התיקון מתמקד בהסדרת מעמדו של בנק חברתי במסגרת חוק המע"מ, ומאפשר לראשונה הקמה של גוף בנקאי שאינו פועל למטרות רווח. מדובר במהלך רגולטורי שנועד להרחיב את מגוון השחקנים במערכת הבנקאית, ולייצר מענה לפלחי אוכלוסייה שאינם מקבלים כיום שירותים פיננסיים מלאים.
בנק חברתי פועל ללא חלוקת רווחים לבעלי מניות, ומתמקד במדדים של השפעה חברתית. על פי התכנון, הבנק צפוי לפנות בעיקר לעסקים קטנים, משקי בית מהעשירונים הנמוכים ועמותות, קבוצות שלעיתים מתקשות לקבל אשראי או שירותים בנקאיים בתנאים המקובלים בשוק.
המודל שאושר מבוסס על הון שמקורו בפילנתרופיה, והוא נבדל מהבנקים החדשים הצפויים לקום במסגרת הרפורמה בכך שאינו נשלט בידי גוף מוסדי ואינו פועל למקסום רווחים. במקביל, המהלך משתלב בצעדים רחבים יותר של בנק ישראל ואגף התקציבים לקידום תחרות בענף הבנקאות, כולל הקלות רגולטוריות לשחקנים חדשים.
עוגן, הפועלת כבר למעלה משלושה עשורים במתן אשראי חברתי, צפויה להוביל את הקמת הבנק. בשנה האחרונה פעלה הקרן למיזוג פעילותה עם "אופק אגודת אשראי", מהלך שנועד להרחיב את התשתית התפעולית והטכנולוגית הנדרשת לפעילות בנקאית מלאה.
לקרן הון עצמי בהיקף של כ-800 מיליון שקל, והיא מתכננת להפעיל את הבנק על בסיס התשתית הטכנולוגית הקיימת של אופק, תחת מספר בנק ייעודי. עד כה העמידה עוגן הלוואות בהיקף מצטבר של כ-2.67 מיליארד שקל, ובמהלך המלחמה האחרונה בלבד העניקה סיוע בהיקף של יותר מ-850 מיליון שקל לאלפי משקי בית, עסקים ועמותות.