לאחר שריפד את עצמו נתניהו הפרנואיד בקואליציה של 67 חברי כנסת, תקציב 2025 שהגיע אתמול לכנסת אושר והממשלה לא תיפול. מדובר בתקציב ייאוש שכולו הישרדות פוליטית. כל מה שאכתוב נגדו כבר לא ישנה, אבל כשהאזרח ייגש לקופת הסופר או שיגלה שתלוש השכר הצטמק – כדאי שיזכור את הסיבה.
בתקציב 2025, הגדול בתולדות המדינה ושעומד על 620 מיליארד שקל, חיפשתי ולא מצאתי אפילו שקל אחד של בשורה. פשפשתי ולא איתרתי גרם של מנועי צמיחה, פרויקטים לחילוץ פקקים או עידוד לצמצום פערים. יש בו הכול, חוץ מבשורות לאזרח הקטן – שנאלץ לממן בגדול גירעון של כ־100 מיליארד שקל, הכולל כספים קואליציוניים של יותר מחמישה מיליארד שקל וכספי שוחד פוליטי במאות מיליוני שקלים לאחרון שבסחטני חברי הכנסת. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הבטיח שהגירעון לא יגדל? אז הבטיח.
ולאן נעלם בכל הסאגה ביבי, "המנהיג העליון", "מר כלכלה" והמבוגר האחראי? הוא עסוק במשפטו, או בהסתרת היקפי המימון של משפחתו. מי שמממן את מחיר התחזוקה של כל אלה הם משלמי המיסים: המע"מ גבוה יותר, אי־הצמדת קצבאות ומדרגות מס, קיצוץ נקודות זיכוי, ויתור על יום הבראה, קיצוץ שכר במגזר הציבורי (שלא יחול על מוסדות חרדיים) ותעריפי ארנונה, חשמל ומים גבוהים.
תמיד היו כספים קואליציוניים, אבל לא בהיקף אבסורדי של מיליארדי שקלים. תמיד נתנו כספים למפלגות, אך לא כדי לממן ישיבות המעודדות השתמטות מצה"ל או כדי לממן את שיעורי המחול של שר השיכון יצחק גולדקנופף, המפזז כל הדרך לישיבה לצלילי הלהיט "נמות ולא נתגייס".
סיפרו לנו שמדובר בתקופת מלחמה ולכן כולנו צריכים להיכנס מתחת לאלונקה, אולם המילה "כולנו" היא מתעתעת, שכן היא לא כוללת בתוכה את החרדים, את הערבים (מסיבותיהם הם) ואת המשתמטים, מסיבות כאלה ואחרות. כלומר – כל אלה שלא רק שלא נכנסים מתחת לאלונקה, אלא שוכבים עליה ומכבידים את הנטל.
בתקציב 2025 אף אחד ממשרדי הממשלה המיותרים לא נסגר, ולו אף למראית עין. כשנתניהו מפחד לגורלו הוא רוצה את מאי גולן, איתמר בן גביר, אלמוג כהן (שקיבל שדה תעופה בנבטים), אריה דרעי יהפוך לסנטה קלאוס עם תלושי מזון למשתמטים וכמובן גולדקנופף וחבר מרעיו.
בעוד משרד הביטחון נהנה מתקציב עתק של 110 מיליארד שקל למימון מלחמת שלום נתניהו, תקציבי שיקום יישובי העוטף והצפון, ארגוני להט"ב, נוער בסיכון וסל התרופות קוצצו. תקציב חסר מעוף כזה מאלץ את נגיד בנק ישראל להמשיך ולתחזק ריבית גבוהה.
תקציב כזה, שנלווים אליו צעדי ממשלה הזויים – כמו פיטורי ראש השב"כ והיועצת המשפטית, שינוי הרכב הוועדה לבחירות שופטים ואי־אימון בנשיא העליון – זורע פחד בקרב המשקיעים. הריבית הגבוהה לא תרד, ושוב נשלם על כך בכיס. בשבוע הבא תצא הכנסת לפגרת אביב בת חודש, כך שבחודש הקרוב תיחסך לנו חקיקה פרלמנטרית הזויה. אבל ביום שישי הקרוב ייכנס לתוקף שעון הקיץ, כך שניאלץ במהלך היממה לסבול שעה נוספת.