אחד מכל שלושה תושבים בריטים לא צורך חלב פרה, ומעדיף את האפשרויות האופנתיות של סויה, שקדים, שיבולת שועל או קוקוס, אולי בשל האמונה שזה טוב יותר לבריאותו או לכדור הארץ, אם כי זה חלופות במחיר גבוה יותר, כך פורסם ב"אל ערביה", בעקבות כתבת ה"טלגרף" הבריטי.
היתרונות הבריאותיים של חלב פרה
כוס חלב מכילה גם כמעט את כל הכמות המומלצת היומית של האדם לוויטמין B12 (עד 1.3 מיקרוגרם, כאשר מבוגרים צריכים 1.5 מיקרוגרם מדי יום). הגוף צריך מספיק ויטמין B12 כדי להיות מסוגל לייצר כדוריות דם אדומות, לשמור על מערכת עצבים בריאה ולהוציא אנרגיה ממזון.
חלב פרה הוא גם מקור לויטמין D המווסת את כמות הסידן בגוף ולריבופלבין השומר על בריאות העור והעיניים. יחד, החומרים הללו תומכים בבריאות העצם, תפקוד השרירים וייצור אנרגיה, מה שהופך חלב לתוספת מועילה לתזונה מאוזנת, אומר הובסון.
מעבר לכך, מחקרים מראים שחלב פרה עשוי להגן מפני חרדה ודיכאון - ולהגביר את ייצור הסרוטונין במוח. מחקר שעקב אחר שיעורי מחלות נפש בקרב יותר מ-350,000 אנשים בבריטניה מצא כי אלו ששתו חלב פרה היו בסיכון נמוך ב-12% לפתח דיכאון ו-10% פחות סיכוי לפתח חרדה, בהשוואה לאנשים ששתו חלב צמחי.
הובסון מציין כי חומצות השומן בחלב רזה עשויות להגן על המוח, מה שעלול למלא תפקיד בהפחתת הסיכון לדיכאון וחרדה. "בחלב צמחי כמו חלב שיבולת שועל חסרים לעתים קרובות הרכיבים התזונתיים האלה, אלא אם כן הם מועשרים, מה שעשוי להסביר חלקית את הממצאים", הוא אומר.
"הבחירה בין חלב דל, חצי דל וחלב מלא תלויה במידה רבה בטעם האישי ובמטרות הבריאות", אומר הובסון. הוא מציין שחלק מהאנשים מעדיפים את המרקם הקרמי של חלב מלא, בעוד שאחרים מעדיפים את המרקם הקל יותר של סוגי חלב דלים יותר.
באופן לא מפתיע, לחלב מלא יש את תכולת הקלוריות והשומן הגבוהים ביותר, עם 132 קלוריות ו-7.4 גרם שומן ל-200 מ"ל. הובסון מסביר כי חלב מכיל באופן טבעי רמות מעט גבוהות יותר של ויטמינים מסיסים בשומן כגון ויטמין A וויטמין D, אם כי חלב דל שומן בדרך כלל מועשר כדי להוסיף ויטמינים אלה בחזרה.
חלב דל הוא הנמוך ביותר בקלוריות (74) ובשומן (0.6 גרם). אבל פרופסור גיבנס סבור שהביקוש בפועל לחלב דל שומן נמוך יותר מאשר לחלב מלא.
חלב רזה או דל שומן עשוי להיות בחירה טובה יותר אם מטרכם הינה שמירה על המשקל או ניטור רמות כולסטרול, מציין הובסון, אם כי מחקרים מראים שמוצרי חלב מלאי שומן יכולים להגביר את רמות הכולסטרול ה"טוב" HDL, אשר עשוי לאזן את תכולת השומן הרווי הגבוהה יותר.
לעומת חלב רגיל, חלב אורגני יכול להיות שווה את העלות הנוספת, לדברי הובסון, שמסביר: "לחלב אורגני יש לעתים קרובות רמות גבוהות יותר של חומצות שומן אומגה 3 ונוגדי חמצון כמו ויטמין E, הודות לפרות המוזנות במרעה או אכילת תזונה טבעית המבוססת על דשא, שהוא חלק מהותי מפרקטיקות החקלאות האורגנית".
הפרופסור מוסיף שאמנם זה נכון, אבל חלב אורגני אינו מכיל מספיק חומרים מזינים נוספים בהשוואה לחלב רגיל כדי להשפיע על הבריאות הכללית. "ההשפעה שיש לזה על התזונה הכוללת היא קטנה מאוד ולא סביר שהיא מייצגת יתרון בריאותי", הוא אומר.
מהן החלופות הבריאות לחלב פרה?
במקום הראשון נמצא חלב הסויה, שהוא החלב הבריא ביותר ללא חלב, אומר הובסון. "זה קרוב יותר לחלב פרה בחלבון ולעיתים קרובות מועשר בסידן וויטמינים", אבל בחר במותגים שאינם מכילים תוספים.
כל כוס חלב סויה מכילה 66 קלוריות (34 פחות מחלב דל שומן), שישית מהשומן (0.6 גרם) ובערך אותה כמות חלבון (6.6 גרם, לעומת 7 גרם בחלב פרה). תכולת החלבון בחלב חשובה, במיוחד לילדים.
במקום השני - חלב שיבולת שועל, שבהשוואה לחלב סויה וחלב פרה, בחלב שיבולת שועל יש הרבה פחות חלבון (2.2 גרם ל-200 מ"ל) ויותר קלוריות (120 לכוס), אם כי יש בו מעט יותר סיבים (1.2 גרם).
הוא בדרך כלל מועשר בחומרים נוספים כדי להתאים לרמות הסידן והוויטמין B12 המצויים בחלב פרה, אבל מחקרים מראים שהוויטמינים והמינרלים המוספים לחלב מהצומח אינם נספגים בגוף באותו אופן כאילו היו נוכחים באופן טבעי.
במקום השלישי והאחרון נמצא חלב השקדים, הדל בקלוריות ובחלבונים. כל כוס מכילה רק 30 קלוריות, שליש מהכמות שנמצאת בחלב חצי שומן, ורק 2.2 גרם שומן. עם זאת, הוא מכיל פחות מ-1 גרם חלבון למנה.