בזמן שבו צולמה העונה השנייה של הריאליטי "MKR המטבח המנצח" (קשת 12), אף אחד לא יכול היה לצפות את פני העתיד ואת הפגיעה הקשה שתיגרם לענף המסעדנות כתוצאה ממשבר הקורונה. גם ירדן שי ואושרי מסהיד, אחד הזוגות מבין הארבעה שיתמודדו מחר ומחרתיים בגמר הריאליטי (שלישי, 1.9, ורביעי, 2.9, מיד אחרי החדשות), מרגישים זאת על בשרם. כיום שניהם נמצאים בחל"ת ומנסים למצוא דרכים בכל זאת להתפרנס מתחום הקולינריה, שאותו הם כל כך אוהבים.
כך הגיעו לתוכנית, ובמהלכה הפך כינוי החיבה שלהם זה לזה, "מאמונקה", למזוהה עמם. פרט לירדן ואושרי, ישתתפו בגמר גם שלומי ועדיאל מלוד, אבי וליאור מירושלים ונדב ודניאל ממושב פארן שבערבה. "כשעלינו לגמר, ההתרגשות הייתה בשיא, גם אצלי וגם אצל מאמונקה", מתאר אושרי. "היה משהו בארוחה שהכנו בתוכנית שלפני האחרונה, שלא כל כך הלך לנו. אני ומאמונקה קיבלנו הערות בונות מהשופטים, חיים כהן ורותי ברודו, והחלטנו שאנחנו באים ועושים את הארוחה של החיים שלנו".
הארוחה שבסופו של דבר העלתה אותם לגמר כללה עופיון ממולא בתפוחי אדמה, בצלים וכרישה, ועטוף בעלי מנגולד. לקינוח הם הכינו בורקס תפוחים. "זה היה מטורף", מתארת ירדן. "הבאנו את עצמנו במיליון אחוז, לא הסתכלנו ימינה ושמאלה, לא נתנו מקום לפחד, הגענו מלאי כוח והשראה. כבשנו את המקום הראשון בסבב שלנו בשלב הבתים ועלינו לגמר".
מי הבוס
לאורך התוכנית קיבלה ירדן מחמאות רבות על הבצקים שהכינה. "למדתי תיאטרון ומשחק, זה לוקח המון זמן והמון כסף, ולא היה לי זמן לעשות קורס בצקים", היא מספרת. "ההבנה שאני טובה בזה קרתה בטעות. בכלל לא ראיתי את זה. חיים כהן היה הראשון שאמר לי שאני מעולה בבצקים".
מצד אחד, המנות שירדן ואושרי הכינו במהלך התוכנית היו אסתטיות מאוד, ומנגד הייתה בהן פשטות, כמו למשל בקינוח בורקס תפוחים. "אנחנו דנים הרבה לגבי ההגדרה של פשוט", מסביר אושרי. "יש קונוטציה שלילית לפשוט, ואני רואה זאת להפך, כי להגיע למשהו מזוקק זה הרבה עבודה. עצם הבחירה מה נמצא בצלחת זה הזיקוק. להגיע למשהו פשוט שהוא גם טוב זה המון עבודה".
"בתחרות היו פעמים שהסתכלתי ואמרתי: 'אלה עושים ככה ואלה עושים ככה', ואז אושרי אמר לי: 'מאמונקה, תסתכלי על מה שאנחנו עושים, זה בא מתוכנו'. לכן הפשוט הוא ההקשבה לקול העצמי שלך", מוסיפה ירדן.
השניים מספרים כי הושפעו גם מהאג'נדות הקולינריות של אייל שני, שבמסעדותיו כאמור עבדו טרום עידן הקורונה. "אני חושב שלקחתי מאייל את ההערכה לאסתטיקה, שזה משהו שמאוד חשוב במטבח, וכמובן גם את ההבנה שכל אחד שמבשל צריך להביא את עצמו, אי אפשר להעתיק. אם העתקת, סימן שעשית משהו לא נכון", אומר אושרי.
"ההשראה שלי מאייל היא קודם כל להסתכל על הדרך שלו", אומרת ירדן. "הוא בן אדם שפרץ את הדרך בארץ, גילה דנ"א מאוד עמוק במטבח הישראלי, בחומרי הגלם הישראליים, בפשטות שהיא כל כך דרמטית ומטורפת. הוא פיתח את הקודים של השפה הזאת. הוא למד קולנוע, מתעניין באמנות ובצילום. הוא בן אדם שהיצירה כל הזמן נשפכת ממנו".
חוויה כוללת
הדינמיקה המוצלחת בין השניים בתוכנית גרמה ללא מעטים לתהות אם הם גם בני זוג בחייהם האישיים. "עדיין שואלים אותנו את זה", מספר אושרי. "עוד לא הבינו את המסר", אומרת ירדן. "העולם הפך להיות משרד שידוכים: 'למה אתם לא ביחד? תראי איך הוא מכיל אותך'. זה חמוד שלאנשים כל כך אכפת".