הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תפרסם מחר (שלישי) את מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, שעשוי להיות גבוה ולהמשיך לשקף את ההתייקרויות בתחומי חיים רבים – ולפי התחזיות לעלות ב-0.3%-0.5%. ועם זאת, מדד האינפלציה השנתית צפוי דווקא לרדת לקצב של 3.3% עד 3.4% - נתון קרוב יחסית ליעד האינפלציה עבור 2025 שנעמד על 1% עד 3%.
הסיבה לכך היא העובדה שמדד מרץ בשנה שעברה עלה בשיעור גבוה של 0.6%. המגמה הזו צפויה להימשך גם במדד אפריל שיפורסם במהלך חודש מאי. מדד אפריל 2024 עלה בחדות ב-0.8% ועל כן גם אם תוצג עליה במדד אפריל 2025, ייתכן מאוד שקצב האינפלציה השנתי ימשיך להאט, וייתכנס לתוך היעד, כלומר מתחת ל-3%.
בבנק הפועלים צופים שהמדד יעלה במרץ ב-0.45%, מעל ממוצע התחזיות שעומד על 0.3%. לדברי מודי שפריר, אסטרטג שווקים ראשי בבנק, צפויות התייקרויות בכמה סעיפים, ובהם דיור (0.7%), הלבשה והנעלה (3.5%), חינוך, תרבות ובידור (1.3%) וכן סעיף הוצאות וטיסות בחו״ל – בשל חופשת הפסח. באפריל, צפוי המדד לעלות ב-0.75%, לפי שפריר.
וכאמור, למרות המדד שיתפרסם מחר וצפוי להיות גבוה יחסית, האינפלציה צפויה להתכנס בחודשים הקרובים לתוך היעד. השאלה הגדולה שצפה עקב התחזיות המעודדות הללו, היא האם בנק ישראל יפחית את הריבית במשק בהחלטתו הקרובה ב-26 במאי. נזכיר, הפעם האחרונה שבה הוריד נגיד בנק ישראל את הריבית הייתה בינואר 2024, ומאז הותיר אותה על 4.5% במשך 10 החלטות רצופות.
עוד מציינים בבנק הפועלים כי "הנגיד הדגיש כי לאור ההתפתחויות בשווקים בנק ישראל ״יפעל יותר תמיד״ לפי מדיניות מותנית נתונים (Data depended). עוד הוא הדגיש כי בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית ׳כל עוד אנחנו במצב של עודפי ביקוש עם מגבלות היצע, בוודאי בעולם של עליית פרמיית הסיכון ופיחות השקל׳ (״לאור השפעתו הנכרת על האינפלציה)".