הדולר יורד - והסטארטאפים גילו פתאום שחטפו מכה אנושה | אלון פנחס

התקופה הנוכחית מחייבת מעבר מחשיבה של צמיחה בכל מחיר לחשיבה של חוסן עסקי. סטארטאפים ישראליים יודעים להיות יצירתיים במוצר, בטכנולוגיה ובשיווק

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
השקל ממשיך להתחזק והדולר ממשיך להיחלש
השקל ממשיך להתחזק והדולר ממשיך להיחלש | צילום: שאטרסטוק
3
גלריה

זו אינה בעיה חשבונאית בלבד. עבור סטארטאפ שמעסיק עובדים בישראל, משלם שכירויות, ספקים, יועצים, שירותים מקצועיים והוצאות תפעול בשקלים, שער הדולר הופך לאחד המשתנים הקריטיים ביותר במודל העסקי. אם לפני שנה הכנסה של מיליון דולר ייצרה כרית ביטחון שקלית מסוימת, היום אותה הכנסה יכולה לממן חודשיים פחות קדימה. ובסטארטאפים, שבהם כל חודש  הרצה הוא אוויר לנשימה, מדובר באירוע ניהולי מהמעלה הראשונה.

דולר אמריקאי
דולר אמריקאי | צילום: רויטרס

הטעות הגדולה היא להתייחס לזה כאל תנודות מטבע זמניות ובכך לפטור את זה. מנהלים צריכים לשאול את עצמם שאלות קשות: האם מבנה העלויות שלהם עדיין נכון? האם נכון שכל מרכז הכובד התפעולי יישאר בישראל? האם יש מקום להעביר חלק מהייצור, התמיכה, הפיתוח או האופרציה לשווקים שבהם ההוצאות תואמות יותר את ההכנסות? לא תמיד התשובה היא כן, אבל עצם השאלה הפכה הכרחית.

גם סוגיית המחיר חוזרת לשולחן. סטארטאפים רבים חוששים להעלות מחירים, במיוחד מול לקוחות אמריקאים תחרותיים. אבל אם עלויות החברה נשחקות בשקלים וההכנסות אינן מספיקות, הימנעות מעדכון מחיר עלולה להיות מסוכנת יותר מהעלאה מדודה. לעיתים לא צריך לשנות את מחיר הבסיס, אלא לבנות מחדש חבילות שירות, לצמצם התאמות יקרות, לגבות על פיצ׳רים מתקדמים או להגדיר מחדש תנאי תשלום.

במקביל, נדרשת משמעת פיננסית גבוהה בהרבה. גידור מטבע, ניהול יתרות דולריות, התאמת מועדי תשלום, פתיחת חשבונות מט״ח, בחינה מחודשת של חוזים והכנסת סעיפי הצמדה, כל אלה אינם עניינים של חברות ענק בלבד. גם סטארטאפ של 20 או 40 עובדים חייב להבין שהשאלה אינה רק כמה הוא מוכר, אלא באיזה מטבע הוא מוכר, באיזה מטבע הוא מוציא, ומה קורה באמצע.

חברת סטארט אפ
חברת סטארט אפ | צילום: Shutterstock

התקופה הנוכחית מחייבת מעבר מחשיבה של צמיחה בכל מחיר לחשיבה של חוסן עסקי. סטארטאפים ישראליים יודעים להיות יצירתיים במוצר, בטכנולוגיה ובשיווק. עכשיו הם צריכים להיות יצירתיים גם במבנה הכלכלי שלהם. מי שיתייחס לשער הדולר כאל רעש רקע, עלול לגלות מאוחר מדי שהרווחיות נשחקה מתחת לרדאר. מי שיפעל בזמן, יוכל להפוך את המשבר להזדמנות לבנות חברה יעילה, גלובלית ובריאה יותר.

תגיות:
דולר
/
מט"ח
/
סטארטאפ
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף