הירידה בעסקאות בשוק החופשי מתבטאת בעיקר בקיפאון במכירות הקבלנים, שעמדו על 2,111 דירות חדשות בלבד, ירידה חדה של 20% לעומת אוגוסט שעבר. עם זאת, מדובר בהאטה מעט מתונה מזו שנרשמה בחודשים הקודמים בעיקר בזכות נתניה ש"הצילה" את המצב עם זינוק של 44% במכירות בזכות מבצעי מכירות למועדוני צרכנות.
באזורים אחרים, במיוחד בתל אביב, ירושלים והמרכז, הירידה במכירות נמשכת בשיעורים חדים של 30%-40%. במקביל, נרשמה עלייה חדה בשיעור הדירות הנמכרות “על הנייר” שמהוות 64% מכלל המכירות באוגוסט, שלוש נקודות יותר מהחודש הקודם.
במונחי כסף, סך התמורה ממכירת דירות חדשות ירד באוגוסט ל-6.9 מיליארד שקל, ירידה ריאלית של 24% לעומת השנה שעברה. גם התזרים בפועל, בניכוי תשומות הבנייה, ירד בכ-18%. הירידה בסך התמורה גבוהה משמעותית מהירידה במספרה העסקאות ונובעת לא רק מהיקף המכירות הנמוך אלא בעיקר מכך שרוב העסקאות שהתבצעו היו באזורים זולים יותר, לצד גידול במכירות בסבסוד ממשלתי.
גם רכישות המשקיעים המשיכו להצטמצם. באוגוסט נרכשו על ידם 1,099 דירות בלבד – ירידה של 10% לעומת אוגוסט שעבר, והמשך למגמה שנמשכת מאפריל. שיעור המשקיעים מכלל העסקאות ירד ל-14% בלבד, בעוד שרכישות תושבי החוץ צנחו ב-28% והסתכמו ב-117 דירות בלבד, מחציתן בירושלים. במקביל, נגרעו מהמלאי של המשקיעים 143 דירות נוספות, כך שמאז תחילת השנה הצטמצם מלאי הדירות להשכרה בכ-8,400 דירות נטו.
בניגוד לשוק הדירות החדשות, שוק היד השנייה הראה באוגוסט סימני חיים. מספר העסקאות עמד על 4,461 דירות, עלייה של 7% לעומת אשתקד. מדובר אמנם ברמה נמוכה היסטורית, אך מגמת הירידה מתונה יותר. באזור תל אביב אף נרשם גידול של 29% בעסקאות יד שנייה, ייתכן שכתחליף לשוק הקבלנים הקפוא בעיר.
הנתונים של אוגוסט מצביעים על שוק נדל"ן שממשיך להתקרר עם המשקיעים והזרים שנעלמים, רוכשי הדירה הראשונה שמהססים, והקבלנים שנאלצים להציע עוד ועוד מבצעי מימון כדי להזיז סחורה, והיחידים שעוד מראים קצת פעילות הם רוכשי היד השנייה.
ניתן להניח שהסקירה שתפורסם בחודש הבא, של נתוני חודש ספטמבר, תראה ממצאים דומים, והשישנוי אם יגיע יהיה רק בנתוני חודש אוקטובר שיתפרסמו בעוד כחודשיים ויכללו את הראלי של סוף המלחמה.