אושיק לוי ונכדתו עלמה בראיון מיוחד לקראת ההופעה המשותפת: "היא הדבר הבא"

הזמרת עלמה מיצ'וניק תעלה בעוד שבוע במופע בכורה ותארח את סבה, הזמר-שחקן אושיק לוי. בריאיון משותף הם מספרים על הקשר המוזיקלי והמשפחתי, העבודה יחד והאובדנים שפקדו אותם

דודי פטימר צילום: דודי פטימר
עקבו אחרינו
עלמה מיצ'וניק ואושיק לוי
עלמה מיצ'וניק ואושיק לוי | צילום: מורן ביטון
3
גלריה

עכשיו, גאוותו של סבא מקבלת במה רשמית: מיצ'וניק תעלה לראשונה בחייה מופע משלה, ובניגוד לפעמים שבהן התארחה בהופעותיו של סבה, הפעם היא תארח אותו.

"אני חייב לומר שההתרגשות שלי לראות את עלמה כאמנית על הבמה לצידי היא עצומה", מודה לוי. "אחרי שאיתרתי את התשוקה שלה למוזיקה לקחתי אותה איתי לסיבוב הופעות שלם בזאפה. היא התארחה כמעט בכל ההופעות שלי, והקהל נותר בהלם מהביצועים שלה. היא מוכשרת, נראית נהדר, והיא כישרון גדול בעיניי. לאחרונה החלטנו גם להקליט שיר יחד באולפן, וזו הייתה עבודה של שני מוזיקאים לכל דבר".

מה שיש בלב

"לגדול לצד סבא אושיק זה משהו מיוחד", אומרת עלמה מיצ'וניק. "יש בינינו קשר קרוב וייחודי, בעיקר בגלל שאני הנכדה הבכורה וגם היחידה במשפחה שהמשיכה בדרך המוזיקלית. בזכותו אני זוכה לראות איך תעשיית המוזיקה עובדת מבפנים, שומעת סיפורים מהשטח ולומדת מהניסיון האדיר של אדם שיוצר כאן כבר עשרות שנים".

"מעבר לזה, סבא מעניק לי הזדמנויות רבות ומארח אותי בהופעות שלו, מה שמאפשר לי לצבור ניסיון בימתי יקר ערך ולהתפתח. הוא תמיד הראשון שאני מתייעצת איתו. כשאני עובדת על סינגל חדש, אני מיד משמיעה לו כדי לקבל את חוות דעתו ואת ההערות שלו. אני גם מחוברת מאוד ליצירה שלו. רק אתמול, למשל, שמעתי את הפלייליסט הפרטי שלי שקראתי לו 'קצת סבא' ומורכב משירים שלו לאורך השנים", היא מספרת.

"לאחרונה נדבק לי בראש 'שמור על עצמך', שיר שסבא הקליט לאלבום 'לילות שרב'. זה עניין של תקופות. בכל תקופה אני מתחברת יותר לשיר מסוים".

"זה שיר שנשאר איתי תמיד, לא משנה באיזה מקום אני נמצאת, ומעורר בי התרגשות עצומה בכל פעם מחדש".

לוי מציין לאורך השיחה את הרגע שבו גילה את הכישרון של נכדתו. "כשעלמה הייתה בת 13 היא הזמינה אותי להופעה של בית הספר לפיתוח קול בכפר שמריהו", הוא נזכר.

"הגעתי לראות אותה, ואמרתי לעצמי שאני לא מאמין למה שאני רואה ושומע. עומדת הילדה המקסימה והיפה הזו, פותחת את הפה, ואני שואל את עצמי מאיפה זה בא: איזה קול מדהים, איזה ביטחון עצמי ואיזה סגנון שירה מלוטש. מאז היא רק מתפתחת ומשתפרת כל הזמן".

עלמה מיצ'וניק ואושיק לוי
עלמה מיצ'וניק ואושיק לוי | צילום: יח''צ

"כשהבנתי שהיא רוצה לעסוק במוזיקה באופן רציני, ולא רק כתחביב, הבהרתי לה שמדובר במקצוע קשה ותחרותי מאוד. הסברתי לה שזה דורש אומץ רב, ביטחון עצמי גבוה ורצון עז להצליח. אני תמיד חינכתי את הילדים שלי לעשות אך ורק את הדברים שיושבים להם בלב, שהם באמת אוהבים ורוצים, ולא לעשות מתוך תכתיבים חיצוניים".

