איחוד כוחות נגד המונופול: רשות התחרות ומבקר המדינה יוצאים למלחמה

הוועדה לביקורת המדינה דנה בכשלי התחרות בענף הרכב, בעקבות דו"ח מבקר המדינה שחשף שליטה מוחלטת של היבואנים, למרות חוק הרכב. המבקר הצביע על חסמים גרולטוריים, רווחיות עתק וריכוזיות גם בעידן הרכב החשמלי

אריאל פייגלין צילום: רינה נקונצ׳ני
רכבים בנמל חיפה
רכבים בנמל חיפה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
3
גלריה
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ח''כ אלון שוסטר
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ח''כ אלון שוסטר | צילום: מבקר המדינה

הדו"ח הצביע גם על כשלים מובנים שמונעים התפתחות תחרות: יבואנים מקבילים נדרשים להתמודד עם חסמים לוגיסטיים ורגולטוריים שמקשים על מכירת רכבים לפני שהם נרשמים כ"יד שנייה", מה שפוגע בערכם בשוק. בנוסף, רישיון היבוא ליבואנים הזעירים מוגבל למספר מצומצם של כלי רכב בשנה – מגבלה שאינה מאפשרת כלכלת גודל ומאלצת אותם להתמקד ברכבי יוקרה, במקום להוזיל את עלויות השוק העממי.

נכון ל־2024, רכבים חשמליים מהווים כ־25% מהמכירות בישראל, מהם 46 אלף רכבים סיניים – נתון שממחיש את השינוי הדרמטי בשוק, אך גם את הריכוזיות הגוברת בקרב שחקני היבוא.

עוד ציין דו"ח המבקר כי הרווחיות בענף זינקה לשיא של שני עשורים: הרווח המצטבר של 12 היבואנים הישירים הגדולים עמד בשנת 2022 על 5 מיליארד שקל – עלייה ריאלית של 35% לעומת השנה הקודמת. שיעור הרווח לפני מס ביחס למחזור המכירות הגיע ל־16.3%, הגבוה ביותר שנמדד מאז תחילת שנות ה־2000.

חילופי האשמות בוועדה

בדיון הוועדה היום אמר ח"כ שוסטר כי "אנחנו כאן כדי לוודא ששוק הרכב בישראל יהיה תחרותי, שקוף ובריא – לטובת הציבור, אך גם תוך שמירה על רווחיות סבירה ליבואנים". ח"כ מיקי לוי הוסיף כי "הציבור נחנק – לא רק במחירי הרכב אלא גם באוכל ובגיל הצעיר. עלינו לשבור את הריכוזיות ולאפשר לשחקנים חדשים להיכנס לשוק".

רכבים
רכבים | צילום: רויטרס

לדבריו, “מחירי הרכב בשער הנמל בישראל מהנמוכים בעולם וקיימת תחרות בין-מותגית עזה, אך תחרות תוך-מותגית מוגבלת וכי שוק הרכב פתוח לכניסת שחקנים חדשים, בכפוף להשקעה מתאימה, והרווחיות נשחקה בשנים האחרונות”.

בנתונים שהוצגו בדיון על ידו עלה כי בישראל פועלים כיום כ-34 יבואנים ישירים, המשווקים כמעט 100 מותגים שונים ובשנים 2021–2022 נרשמה עלייה ברווחיות עקב מחסור עולמי ברכבים, אך מאז חלה ירידה לרמות שלפני הקורונה: שלוש חברות ציבוריות – דלק מוטורס, UMI וקרסו – דיווחו על ירידה של עד 64% ברווחי מגזר הרכב בין 2022 ל-2024 וכדי לשמור על רווחיות, קרסו נדרשה להגדיל את נתח השוק פי 2.5.

מחירי הרכב בשער הנמל עלו ב־27% בין 2019 ל־2023 מס הקנייה הממוצע לרכב עלה ב־40% באותה תקופה. לדברי האיגוד, למרות העלייה במחירי היבוא, מחיר הרכב לצרכן ירד ריאלית, מה שמעיד על שחיקת רווחיות היבואנים.

עם זאת, הנתונים שהוצגו בפני הוועדה הצביעו כי חמשת היבואנים הגדולים עדיין מחזיקים בכ־80% מהשוק. “מצב שמרוכז מאוד ומשפיע על יוקר המחייה והרווחיות בענף”, אמר הכלכלן גיא בר צור.

תגיות:
משרד התחבורה
/
דוח מבקר המדינה
/
אלון שוסטר
/
רשות התחרות
/
שוק הרכב
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף