עלויות השיקום משריפות הענק שעדיין משתוללות בהרי ירושלים וסביבתם עשויות להגיע לסכומים אדירים של עשרות מיליוני שקלים - כך נודע ל״מעריב״, מהערכות ראשוניות שנעשו בקרב גורמים בראש המערכת הכלכלית.
גורמים כלכליים בכירים אמרו ל״מעריב״ כי מדובר בהערכה ראשונית משום שאופן מימון עלויות השיקום וחלוקת הפיצויים, בהנחה שיהיה בכך צורך, ייקבע לפי חקירת מקור השריפה - ולפי קביעה האם מדובר בהצתה מכוונת או בשריפה שנבעה מתנאי מזג האוויר הקשים.
במידה שמדובר בהצתה מכוונת - אזי עלות המימון תהיה בטיפולו של מס רכוש. "גם במקרה כזה של הצתה לאומנית, הנזקים שיכוסו על ידי מס רכוש הם רק אלה שיוגדרו כנזקים ישירים", אמר ל״מעריב״ גורם בכיר באוצר, “זאת מכיוון שלא כל האזורים שעלולים להיפגע הוגדרו כיישובי ספר" - כלומר, יישובים שתושביהם זכאים לפיצוי מהמדינה גם בשל נזקי מלחמה עקיפים שנגרמו להם.
ואם מדובר בשריפה שפרצה בשל מזג האוויר, הרוחות העזות והחום הכבד - עלות הנזקים תכוסה ככל הנראה על ידי חברות הביטוח, בהנחה שהקניין הרלוונטי היה מבוטח על ידן.
לפי הערכות ראשוניות, הנזקים העיקריים נכון לשעה זו נגרמו לרכבים, כבאיות, תשתיות וחורש, כלומר אזורים מיוערים ומלאי צמחים ועצים. ״בהרבה מקרים חורש טבעי לא זכאי לשיקום במימון רכוש כי הוא מתחדש״, אמר גורם כלכלי, ״מובן ששטחים חקלאיים זכאים, אבל חורש טבעי רגיל לא נכלל בכך״. הרכוש הפרטי שיכוסה יהיה ברובו כלי רכב, כאמור בכפוף לכך שאכן יוכר כנזק מהצתה.
לדברי הבכיר, ״יש כאן נזקים בהיקף גדול. אנחנו עוד נמצאים בהערכות ראשוניות בלבד, אבל כאמור צריך קודם להבין מה המקור של השריפה. גם בשריפות קודמות שהביאו לפיצויים נרחבים, לקחו לא מעט ימים לקבל את ההחלטה הזו״.