"אמרתי לה שהנוסחה היחידה להצלחה בעולם התחרותי הזה היא ללכת עם מה שיש לה בלב, ולהיות הכי כנה ואמיתית במוזיקה שלה, כי רק ככה זה יעבוד. כשהיא כותבת טקסטים, היא צריכה להתייחס תמיד למה שהיא רוצה להגיד. לעיתים קרובות שואלים אותי איך אנשים יפרשו שיר מסוים, כמו ששואלים מה המשמעות של השיר 'חוזה לך ברח'. אני תמיד טוען שזה לא משנה. כל אדם יפרש את השיר לפי מה שהוא עושה לו באופן אישי. כל אחד והפירוש שלו".

"אני לא חוסך ממנה ביקורת בונה כשצריך ומעיר לה המון. אני תמיד מדגיש בפניה שהיא חייבת לשיר בצורה ברורה, כי המוזיקה נועדה בראש ובראשונה לשרת את הטקסט. המילים הן הדבר החשוב ביותר, המהות של מה שיש לך להגיד לעולם, וברגע שמתייחסים לזה ברצינות ושרים בצורה ברורה ונשארים נקיים – זה פשוט עובד".

"סבא תמיד מזכיר לי לשמור על הייחוד שלי. למדתי ממנו לעקוב תמיד אחרי הלב שלי, להבין שהכל חייב לבוא עמוק מבפנים ושרק לפי זה אני צריכה לפעול. מעבר לכך, הוא נותן לי המון טיפים טכניים – איך להפיק את השיר בצורה נכונה ואיך להביא לידי ביטוי את הקול שלי בצורה הטובה ביותר באולפן".

"הייחוס המשפחתי שלי לגמרי פותח דלתות, ואני לא מרגישה שהוא מייצר משקולת של ציפיות שצריך להשתחרר ממנה. הרי ברור שלא כל נערה בגיל 16 מקבלת הזדמנות להופיע על הבמה הגדולה של זאפה. הבנתי שאני מקבלת כאן הזדמנויות ואפשרויות שהן ממש לא מובנות מאליהן, ואני אסירת תודה על זה".

מוזיקה כתרופה

"זה שיר שכתבתי פשוטו כמשמעו על שביל של אור ירח שנפרס בפניי על המים. כתבתי את השיר כבר שם, אבל לקח זמן עד שיכולתי להוציא אותו. עכשיו אני עובדת על עוד חומרים חדשים בעברית ובאנגלית. אני מכוונת גם לסצינה הבינלאומית".

בשנה האחרונה היא מתגוררת בבוסטון ולומדת במכללת ברקלי למוזיקה. "הדבר הכי טוב שיכולתי לעשות היה לבחור ללמוד שם", היא אומרת. "בשנה שבה אני לומדת הידע המוזיקלי שלי קפץ ברמה מטורפת. ההורים דחפו אותי ללמוד בחו"ל, וזה חלום שמתגשם".

"לא חסרה אנטישמיות. מאז שעברתי לארצות הברית אני מסתובבת עם מגן דוד ושרשרת חי, מה שלא עשיתי מעולם לפני כן. אני רוצה להראות שאני מישראל. קרה שמישהי שלמדה איתי הפסיקה לדבר איתי ברגע שגילתה שאני מישראל. בשנה האחרונה בארצות הברית אני מבינה כמה אנשים לא מבינים את הסיפור הישראלי ומשתדלת לעשות הסברה בכל הזדמנות".

עלמה מיצ'וניק ואושיק לוי
עלמה מיצ'וניק ואושיק לוי | צילום: יח''צ

"באופן כללי, רוב הטקסטים איומים ונוראים בעיניי, וגם המוזיקה נוראה. אבל מי אני שאשפוט? שכל אחד יעשה מה שמתאים לו ומה שהוא רוצה. לכן אף פעם לא הסכמתי להשתתף כשופט ב'דה וויס', 'אקס פקטור' וכו'. יש גם כישרונות נהדרים, שאני מאוד אוהב ושמדברים אליי, ויש יוצרים צעירים מצוינים ששולחים לי שירים. בשנה החולפת הקלטתי שמונה שירים חדשים".

ב־23 ביולי (21:30) תקיים מיצ'וניק את הופעת הבכורה שלה ב"תמונע" בתל אביב, ותארח את סבה אושיק לוי ואת המוזיקאי גיל בר הדס. "זו הפעם הראשונה שאני מארחת את סבא וזה מרגש אותי בטירוף", היא אומרת. "אני אבצע שירים שיצאו כבר, וגם שירים חדשים ועוד חומרים. צפויות הרבה הפתעות".

תגיות:
מוזיקה ישראלית
/
אושיק לוי
/
מוזיקה
/
לוליק לוי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף