בישיבה שנערכה אתמול (שלישי) בוועדת המשנה לפיקוח על גופים נותני שירותים פיננסיים, העלו חברי הכנסת והמשתתפים טענות קשות כלפי רשות שוק ההון והגופים המוסדיים, סביב פעילותן של חברות פרטיות הפועלות לאיתור כספים אבודים ולפדיון מוקדם של כספי פנסיה – לעיתים בלי רישיון ובלי גילוי נאות לציבור.

ח"כ יצחק פינדרוס מיהדות התורה, יו"ר הוועדה, פתח את הדיון במילים חדות: "לא ייתכן שיש חוסכים שיצאו לפנסיה ואין להם כסף". חברי הוועדה התריעו מפני תופעה מתרחבת, שלפי תיאוריהם גורמת לחוסכים לוותר על זכויות פנסיוניות משמעותיות, מבלי להבין את מלוא המשמעות של המהלך.

יורם לביאנט, יו"ר הוועדה הפנסיונית בלשכת סוכני הביטוח, אמר בדיון: "הפרשייה הזו חמורה אף יותר מפרשת סלייס. מדובר בעבריינות פנסיונית מובהקת ובכשל חמור של פיקוח ואכיפה". דבריו זכו לחיזוק גם מצד עו"ד ענת יהב מהאגף הפנסיוני בהסתדרות, שסיפרה על מקרים שהגיעו לידיה: "עובדים שפדו את הפנסיה דרך אותן חברות לא היו מודעים לכך שהם מאבדים גם את הכיסוי הביטוחי".

לצידם, הופיע משה קאשי מלובי 99 והצביע על אחריותה של הרשות: "יש לה כלים לעצור את הפדיות. עליה לחייב את הגופים המוסדיים לאמת מול החוסך את הבקשה, ולהסביר לו בצורה ברורה את ההשלכות".

אוהד לוי, ראש מחלקת מודיעין ברשות שוק ההון, הבהיר כי סמכויות הרשות מוגבלות: "הרשות פועלת במישור המנהלי, אין לה סמכויות פליליות". לדבריו, הרשות כבר הטילה קנסות של מיליוני שקלים – בהם גם קנס של כ-7 מיליון שקלים שהוטל על חברה אחת. עם זאת, לוי הודה כי הרשות אינה יוזמת פנייה למשטרה, גם במקרים בהם נראה שנעברה עבירה פלילית: "חלק מהתלונות מועברות למשטרה, אבל זה לא נעשה ביוזמתנו".

רותם חממי, ממחלקת האסטרטגיה ברשות, הציגה תוכנית עתידית להסדרת תחום הפדיון המוקדם, אך סירבה להתחייב על לוחות זמנים. יו"ר הוועדה השיב כי כל עוד אין תוכנית סדורה – על הרשות לפעול מיד מול הגופים המוסדיים ולהורות להם לא לאפשר פדיון מוקדם בלי אימות אישי מול החוסך, והבהרה מפורשת של המשמעויות.