפזמונים בתחנות הרדיו. זה, כמובן, לא עצר מבעדו להפוך לקלאסיקה כי כידוע הגלגל תמיד מסתובב.

24. איך עושים תקליט

(לחן: שמוליק קראוס)

השיר מגולל את תהליך יצירת אלבומו של שמוליק קראוס "גלגל מסתובב" (1982), שנולד כיוזמה של חבריו של קראוס שישבו עמו בקפה "כסית", בהם בעלי בית הקפה משה איש-כסית ואביו חצקל איש-כסית. רוטבליט שילב בשיר את מי שפקדו באופן קבוע את בית הקפה ולקחו חלק בעשיית התקליט, בהם המשורר יבי (יונה בן-יהודה), קראוס, חצקל ומשה איש-כסית, המלצר מרסל קופמן, הפסנתרן דני פאר, האמן אורי ליפשיץ שאייר את עטיפת התקליט, איש העסקים שמעון קדם, האקורדיוניסט תובל פטר והמתופף זוהר לוי. 

25. בוקר של כיף 

(לחן: יאיר ניצני)

"בשנת 1982 יאיר ניצני הלחין מנגינה, אבל הלהקה לא כל כך התארגנה על לכתוב לה מילים, ואז עלה רעיון שיענקל’ה יכתוב", נזכר דני בסן, סולן תיסלם. "כשיאיר היה אמור לעלות אליו לירושלים, אמרתי לו: ‘אני חייב לבוא, אני חייב לפגוש את הבן אדם’. נסענו ערב אחד לירושלים העתיקה עם טייפ קסטות גדול, השמענו לו את השיר, וכל המפגש הבטתי עליו. הוא היה מואר והקרין משהו אחר. נשאבתי. הם דיברו על מוזיקה, ואני הסתכלתי על הבן אדם. פתאום לראות את הדמות של הבן אדם התחבר לי עם כל השירים שהוא כתב". 

השיר שיצא מאותו מפגש, "בוקר של כיף", נכלל באלבומה השני של הלהקה שיצא ב-1982 והיה לאחד הלהיטים הגדולים של תיסלם.

26. שוכב לי על הגב 

(לחן: גדעון אלרן)

בשנת 1983, אחרי פסק זמן של כמה שנים, חזר אריאל זילבר לקדמת הבמה עם שירים חדשים. אחד מהם, "אני שוכב לי על הגב", נכתב על ידי רוטבליט והולחן על ידי גדעון אלרן, לשעבר שוער קבוצת הכדורגל של מכבי תל אביב. אלרן נתקל בשיר במדורו של רוטבליט בעיתון והלחינו. היה זה השיר היחיד שהלחין אלרן, שלימים עזב לארצות הברית.

"שוכב לי על הגב" מצטייר בהתחלה כשיר על בטלן אך למעשה הוא טקסט טרגי על אדם שאין לו רצון לפעול ולעבוד, אלא רק להסתכל על העולם מהצד. לאחר שמכר את כל עקרונותיו והאידיאלים שלו, הדבר היחיד שנשאר הוא מחשבות על סקס. "הפרוורטיות שיש בשיר הייתה מאוד תמימה בביצוע של אריאל", סיפר רוטבליט בריאיון ל"מעריב" ב-2012. "הוא עשה את זה בעדינות יחסית". 

מאז שחזר בתשובה, שינה זילבר מילה אחת בשיר. במקום המילה "מין" בשורה "עכשיו כשלא נשאר יותר במה להאמין – אני שוקע לעיתים בהזיות על מין", הוא שר "בהזיות עצמי". "זה שיר של אהבה בין אדם למקום", מציין זילבר. "הוא לא עוסק מבחינתי כיום בתשוקה שבינו לבינה".

27. רואים רחוק רואים שקוף

(לחן: שמוליק קראוס)

את "רואים רחוק רואים שקוף" כתב רוטבליט בהשראת הדמות המקראית משה, שהנהיג את עם ישראל במדבר, אך בשל חטא שחטא – נגזר עליו לראות את הארץ המובטחת מהר נבו, ולא להיכנס אליה. 

