האיראנים טוענים שהקבב הוא פרסי במקור, הטורקים טוענים בתוקף שהוא נולד באנטוליה, העיראקים מזכירים שמסופוטמיה הקדומה כבר ידעה לצלות בשר על אש, והרומנים מוסיפים קבב משלהם - ה"מיטיטיי" - שכבר הפך למותג לאומי.
המלחמה על הקבב אינה רק על אוכל אלא על זהות, מסורת ותחושת שייכות. באיראן, הקבב הקובידה הוא סמל של גאווה לאומית. מדובר במנה פשוטה אך מדויקת, המבוססת על בשר טחון, בצל, זעפרן ותיבול עדין. באיראן הקבב אינו סתם אוכל רחוב, אלא טקס משפחתי שמגלם את ערכי הבית והאירוח.
בעיראק, הקבב הבגדאדי הוא חלק מההיסטוריה של מסופוטמיה העתיקה. מדובר בתערובת של בשר בקר עם בצל ותבלינים מזרחיים כמו כמון וסומאק, שנצלה על אש גלויה ומוגש עם אורז ריחני או פיתה. עבור העיראקים, הקבב הוא מאכל של זיכרון, טעם של עבר שמחבר בין דורות.
הרומנים, מצידם, הפכו את הקבב שהגיע אליהם דרך האימפריה העות’מאנית למנה ייחודית. המיטיטיי - קבב רומני קצר ועבה מתובל בשום, פפריקה וסודה לשתייה - צלוי על גחלים ומוגש עם חרדל ולחם שחור. ביום העצמאות הרומני הריח הזה ממלא את הרחובות, סמל לאומי לאוכל שמאחד בין העם.
בין אם נולד בפרס, באנטוליה, בבגדאד או בבלקן, הקבב הפך לשפה בין לאומית של בשר, תיבול ואש. הוא נדד בין מדינות, חצה גבולות, שינה תיבול וצורה, אך תמיד שמר על נשמה אחת - פשוטה, אנושית ואהובה.
כמה עולה לנו השיפוד בישראל?
בישראל של נובמבר 2025, הקבב הוא לא רק מאכל אלא מדד יוקר מחיה. זהו אותו שיפוד בשר טחון שכולנו מכירים, אבל הפערים במחיר בין המקומות השונים חושפים פערים חברתיים ותרבותיים לא פחות ממטבחיים.
בצד העממי ביותר של הסקאלה ניצבת רשת שיפודי עזרא ובניו באזור, שממשיכה להחזיק בתואר השיפוד הזול בישראל -רק 11 שקלים לשיפוד קבב. זהו מחיר כמעט בלתי נתפס בעידן שבו ביס פשוט הפך לפריט פרימיום. שם, הריח של הפחמים גובר על עיצוב, והצרכן בא בשביל הטעם ולא בשביל הצילום לרשתות.
בתל אביב, במרחק נסיעה קצר אך בתפיסת עולם אחרת לגמרי, עומדת שיפודי קיסר התקווה, שם המחיר כבר 30 שקלים לשיפוד. בשיפודי התקווה, אחד המוסדות הוותיקים בעיר, המחיר עולה ל-38 שקלים לשיפוד. שני המקומות משדרים מסורת ותדמית של איכות, אך המחירים מציבים את הקבב כבר מזמן מחוץ לקטגוריה של אוכל רחוב.
בין השמות הבולטים נמצא גם "עובד בכפר", שמוכר שיפוד ב-42 שקלים, ורשת "שיפודי ציפורה" שנמצאת באותו טווח מחירים. כאן מדובר כבר בחוויית גריל מודרנית - קבב עם נגיעה של שף, שולחן ערוך היטב ותודעת מותג משפחתית.
שני המקומות הבולטים שמובילים את הקצה העליון של המחיר הם "חזי קבב" מאור יהודה, שם השיפוד עולה 46 שקלים, ו**"ג'סמינו"** התל אביבית, שמוכרת את הקבב ב-50 שקלים, אך בפיתה מושקעת עם סלטים ורטבים ייחודיים. בג'סמינו הקבב הוא לא רק אוכל אלא חוויה אורבנית, מיתוג של רחוב שהפך לסמל תל אביבי.
במילים פשוטות -הפער בין השיפוד הזול ביותר לשיפוד היקר ביותר בישראל עומד כיום על כמעט פי חמישה. מאוכל רחוב פשוט ועד מוצר יוקרה, הקבב משקף את הכלכלה הישראלית במיטבה -פערים, יוקרה, צריכה ומיתוג.
מתכוני קבב להכנה ביתית -טעם של אותנטיות ב-8 שקלים לשיפוד
אחרי שהבנו כמה עולה שיפוד במסעדות, כדאי לזכור שאפשר להכין אותו גם בבית -באיכות גבוהה, בטעם נפלא ובעלות של כ-8 שקלים לשיפוד בלבד. הכנה עצמית לא רק חוסכת כסף אלא מחזירה את הקבב לשורשיו -אל הפשטות, האש והטעם האמיתי.
הקבב הרומני הוא שילוב של בשר, שום ופשטות. הוא קצר, עבה ונטול שיפוד. הוא נולד בהשראת הקבב הטורקי אך קיבל מגע רומני שהפך אותו לסמל לאומי.
המרכיבים (ל-6 מנות):
500 גרם בקר טחון (אפשר לערבב עם מעט עגל לטעם עשיר יותר)
1 בצל קטן מגורד
4 שיני שום כתושות
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כמון
1/2 כוס מים קרים להוספה הדרגתית
מעט שמן לשימון
הקובידה נחשב ללב המטבח הפרסי. פשוט, מדויק וטעים. כל ביס ממנו מרגיש כמו טיול בשוק של טהרן.
המרכיבים (ל-4 מנות):
500 גרם כבש או בקר טחון דק מאוד (אפשר חצי-חצי)
1 בצל בינוני מגורד וסחוט היטב מנוזלים
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
קורט כורכום
מעט שמן לשימון בזמן הצלייה
לסיכום
הקבב, שנולד אי שם בין הרי פרס לשדות אנטוליה, עבר גלגולים רבים והפך לאחד המאכלים האהובים בעולם. בישראל הוא מייצג את כולנו -את השוק הפשוט ואת המסעדה המעוצבת, את המנגל המשפחתי ואת תרבות האוכל האורבנית.
השיפוד הזול של עזרא ובניו ב-11 שקלים עומד מול השיפוד האלגנטי של ג'סמינו ב-50 שקלים, אך שניהם מספרים את אותו סיפור: מאכל שורשי שמסמל מסורת, זהות וטעם של אש. ואם מוסיפים לכך את העובדה שניתן להכין שיפוד ביתי מצוין בכ-8 שקלים בלבד - אולי זה הזמן להחזיר את הקבב הביתה, אל המקום שבו הוא באמת נולד.