נתוני הצמיחה נובעים מהגידול בתוצר המקומי הגולמי של ישראל – כלומר, הערך של כל מה שמייצר המשק הישראלי בשנה אחת. משום שהאוכלוסייה בישראל גדלה בקצב של 2% בשנה, כל צמיחה שפחותה מכך, כדוגמת זו שהוצגה ברבעון השני, משמעותה התכווצות. אולם האומדנים עבור הרבעון השלישי מסמנים צמיחה חיובית.
נתונים מעודדים מעט פחות, לעומת זאת, הם אלה שעולים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ימי פרוץ המלחמה. בהסתכלות כזאת, התוצר בישראל ירד ב-1.1% והתוצר העסקי ירד ב-3.1%. הנתונים הללו עלולים למשוך מטה את שיעור הצמיחה הכללי לשנת 2024. זאת משום שגם לאחר שלושה רבעונים לתוך שנת 2024, הצמיחה נמצאת ב"מינוס" של 1.1%.
בחודש הבא צפוי להתפרסם סיכום שנת 2024, שהנתונים המופיעים בו יבהירו בכמה צמחה הכלכלה הישראלית בשנה החולפת. נזכיר כי נכון לכתיבת שורות אלה, משרד האוצר צופה צמיחה של 0.4% ב-2024, בנק ישראל צופה צמיחה שנתית מעט יותר גבוהה ברמת 0.6%. תחזית קרן המטבע עומדת על 0.7% ותחזית ה-OECD על 0.6%.
הלמ"ס מעדכנת את הצמיחה במגזר העסקי לרבעון זה, שהסתכמה לדבריה ב-5.1%, שהם 1.2% בחישוב רבעוני. זאת לעומת האומדן הקודם, שחזה צמיחה של כ-4.8%. בהשוואה של הרבעון השלישי למקבילו אשתקד, מדובר דווקא בירידה של 3.1% בתמ"ג העסקי.
ההוצאה לצריכה פרטית עלתה ב-8.2% ברבעון השלישי, בעוד ההוצאה לצריכה הציבורית ירדה ב-6.8%. עלייה של 5.4% נרשמה בייצוא סחורות ושירותים, למעט חברות הזנק ויהלומים. הייבוא ארצה (למעט יבוא בטחוני, אוניות, מטוסים ויהלומים) עלה ב-26.3% ברבעון השלישי בהשוואה לקודמו.