אל הקלטת השיר הוזמנה זמרת ליווי לבצע את הקולות הגבוהים. היא הבריזה ובמקומה ביצע את הליווי אילן וירצברג, שגם עיבד את השיר, שיצא ב-1983. "השיר לא הוקלט במסגרת אלבום", אומר וירצברג. "יום אחד שמוליק קרא לי, אמר 'יש לי איזה שיר', והיה לו רק את הבית. לא היה לו עוד את כל החלק השני של השיר שבו אני מצטרף בשירה: 'בן אדם כעץ שתול על מים / שורש מבקש / בן אדם כסנה מול השמים / בו בוערת אש'. הקטע הזה התגבש יחד איתי. ישבתי עם שמוליק כשהשיר לא היה עדיין מולחן לגמרי ועזרתי לו לסיים את העניין".

28. מכת שמש 

(לחן: שמוליק קראוס)

כשהבמאי יקי יושע חיפש שחקן ראשי לסרטו "מכת שמש", הוא מצא אותו בהופעה במועדון "הפינגווין" בתל אביב של להקה חדשה, "משינה" שמה. לסולן קראו יובל בנאי והוא נכנס לתפקיד הראשי למרות שהיה חסר ניסיון במשחק. הסרט נשכח לגמרי אבל השיר, שיצא לרדיו ב-1984, הפך ללהיט רדיו גדול.

29. ככלות הקול והתמונה 

(לחן: יזהר אשדות)

השורה הזכורה ביותר בשיר "מתי בפעם האחרונה עשית משהו בשביל מישהו?" הפכה אותו לסמל לאלטרואיזם. "הוא נכתב על מישהו שהוא כוכב וחושב שהשמש זורחת לו מהתחת, אבל הוא יכול לדבר בעצם לכל אחד", סיפר רוטבליט בעבר.

השיר הוקלט על ידי דני בסן עבור אלבום הסולו הראשון שלו שיצא בסוף 1985. יזהר אשדות, היה חברו של בסן מימי להקת תיסלם הלחין ומוזיקאי צעיר בשם רמי קליינשטיין הופקד על העיבוד. "נסעתי יום אחד באוטובוס לגבעתיים, והשיר הזה התנגן ברדיו", מספר בסן בחיוך. "פתאום שמעתי את כל האוטובוס שר את השיר. אף אחד לא ידע שאני שם. אמרתי לעצמי: ‘יא אללה, אתה את תפקידך סיימת. גם כשכבר לא תהיה פה, השיר הזה יישאר לעד. יש לו נצחיות הרבה אחריך’. זה מילא אותי בשמחה גדולה". 

30. באה מאהבה 

(לחן: יהודית רביץ)

"זה מסוג השירים שנכתבים ברבע שעה", סיפר פעם רוטבליט על שיר הנושא מאלבומה השישי של יהודית רביץ. "הייתי מגיע לביתה של יהודית, היינו יושבים כמה שעות על שירים והייתי חוזר הביתה. באחד הערבים, כשבדיוק עמדתי ללכת, יהודית אמרה: 'תשמע, יש לי מנגינה קטנה, רוצה לשמוע?' והיא התחילה לשיר את הלחן. אמרתי לה שאני יורד לאוטו להביא סיגריות, וכשחזרתי – השיר כבר נולד. אגב, הביטוי 'באה מאהבה' הוא יציר השיר הזה. לא היה צירוף מילים כזה לפני כן".

31. רחבת הריקודים

(לחן: יהודית רביץ)

בשנות ה-80 שימש רוטבליט ככתב של העיתון "חדשות", ובמסגרת תפקידו סיקר בין היתר את משפטו של שמעיה אנג'ל, רוצח וסוחר סמים שנידון לשני מאסרי עולם. על רקע סיפור אהבתו עם אשתו הראשונה, שרה אנג'ל, אותה הכיר במועדון "פיקוקס" בתל אביב – כתב רוטבליט את השיר הזה שהלחינה יהודית רביץ וביצעה באלבומה "באה מאהבה" (1987). 

"שמעיה אנג'ל היה עבריין גדול והגברת הזו, שרה, בוגרת החוג לספרות, התאהבה בו והם הפכו ל'פאוור קאפל' כמו שאומרים היום", סיפר רוטבליט בעבר. "זה היה סיפור רומנטי מעולם הפשע שהיה בעיתונות ומזה יצא בעצם השיר. אני זוכר שישבתי שעות ארוכות אצל יהודית, אפילו שלום חנוך בא לעזור כדי לייצר את מבנה השיר. יהודית עבדה מאוד קשה עד שזה יצא מדויק כמו שהיא רצתה". 

