מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, שפורסם היום (חמישי), זינק ב־1.1% - כפול מציפיות האנליסטים. הסיבות העיקריות לעליית המדד היו מחירי התחבורה, התרבות והבידור, וסעיף הדיור שהשלים עליה שנתית של 6.5%. כל אחד מאיתנו הרגיש בחודשים האחרונים את ההשפעה על הכיס בייקור מחירי המזון, ובכללם הפירות והירקות, הדירות ושכר הדירה. כל מי שביקר בסופר או באחד מבתי העסק, מרגיש את זה בחיוב החודשי בכרטיס האשראי. רק אתמול הודיע חברת אסם על עליית מחירים של עד 9% במוצריה.
עליית המדד מוכיחה שהאינפלציה נמצאת הרחק מתחום יעד המחירים ומגיעה ל־3.6% בשנה. כל עוד זה המצב, הריבית לא תרד בזמן הקרוב. החדשה הטובה היא שהאינפלציה מתחילת 2025 מתקרבת בהדרגה ליעד. החדשה הרעה היא שהמדדים בחודשים הקרובים יעלו מעבר לתחזיות והיעד ישוב ויתרחק. הסיבה לעליית המדדים היא המלחמה המתארכת, עליית מחירי המזון מצד שורה ארוכה של יצרנים, הזינוק במחירי הטיסות (שיתבטא במדד חודש מאי) בגלל הטיל על נתב"ג ועוצר הטיסות הזרות והמשך עליית מחירי השכירות בגלל ההאטה בשוק הדיור.
הריבית הגבוהה מעיקה ללא ספק על משקי הבית שלקחו משכנתה, אבל גם על עסקים קטנים וגדולים כאחד. הריבית בהלוואות הסיוע של האוצר צמודה לריבית הפריים (הריבית הבסיסית העומדת כיום על 6%), וכל בר־דעת מבין שכדי לממן משכנתה או עסק בריבית כזאת - הרווח חייב לגדול בהתאם. עסקים קטנים רבים לא עומדים בכך בכלל (גם בשל גיוס חלקם למילואים), והם נסגרים.
בסקירותיהם השבועיות של מרבית האנליסטים, הקונצנזוס היה שקיימת אפשרות ריאלית לירידה אחת בריבית עד סוף המחצית הראשונה של 2025 ולהורדה נוספת עד סוף השנה. הלוואי שכך יהיה. ההסתברות להורדת הריבית בהודעה הקרובה שתימסר ב־26 במאי היא אפסית. החלטת הריבית שיקבל הנגיד לאחריה תהיה ב־7 ביולי. בבית ההשקעות פסגות העריכו השבוע כי הריבית תרד בפעם הראשונה ביולי. אשרי המאמין, כי להערכתי גם אז היא לא תרד. אם כן, אפשר לשכוח מהורדת ריבית במחצית השנה, ואם זה יקרה במחצית השנייה של 2025 - זאת תהיה בהחלט בשורה מרעננת.
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נוקט בהחלטות הריבית האחרונות משנה זהירות, ויש שיאמרו גישה שמרנית. הוא מבין שהסביבה הכלכלית משתנה במהירות, הממשלה מנהלת תקציב הישרדות, ובעיתוי הנוכחי השמרנות היא הפקטור המנצח. הממשלה לא עוזרת לנגיד לנטוש את גישתו. בניגוד למצב לפני שנתיים, שבו התעכב הבנק המרכזי בהעלאת הריבית, העיכוב הפעם דווקא בהורדת הריבית הוא מוצדק.
עובדה שבניגוד לעבר הנגיד כמעט אינו מותקף על ידי הסקטור העסקי, למעט פה ושם התקפות מהפוליטיקאים. אפילו הנשיא האמריקאי טראמפ חדל לתקוף את נשיא הבנק המרכזי על העיכוב בהורדת הריבית, מה שהתקבל בצורה חיובית בשווקים הפיננסיים. נגיד בנק ישראל הוא שומר הסף החשוב ביותר במערכת הכלכלית, כפי שהיועצת המשפטית לממשלה ונשיא העליון עושים זאת בצד המשפטי, והרמטכ"ל עושה את זה בצד הצבאי.
נתניהו היה שמח להיפטר מהנגיד, כפי שעשה ביחס לסביבתו הביטחונית. אף שאת ביקורתו ביחס לתקציב הוא משמיע בשפת חנה בבלי, ירון אינו חושש להביע את דעותיו, ואת זה ביבי לא אוהב. המזל הגדול שלנו הוא שכהונתו הראשונה של הנגיד הסתיימה זמן קצר אחר 7 באוקטובר 2023, ובזכות ממשלת החירום עם בני גנץ הרווחנו את הארכת כהונתו.