נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ביצע שינויים כלכליים טקטוניים בארצות הברית מאז נכנס לחדר הסגלגל ב-20 בינואר. בין ההחלטות המשמעותיות שעשה, היו להטיל מכסים רבים על מספר רב של מדינות, צעד שהביא את חלקן במהרה לשולחן המשא ומתן, וכזכור, הביא לבסוף את טראמפ לחזור בו מרוב סעיפי התוכנית. אך מלחמת הסחר יצאה לדרך.

ברקע החלטות אלו, ולאור הנתונים הכלכליים של ארצות הברית, סוקר ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, עפר קליין, את כלכלת המעצמה החזקה בעולם ואומר כי "בארה"ב הצריכה הפרטית האטה באפריל, לרוב לאור הקדמת רכישות לפני המכסים. החשש של משקי הבית מאינפלציה גובר, אך הדבר לא נתמך בנתונים בפועל כאשר גם באפריל האינפלציה הפתיעה כלפי מטה. הבנק המרכזי ימשיך בעמדת ההמתנה שלו והריבית לא תרד גם בהחלטה הקרובה".

דונלד טראמפ מתייחס להעלאות המכס בקונגרס (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ מתייחס להעלאות המכס בקונגרס (צילום: רויטרס)

עוד אומר קליין כי "נתוני המכירות הקמעונאיות בארה"ב מצביעים על האטה בצריכה הפרטית באפריל, עם עלייה של 0.1% בלבד. עם זאת, חשוב להדגיש כי חלק מההאטה מוסבר בזינוק חד במכירות בחודש מרץ, שעל פי הנתונים המעודכנים עלו ב-1.7%. העלייה החריגה במרץ מיוחסת בין היתר להקדמת רכישות מצד משקי הבית בעקבות החשש מהתייקרויות. להערכתנו, השפעת ההקדמה ברכישות לא הסתיימה באפריל בלבד, ונראה את השלכותיה גם בנתוני החודשים הקרובים. יחד עם זאת, איננו רואים בכך אינדיקציה להאטה עמוקה יותר בצריכה של משקי הבית".

בנוסף, מתייחס קליין לאינפלציה בארצות הברית, ואומר כי "חרף החששות של הציבור מעלייה חדה במחירים כפי שבא לידי ביטוי בסקר אמון הצרכנים, נתוני האינפלציה בפועל ממשיכים להצביע על התמתנות. מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל היה נמוך מהציפיות, זו הפעם השלישית ברציפות, והאינפלציה השנתית ירדה לרמה של 2.3% – הנמוכה ביותר מאז תחילת 2021. בפרט, נרשמו ירידות במחירי המזון – בעיקר במחירי הביצים, שהתייקרו בתחילת השנה בשל התפרצות שפעת העופות".

"למרות הנתון המעודד, אנו מעריכים שהשפעת העלאת המכסים עדיין לא באה לידי ביטוי מלא במדדים, וצפויות עליות מחירים נוספות כאשר חברות תתחלנה לגלגל את העלייה בעלויות לצרכנים ולכן נראה עלייה קלה באינפלציה בחודשיים הבאים. למרות ההתמתנות האינפלציה גם באפריל, להערכתנו נראה עלייה קלה בחודשיים הבאים. הבנק המרכזי ימשיך בעמדת ההמתנה וימתין לנתונים נוספים כיצד המכסים משפיעים על המחירים והפעילות הכלכלית בפועל. בהתאם לכך, אנו מעריכים שהריבית תיוותר ללא שינוי גם בהחלטה הקרובה בעוד כחודש", הוסיף.

על החלטת חברת דירוג האשראי Moody's, אמר: "ארה"ב איבדה את דירוג האשראי המקסימלי שלה גם מחברת Moody's, החלטה לא מפתיעה לאור ההתנהלות הפיסקאלית בשנים האחרונות. למרות ההפחתה ארה"ב לא תפשוט רגל, לאור הדומיננטיות של הדולר, ולכן דירוג האשראי הבינלאומי שלה פחות רלוונטי לעומת מדינות אחרות. התנודתיות במחירי אג"ח תמשיך להיות גבוהה".

מודי'ס (צילום: REUTERS/Mike Segar)
מודי'ס (צילום: REUTERS/Mike Segar)

עוד אמר: "באיחור ניכר חברת הדירוג הבינלאומית Moody's הסירה מארה"ב את הדירוג האשראי המירבי, והפחיתה אותו ל-Aa1, שנה לאחר שהורידה את אופק הדירוג לשלילי. זאת לאחר הפחתת דירוג דומה של S&P בשנת 2011, ו-Fitch לפני כשנתיים. ההשפעה המיידית על שוק האג"ח הממשלתיות צפויה להיות מצומצמת ביחס להורדות דירוג קודמות, בעיקר בזכות עוצמתה הכלכלית של ארה"ב והדומיננטיות של הדולר בשווקים הבינלאומיים, גם אם זו נחלשה מעט בחודשים האחרונים כתוצאה ממדיניות המכסים".

לסיום, אמר: "הפחתת הדירוג תורמת להעלאת התנודתיות במחירי האג"ח, במיוחד על רקע כישלון הקונגרס בשבועות האחרונים באישור התקציב, מגמה שתימשך. להערכתנו, ההודעה מגבירה גם את ההסתברות שנראה את חברות הדירוג מפחיתה בשנה הקרובה את אופק הדירוג המירבי של קנדה".