32. שבתות וחגים 

(לחן: יהודית רביץ)

רביץ סיפרה בעבר שהגיעה אל רוטבליט עם סיפור על אישה שמתארת מערכת יחסים סודית שלה עם גבר, בעודו מקיים במקביל מערכת יחסים פורמלית וגלויה עם אשתו. למערכת היחסים הסמויה הזו, לדבריה, "אין כניסה בשבתות וחגים". לפי הרעיון שהביאה נכתב השיר, שכיכב באלבומה "באה מאהבה" (1987) והפך לאחד המזוהים איתה. 

רוטבליט גילה בראיון שהשיר הכעיס את נורית גלרון. "נורית כעסה נורא שהשיר הלך ליהודית", אמר. "היא טענה שסיפרה לי את הרעיון לסיפור הזה, שאותו שמעה בעבר. לא זכרתי בכלל שהיא סיפרה לי. בכל מקרה, יהודית מבצעת את השיר עם פאתוס ודרמה וזה חלק מסוד הצלחתו".

33. היא חזרה בתשובה 

(לחן: מתי כספי)

השיר הפותח את אלבומו העשירי של מתי כספי "אחד לאחד" (1988) הפך מיד עם צאתו לחלק בלתי נפרד מהרפרטואר שלו. את השיר כתב רוטבליט על חזרתה בתשובה של אשתו אורנה עבור המדור השבועי שהיה לו בעיתון "דבר אחר". "באחד הלילות כתבתי את השיר ושלחתי לעורכים", סיפר רוטבליט בעבר. "עשר דקות אחרי שהעיתון יצא, כשהדפוס עוד לא התייבש, קיבלתי טלפון מהמפיק דודו אלהרר שאמר שמתי כספי רוצה לבצע את השיר הזה. אמרתי לו 'וואלה? יופי! אבל גם שלמה ניצן, שכותב איתי בעיתון, רוצה להקליט את השיר הזה'. אז דודו אמר: 'אבל מתי כבר הלחין אותו'. חשבתי שזה שיר משעשע ופרודי, ומתי עשה ממנו משהו שגורם לאנשים לבכות". 

34. אחרי עשרים שנה 

(לחן: שמוליק קראוס)

את שיר הנושא מאלבומו של שמוליק קראוס, שיצא בספטמבר 1988, הקדיש קראוס לחברו הקרוב משה איש-כסית. "זמן קצר לפני מותו של מוישל'ה, שמוליק השמיע לו שיר חדש 'אחרי עשרים שנה', שהוא הלחין למילותיו של יענקל'ה רוטבליט, שגם נכח הרבה ב'כסית'", מגלה רותי איש-כסית, אלמנתו של משה. "אחרי מותו של מוישל'ה, רוטבליט הוסיף בית נוסף לזכרו: 'אחרי עשרים שנה / היה היה לי רע / את שיר המעלות / האם אתה שומע / אשיר עד יום מותי / נושאת את תפילתי המנגינה".

35. אם 

(לחן: שמוליק קראוס)

אחד השירים הבולטים מאלבומו של קראוס "אחרי עשרים שנה" (1988), מדבר על תקווה וכמיהה לשלום בינינו לבין שכנינו הערבים. "כל האלבום הזה של שמוליק היה מרוכך יחסית", אמר רוטבליט בעבר. "כל התקופה הזו הייתה מלאה שירים שהם מלאי תקווה לשלום בעצם, עם כל הקושי. כיום הוא נשמע נאיבי, אבל בזמנו השלום היה אפשרות קיימת".  

36. דברים שרציתי לומר 

(לחן: יהודה פוליקר)

"קיבלתי את הטקסט לשיר הזה מיענקל'ה רוטבליט, טקסט מאוד יפה וחזק", מספר דני בסן, שהקליט את השיר לראשונה לאלבום הסולו שלו ב-1989. "הטקסט של יענקל'ה הוא בעצם סיפור חיי. יש כל כך הרבה דברים שאני רוצה לומר ואני לא מצליח להעביר אותם לטקסט כתוב ומסופר. הטקסט מדבר בדיוק על העניין הזה.

