התערוכה שנותנת פנים לטראומה ולתקווה של פדויות השבי

פרויקט תיעודי של צלמת העיתונות אבישג שאר־ישוב, שיוצג לראשונה במסגרת כנס "מחטיפה להכרה" של ארגון 255, מפנה את העדשה אל השבר הבין־דורי, הקשרים שנוצרו מחדש והמאבק על השיקום שנמשך גם אחרי החזרה הביתה

אבי כלילי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
קרן ורותי מונדר שוחררו משבי חמאס
קרן ורותי מונדר שוחררו משבי חמאס | צילום: אבישג שאר ישוב
4
גלריה

תמונת הניצחון של השבים הביתה מן השבי צרובה בזיכרון הקולקטיבי, אך בעבור המשפחות, רגע החיבוק הראשון הוא תחילתו של מסע ארוך, מורכב ולעיתים שקט של התמודדות ושיקום. מי שמבקשת להפנות כעת את הזרקור אל המרחב האינטימי והכואב הזה, היא צלמת העיתונות והיוצרת הדוקומנטרית אבישג שאר־ישוב. אחרי שתיעדה משברים בינלאומיים כמו המלחמה באוקראינה וצילמה רגעים פוליטיים איקוניים שפורסמו בסוכנויות החדשות המובילות בעולם, שאר־ישוב חוזרת אל היסודות של התיעוד הרגיש וארוך-הטווח. בתערוכה חדשה ומרגשת, שתוצג במסגרת כנס 'מחטיפה להכרה' של ארגון '255 - ארגון החטופים ומשפחותיהם', היא מחליפה את ההמולה החדשותית במבט שקט וחודר אל תוך הבית, אל המשפחות ואל תהליכי השיקום שרחוקים מעין המצלמות.

התערוכה תוצג במרכז פרס לשלום ולחדשנות ביפו, כחלק מכינוס מקצועי שיעסוק במדיניות, זכויות ושיקום ארוך טווח של נפגעי החטיפה ובני משפחותיהם, בהשתתפות שבים, משפחות, אנשי מקצוע, חוקרים ונציגי ממשלה ושלטון מקומי.

ורדה וענבר גולדשטיין - שבנה נדב ונכדתה ים נרצחו וכלתה חן ונכדיה אגם, טל וגל נחטפו מכפר עזה
ורדה וענבר גולדשטיין - שבנה נדב ונכדתה ים נרצחו וכלתה חן ונכדיה אגם, טל וגל נחטפו מכפר עזה | צילום: אבישג שאר ישוב

שרשרת של חוסן, כאב ואהבה

התערוכה מביאה ברגישות את נקודת מבטן הייחודית של נשים שחייהן נשברו בשבעה באוקטובר: נשים ששרדו את השבי בעצמן, ולצדן אימהות, בנות, אחיות ובנות זוג שהובילו חודשים ארוכים של מאבק חסר פשרות.

המיקוד של שאר־ישוב אינו רק בטראומה של היחיד, אלא באדוות שנשלחו אל עומק התא המשפחתי, בהשפעות הבין־דוריות ובשינויים העמוקים שחלו בקשרים שבין הנשים במשפחה. הצילומים ממחישים כיצד הפגיעה משנה לנצח את מציאות החיים של הבית כולו.

אורין גנץ מחזיקה תמונה של בתה עדן זכריה שנרצחה שנרצחה בשבי חמאס
אורין גנץ מחזיקה תמונה של בתה עדן זכריה שנרצחה שנרצחה בשבי חמאס | צילום: אבישג שאר ישוב

סגול לילך: המעבר ממאבק להכרה

התערוכה כולה עטופה בגווני לילך, צבע שנבחר על ידי ארגון 255 כדי לסמל את שלב המעבר התודעתי והמעשי: מן המאבק ההישרדותי והציבורי על עצם השבת החטופים, אל הצורך הדחוף בהכרה בפגיעה המתמשכת ובמתן מעטפת שיקומית ארוכת טווח עבור השבים ובני משפחותיהם.

"החטיפה לא פגעה רק במי שנחטפו, היא נכנסה לתוך משפחות שלמות ושינתה את חייהן מן היסוד", אומרת מור פרץ, מנכ"לית ארגון 255. "אחרי שהמאבק להשבת היקירים מסתיים, עבור המשפחות מתחיל מאבק מסוג אחר לגמרי, מאבק על שיקום, על זכויות ועל הכרה ממסדית וחברתית. התערוכה הזו נותנת פנים ועומק רגשי למה שלא תמיד נכנס לסעיפי חוק ולהגדרות יבשות: לפגיעה שממשיכה ללוות יום־יום משפחות שלמות גם לאחר השיבה הביתה".

רז בן עמי שוחררה משבי חמאס עם הבנות שלה נטלי ויולי
רז בן עמי שוחררה משבי חמאס עם הבנות שלה נטלי ויולי | צילום: אבישג שאר ישוב

"לצלם אותן יחד בתמונה שהיא שלמה, גם אם חסרה"

בעבור הצלמת אבישג שאר־ישוב, שתיעדה את המאבק הציבורי להשבת החטופים מיומו הראשון עבור כלי תקשורת מובילים בישראל ובעולם, המפגש האינטימי באולפן היווה רגע מכונן של סגירת מעגל:

"אני מרגישה שקיבלתי מתנה ביכולת לפגוש ולתעד את אותן נשים, שעליהן שמעתי במשך תקופה כל כך ארוכה מבני משפחותיהן בזמן שליוויתי את המאבק להשבתן", מספרת שאר־ישוב. "לפגוש אותן סוף סוף, להישיר אליהן מבט ולצלם אותן יחד בתמונה שהיא שלמה, גם אם לעולם תישאר בה חסרה, היה גם עבורי רגע משמעותי ועמוק של סגירת מעגל. הייתה לי זכות גדולה לפגוש את הנשים שמאחורי הסיפורים שליוו אותי זמן רב כל כך".

התערוכה תוצג החל מהיום (יום ראשון, 6 בספטמבר) במסגרת כנס 'מחטיפה להכרה' במרכז פרס לשלום ולחדשנות ביפו. היא תשמש עדות חזותית וקול נשי מהדהד לצורך הלאומי שלא להרפות מתהליכי הריפוי והשיקום של מי ששילמו את המחיר הכבד מכל. בהמשך תנדוד התערוכה בין מספר מוקדים חשובים, במטרה להציג אותה במשכן הכנסת עם פתיחת המושב הבא.

תגיות:
צילום
/
תערוכה
/
תרבות
/
אומנות
/
השבעה באוקטובר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף