בשנת 2024 נרשמה עלייה דרמטית במספר התיקים החדשים שנפתחו בהוצאה לפועל, שהגיע ליותר מ-378 אלף תיקים – זינוק של כ-76 אלף תיקים לעומת השנה הקודמת, המשקף גידול של כ-25%, כך עולה מהדו"ח השנתי של רשות האכיפה והגבייה.
ברשות מסבירים כי העלייה החריגה במספר התיקים נובעת בעיקר מהגבלות שהוטלו על פתיחת תיקים חדשים במהלך הרבעון האחרון של 2023, בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", וכן מהקלות שניתנו לאוכלוסיות מוגנות – בהן חיילים, שוטרים, מפונים, חטופים ובני משפחותיהם.
על פי הדו"ח, נכון לסוף 2024 רשומים בהוצאה לפועל כ-570,562 חייבים, כ-90% מהם אנשים פרטיים. מבין החייבים שנוספו במהלך השנה:
- 85% היו חייבים קיימים (שהיו להם תיקים פעילים).
- 9% חייבים חוזרים (שסיימו תיקים קודמים בעבר).
- ו-6% היו חייבים חדשים, שנפתח להם תיק לראשונה.
שיעור החייבים הגבוה ביותר: ירושלים, בת ים ובאר שבע
הדו"ח מפרט גם את שיעור החייבים לפי ערים. בירושלים נרשם השיעור הגבוה ביותר – 8.9%, ואחריה בת ים (8.8%) ובאר שבע (7.5%). גם חיפה (7%), אשקלון (6.9%), נתניה (6.5%) ואשדוד (6.2%) נמצאות ברשימה. בתל אביב-יפו נרשם שיעור של 5.3% ובבית שמש 5.6%. הערים עם השיעור הנמוך ביותר הן כפר סבא (3.2%), בני ברק (3.3%), רמת גן ורחובות (שתיהן 3.8%).
נכון לסוף השנה, עומד מספר התיקים הפעילים בהוצאה לפועל על קרוב ל-2 מיליון – ירידה קלה של 0.3% לעומת השנה הקודמת. היקף החוב הכולל בתיקים אלה עומד על כ-77 מיליארד שקל. כ-180 אלף תיקים עוסקים בחוב לבנקים. בישראל ישנם כיום כ-193 אלף נושים (זוכים), מתוכם כ-78% אנשים פרטיים וכ-20% תאגידים.
לצד העלייה במספר התיקים, נרשמה גם עלייה בהיקף הגבייה – שזינק ב-4 מיליארד ש"ח בהשוואה ל-2023. סך החובות שהוסדרו במהלך השנה עמד על למעלה מ-28 מיליארד שקל, כולל הסדרים שבוצעו גם במרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות.
ברשות מייחסים את העלייה בגבייה למהלכים יזומים שבוצעו במהלך השנה, בהם שיחות יזומות עם חייבים, חדשנות בהליכי גבייה מקוונים, והרחבת השירות לאוכלוסיות שנפגעו במלחמה. כמו כן, נפתחו תחנות שירות חדשות בחברה הערבית, כחלק מהרחבת המענה לאוכלוסיות בפריפריה.
בשנת 2024 הוגשו כ-5,000 בקשות לפתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ויותר מ-1,100 חייבים קיבלו הפטר מחובותיהם. מאז כניסת חוק חדלות הפירעון לתוקף ב-2019, הוגשו כ-30 אלף בקשות, ומספר התיקים הפעילים בתחום עומד כיום על כ-11 אלף.