"הייתה לי כוונה לעשות אלבום עם יהודה פוליקר ויעקב גלעד, אבל זה לא הסתדר מבחינת לוחות הזמנים שלהם. הם נתנו לי את השיר הזה שיהודה הלחין והפיק מוזיקלית יזהר אשדות. יהודה לא כל כך אהב את התוצאה והוא הקליט את הגרסה שלו. אני חושב שהוא רצה כיוון אחר, וזהו. הגרסה שלי הייתה יותר בסגנון השורשים הברזילאים שלי, והגרסה של יהודה הייתה יותר בסגנון יווני".

הגרסה של פוליקר, שנכנסה לאלבומו "פחות אבל כואב", זכתה להצלחה רבה ונבחרה במצעדים שונים בתור השיר האהוב ביותר שלו. 

37. דרכנו 

(לחן: יזהר אשדות)

אחד משירי הדגל של דני בסן, "דרכנו", שנכנס לאלבום הסולו שלו, נכתב על ידי רוטבליט בשנת 1986. "ליענקל’ה ולי יש מעין מחלוקת לגבי השיר", אומר בסן. "הוא טוען שהוא כתב אותו לאשתו אורנה, שהתמודדה אז עם מחלת ה-ALS, ואני טוען שהוא כתב אותו לאשתי, חגית. אז אפילו במקום הקטן של שני אנשים שמחוברים ליצירה יש לקיחה של כל אחד למקום שלו ולפרשנות שלו. בורכתי".  

בשנת 2002 הקליטו חני פירסטנברג ושרית וינו-אלעד גרסת כיסוי לשיר עבור פסקול סדרת הטלוויזיה "הבורגנים" בה כיכבו השתיים. הגרסה כל כך הצליחה עד כי נבחרה בתואר "שיר השנה".  

"ב־2002 הוא הפך להיות סוג של המנון לאומי בגלל התקופה הקשה שעברנו אז בימי האינתיפאדה השנייה", אומר בסן. "במרוצת השנים ראיתי איך השיר מתחבר לכל כך הרבה אנשים, וכל אחד מספר סיפור אחר על איך שהוא נגע בו ואיפה הוא פגש אותו". 

38. ימי הפרח והאהבה

(לחן: קורין אלאל)

שיר מתוק בעל ארומה נוסטלגית שמתחיל בתיאור סיפור אהבה בין זוג “ילדי פרחים", על רקע תקליטים ישנים, ספרי שירה של נתן זך, לאה גולדברג, עמוס עוז ונתן אלתרמן, ומסתיים בפרידה ובגעגוע לימים ההם. הכותב, יעקב רוטבליט, מהלך בו בין העולמות הרוחניים של וודסטוק והסיקסטיז ובין הרוחניות והמסעות להודו שהיו טרנד חדש בראשית הניינטיז. השיר נכלל באלבומה של קורין אלאל “זן נדיר" מ-1992.

39. יש לי חולשה לרקדנים 

(לחן: צוף פילוסוף)

"יום אחד יענקל'ה הגיע אליי הביתה בתל אביב כדי לשבת לעבוד על שירים", משחזרת גל, שמבצעת את השיר הנכלל באלבומה "חפש בי" מ-1993. "באותה תקופה בדיוק סיימתי לשחק בהפקה של המחזמר 'אוויטה' והיה לי רומן עם אחד הרקדנים שם. כשיענקל'ה התיישב על הספה שלי וכדרך אגב אמרתי לו 'יענקל'ה, אתה יודע? יש לי חולשה לרקדנים, גם אני רוקדת'. הוא חייך ואמר לי: 'הנה, כתבת שיר. אני אלך הביתה ואמשיך אותו'. אחרי שיענקל'ה כתב את הטקסט ביקשתי מצוף פילוסוף מלהקת 'תיסלם', שאיתו עבדתי באותה תקופה, להלחין אותו, וכך זה קרה".

40. יום רודף יום 

(לחן: שמוליק קראוס)

שיר הנושא מאלבומו האחרון של שמוליק קראוס מ-2003 נולד בעקבות פנייתו של רוטבליט לקראוס, להלחין טקסטים שכתב. זה היה ב-1999, אחרי שנים שבהן קראוס מיעט להקליט חומרים חדשים. השיר הוקלט בתקופת האינתיפאדה השנייה, והטקסט נתפס רלוונטי לתקופה הכואבת ההיא. השיר והאלבום כשלו מסחרית, וזכו להערכה רק אחרי מותו של קראוס.