שלא יעבדו עליכם: שלוש שאלות הזהב לבחירת הסטייק המושלם

בישראל אין תקן ל"פרימיום", נתחים קפואים מופשרים ומשווקים כ"טריים, ומחירי האנטריקוט נעים בין 99 ל־289 ש"ח לק"ג והצרכן מתקשה לדעת מה באמת מקבל

חזי גור מזרחי צילום: יחצ
סטייק
סטייק | צילום: אינגאימג'

ארגנטינה או ברזיל ולא מדובר בעוד משחק גמר

לקוחות מספרים לנו שוב ושוב על חוויה שחוזרת על עצמה. מגיעים למדף או לוויטרינת הבשר ברשת השיווק, ורואים שלושה ואפילו ארבעה שלטים שונים לאותו "אנטריקוט". על אחד רשום מחיר מבצע, על אחר "פרימיום", על שלישי "לתנור". כשכבר מגיעים לרגע ההכרעה לפני החג, הקצב מרמז בלחש: "אל תיקחו את הזול, הוא לא ייתן לכם את המילה שלי. אבל אם תלכו על הפרימיום  תיהנו ויצא לכם מושלם". המסר ברור – ההחלטה נובעת מחשש ולא מביטחון. והצרכן? הוא זה שלוקח את הסיכון, וגם אם הסטייק לא יוצא מושלם, האצבע המאשימה תמיד תופנה אליו ולא אל המוכר.

בין עוף לבקר

כ־70 אחוז מהצריכה הכמותית בישראל היא עוף. אבל מבחינה כספית, הבקר הוא השחקן המשמעותי. האנטריקוט, ורד הצלע – נתח מספר 1  הפך לסמל הסטייק הישראלי. הכבש מככב בעיקר במגזר הערבי אצלנו קצת בחגים או חתיכות צלעות כמוצר משלים לחגיגות הגריל, הבשר הלבן נמצא בשוליים, אך הבקר יושב במרכז השולחן בחגים ובאירועים.

מה קובע את איכות הנתח

שאלת המוצא  ארגנטינה, ברזיל או אורוגוואי – אינה מספיקה. איכות הבשר נקבעת לפי זן, גיל, מין, סוג המזון (דשא או תערובת), תנאי הגידול, אופן השחיטה ותהליך היישון. גם מקום הגידול  הררי או מישורי משנה את האיכות (מי שמטפס על הרים וגבעות הופך את השומן לשריר). בישראל קיים בקר מרמת הגולן שנחשב איכותי במיוחד, אך זמינותו מוגבלת.

הבשר המיובא מגיע לישראל מצונן בוואקום עם חיי מדף של עד 120 יום, או קפוא לשימוש של חודשים רבים עד שנה. לעיתים נתחים קפואים מופשרים ומשווקים כ"טריים". הצרכן לא באמת יודע לזהות.

פרימיום – מי מחליט?

אין בישראל תקן מחייב למילה "פרימיום". מדובר בכותרת שיווקית בלבד. לעיתים "אנטריקוט לתנור" אינו אלא נתח פחות איכותי עם מכסה צלע, אך הוא נמכר תחת שם נוצץ שמעלה את המחיר. וכך נוצרת מציאות: רשתות מפרסמות "סטייק ב־99", אך ברגע האמת הצרכן מוצא עצמו מול מחיר גבוה בהרבה, עם מסר סמוי שהזול לא באמת כדאי.

סקר מחירים: כמה עולה לנו האנטריקוט

הבדיקה שערכנו במספר רשתות חושפת פערים עצומים:

הפער בין המחיר הנמוך ביותר ליקר ביותר עומד על פי שלושה. המחיר הממוצע לסטייק טוב עומד סביב 160 ש"ח לק"ג, אך שוב – אין ערובה שהיקר אכן טוב יותר.

אבל שלא תטעו זאת האופציה הזולה ביותר במקרר

המדריך לצרכן החכם

סיכום: הבחירה של הצרכן היא הימור

סטייק אנטריקוט הוא לא עוד מוצר מדף סגור ומוגדר. מדובר במוצר מן החי, משתנה באיכותו מנתח לנתח, וללא שקיפות אמיתית מצד הרשתות. הצרכן הישראלי ניצב מול מבול של תוויות ומחירים, ולבסוף נאלץ לקחת סיכון. ברוב המקרים, הסיכון מתורגם לכסף רב.

תגיות:
בשר
/
סטייק
/
השוואת מחירים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף