המלצות לעונה ה-40 של האופרה הישראלית | מיכל ליבר-רונן

מהקסם של "חליל הקסם" ועד הדרמה של "הדיבוק" - האופרה הישראלית חוגגת 40 שנה עם עונת 2025–2026 עשירה, סוחפת ונועזת במיוחד. כך תדעו מה לא כדאי לפספס

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
המלצות לעונה ה-40 של האופרה הישראלית. קרדיט: יחצ | צילום: יחצ

השקת העונה החדשה 2025-2026 של האופרה הישראלית שגם מציינת ארבע עשורי קיום התקיימה היום בבית האופרה הישראלית. העונה החדשה כוללת שבע הפקות אופרה עם יוצרים ישראלים ובינלאומיים. "אנחנו נותנים מקום לאומנים הישראלים. חלק מהמחויבות שלנו היא לאפשר למלחינים צעירים לעבוד במקום של סדנאות ותהליך יצירה שיכול לסייע להם להגשים את החזון האמנותי שלהם", משתפת מנכ"לית האופרה הישראלית, טלי ברש-גוטליב.

מבין היצירות השונות ברפרטואר ניתן למצוא את 'דידו ואניאס' של הנרי פרסל  שהמנהל האמנותי של האופרה הישראלית, צחי גרניט מספר עליה שהיא "אחת האופרות הכי יפות ברפרטואר". זו האופרה הישראלית הראשונה שעלתה בשנת 1985 וזו הולכת להיות הפקה מרשימה בבימויו של הבמאי סטפנו פודה שאוהב לפרוץ גבולות. אחרי שהביא בריכת שחייה באופרה 'רוסלקה', הוא הולך להביא את הים והחוף אל הבמה.

האופרה הקלאסית הידועה של וולפגנג אמדאוס מוצארט, 'חליל הקסם' חוזרת. הסיפור האהוב והקסום של פפגנו, פפגנה, הנסיכים פמינה וטמינו עם מלכת הלילה וזרסטו שמצליח לרגש כל פעם מחדש מועלה מחדש על במות האופרה. ולרגל חגיגות הארבעים החליטה האופרה הישראלית בניצוחו של אלכסנדר ג'ואל מביאה הפעם שילוב של סולנים ותיקים וחדשים מהארץ ומהעולם. וכמו שהגדיר זאת גרניט: " עשינו חגיגה של כוכבים.. וכל בית אופרה בעולם יכול להסתכל ולקנא".

מתוך האופרה ''הדיבוק''. בכורה עולמית
מתוך האופרה ''הדיבוק''. בכורה עולמית | צילום: יוסי צבקר

אחת האופרות הנועזות והחושניות ברפרטואר היא 'סלומה' ששל ריכארד שטראוס. האופרה שהועלתה ב2019 מועלה שוב בבימויו של הבמאי איתי טיראן (שהוכיח את יכולותיו כבמאי מוכשר בארץ  בהצגות השונות כמו "ריצ'ארד ה-ןןן" בתאטרון גשר ובגרמניה, בה הוא חי כיום). האופרה מבוססת על המחזה של אוסקר ווילד אודות נסיכה צעירה שאינה נכנעת לחוקי העולם הגברי.

עבור גרניט מדובר בסגירת מעגל עבורו ועבור המנצח דן אטינגר. זו הייתה היצירה הראשונה שאטינגר קיבל על עצמו לנצח באופרה הישראלית וזו ההפקה הראשונה עבור גרניט כמנהל המוזיקלי. "חשבנו שהדבר הבא הוא לפתח ולשכלל את יכולות ההפקה שלנו.. רצינו להפוך את זה למשהו שלא קורה פעם בכמה זמן...", הוא מספר בהתרגשות.

