"אמרו שלום לעולם הרב-קוטבי שבו סין הופכת במהירות למעצמת כוח כלכלית וצבאית, בעוד אירופה נאבקת לדבר בקול אחד ולהישאר רלוונטית", כותב פיליפ ג'ייזלס, האסטרטג הראשי של בנק BNP Paribas Fortis, במאמר מיוחד.

ג'ייזלס, מהמומחים המובילים באירופה לניתוח מגמות כלכליות גלובליות, מתאר בחדות כיצד השבועות האחרונים שיקפו שינויים דרמטיים בסדר העולמי. "ישנם עשורים שבהם לא קורה כלום, ואז יש שבועות שבהם מתרחשים עשורים שלמים," הוא מסביר. מאז הכרזותיו האחרונות של דונלד טראמפ על מדיניות הסחר והכלכלה, שוקי המניות עברו טלטלה עצומה - התרסקות ראשונית שהובילה להתאוששות מהמהירות בהיסטוריה האחרונה. אך לדברי ג'ייזלס, השווקים עדיין רחוקים מיציבות: "צפו להמשך התנודתיות."

המומחה הבלגי מזהה שני מקורות עיקריים לאי-הוודאות הנוכחית. הראשון הוא גיאופוליטי, כפי שמתאר בהרחבה בספרו של ניל האו "המפנה הרביעי הגיע". תקופה זו מאופיינת במלחמות, מתחים בינלאומיים והתחזקות של מפלגות קיצוניות, בעוד שהמרכז הפוליטי נחלש. "זוהי גם נקודה בהיסטוריה שבה נשיאים מכהנים וממשלות מכל אידיאולוגיה בדרך כלל מפסידים בבחירות," מציין ג'ייזלס.

דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Kevin Mohatt)
דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Kevin Mohatt)

המקור השני לאי-הוודאות הוא כלכלי. בספרו "הכלכלה העולמית החדשה ב-5 מגמות", ג'ייזלס טוען שאנו עדים לא לדה-גלובליזציה אלא למולטי-גלובליזציה - מעבר מעולם חד-קוטבי המתרכז סביב ארה"ב לעולם רב-קוטבי.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

"אנחנו כבר לא רואים מחזור עסקים גלובלי אחיד," הוא מסביר. "כלכלות שונות יתפתחו בקצב שונה, והבנקים המרכזיים ינהלו מדיניות שונה לחלוטין." בעוד שיפן יוצאת מארבעה עשורים של דפלציה עם ריביות עולות, בשאר העולם הריביות יורדות. ג'ייזלס ממשיל את המציאות הכלכלית החדשה ללוחות טקטוניים שנעים במהירויות שונות ובכיוונים שונים, דבר שיוביל להתנגשויות ולתנודתיות עצומה בשוקי המטבע והריבית.

המדדים של הבורסה בטוקיו, יפן. הבורסה באסיה (צילום: REUTERS/Willy Kurniawan)
המדדים של הבורסה בטוקיו, יפן. הבורסה באסיה (צילום: REUTERS/Willy Kurniawan)

המסקנה העיקרית של ג'ייזלס היא שלאחר מגפת הקורונה, עברנו לפרדיגמה כלכלית חדשה שבה הריבית והאינפלציה יהיו גבוהות מבחינה מבנית יותר מאשר בעשורים הקודמים. "גל ענק מתקרב," הוא מזהיר, כשהגורמים המניעים של סביבה חדשה זו הם החובות העצומים, הזדקנות האוכלוסייה, מולטי-גלובליזציה ומרוץ חימוש חדש, ושינויי האקלים.

למשקיעים, ג'ייזלס ממליץ להתמקד בנכסים ריאליים כמו מניות, נדל"ן, יין, זהב וכסף. "אנחנו רק בתחילתו של שוק שוורים ענק בסחורות, בגלל מחסורי היצע מסיביים שאנו צופים". לגבי אירופה, האסטרטג רואה הזדמנות ייחודית להצטיין בתקופה זו של שינוי, אך מזהיר: "הדרך שהיבשת הישנה תצטרך לעבור כדי להיות שוב קול משמעותי בזירה העולמית תהיה ארוכה, קשה ומפותלת".

הדעות המובעות במאמר זה הן על דעת הכותב בלבד ואין לראות בהן המלצות השקעה. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות אישי המותאם לצרכי הלקוח ולנתוניו. קבלת החלטות השקעה היא באחריות הקורא בלבד.