אי אפשר בלי האופרה שנחשבת 'האופרה היהודית', 'נבוקו' של ג'וזפה ורדי. אופרה זו מבטאת את כמיהת העם היהודי לארץ מולדתו ולחירות. אופרה שרלוונטית יותר מפעם בתקופה כה קשה ואפלה שחווה העם היהודי בשנתיים האחרונות. לכן חגיגות הארבעים לאופרה הישראלית לא יכולות להתקיים בלעדיה. את האופרה הזאת מביים הבמאי היהודי שמצליח מאוד באמריקה הלטינית, אנדרה הלר-לופז. בניגוד לשאר ההפקות ברפרטואר, הפקה זו מוגדרת על ידי גרניט כחצי הפקה. והסיבה לכך נעוצה בעובדה שביקש להכניס את התפאורה שיצר לנבוקו בברזיל. 'היא נותנת מקום מרכזי לדבר הכי חשוב לעם היהודי לספר, לכתב וללימוד', זה ההסבר שנתן אטינגר בשמו.

דידו ואניאס
דידו ואניאס | צילום: יוסי צבקר

האופרות המסקרנות ביותר הן האופרה 'יולנטה' מאת פיוטר איליץ' צ'ייקובסקי שמופיע לראשונה באופרה הישראלית ובכורה עולמית לאופרה 'הדיבוק' מאת יוסף ברדנשווילי. 'יולנטה' היא האופרה האחרונה שכתב פיוטר אליץ' צ'ייקובסקי שמתארת נסיכה עיוורת שגדלה בטירה מבודדת ונמנעת ממנה הגישה לצאת לעולם. "יולנטה היא אגדה ויש בה הרבה צדדים לא ריאליסטים אבל הכי חשוב הוא הרובד הפסיכולוגי... אני מתחברת ליצירה ברמה האישית על הסיפור של צ'ייקובסקי שמסתתר משהו בפנים..", מספרת הבמאית שירית לי וייס. גם המנהל האמנותי צחי גרניט הזדהה מאוד עם יצירה זו: "זיהיתי את מה שאומר צ'ייקובסקי בתהליך היציאה לי מהארון".

האופרה 'הדיבוק' שנעשו לו גרסאות בימתיות רבות בתאטראות השונות לאורך השנים (וכרגע מוצג גם בתאטרון גשר) מקבל גרסה חדשה לסיפור הידוע של ש. אנ-סקי אודות האהבה הבלתי אפשרית של לאהל'ה וחנן. מנצח על היצירה דן אטינגר ומביים אותה עידו ריקלין.

"לאהל'ה כמו הרבה נשים באותה תקופה, היא בבת עינו של אביה אך עדין מעצבה כרצונו וההתאהבות הנואשת שלה בגבר צעיר ועני שלמעשה מת דוחף אותה לקצה וכל היצר והאלימות והזעם יוצאים דרך הדיבוק שמאפשר לה לבטא את מה שאסור לבטא", משתף ריקלין במחשבותיו בנוגע לכך. הפקה של אופרה זו כוללת עשר תפאורות שונות ומרתקות. יוסף ברדנשווילי המלחין  של האופרה, שזו האופרה השנייה שהוא כתב מספר שזה היה אתגר ענק עבורו: "אופרה שאתה מוציא היא כמו דיבוק. זה סיפור רגיל אבל ברגע מסוים זה אתגר ענק, זה מסע. זה לא היה קל אבל עבדתי עם עידו לספר סיפור קצת אחרת"..

האופרה 'טוסקה' של ג'אקוצו פוצ'יני חותמת את העונה הארבעים עם הפקה מקורית של הבמאי עידו ריקלין: "טוסקה היא חלום חיי, זו הפקה דחופה לזמנה על אמנים ואמנות שמחפשים מיהם ומהם בנסיבות בלתי אפשריות שנכפות עליהם.. הטוסקה היא בנפשנו". זהו סיפור התנגשות בין הזמרת אופרה טוסקה ובן זוגה הצייר קוורדוסי לבין נציג שלון אפל שמבקש להשתיק את מתנגדיו תוך ניצול כוחו. המחזה אמנם התרחש ברומא ב1800 אך נותר רלוונטי ואוניברסלי. "אנחנו דרך להפקה מלאת עצמה ויופי וזו הפקה שאני נורא מתרגש לקראתה", הוא מוסיף בהתרגשות.

תגיות:
אופרה
/
אומנות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף