פנסיה תקציבית: אילו מגזרים מקבלים הכי הרבה לחודש?

משרד האוצר פרסם את הנתונים הכספיים לשנת 2020 וחשף את הפערים הגדולים בין עובדי השירות הציבורי במגזרים השונים. 41% מהתקציב לפנסיות הולך לאנשי מערכת הביטחון

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
משרד האוצר, ארכיון
משרד האוצר, ארכיון | צילום: מרק ישראל סלם

הדוחות הכספיים של מדינת ישראל המתפרסמים היום (שלישי) חושפים תמונת מצב עגומה בכל הקשור לפנסיה התקציבית בישראל. הדוחות מעלים פערים עגומים בין סטקורים שונים, באופן שעלול לפגוע במשק בטווח של עשרות שנים קדימה.

הדוחות, היו אמורים לחשוף בעיקר את עלויות המלחמה בקורונה, שהשפיעו על הגידול בחוב הלאומי, לרמה של כמעט טריליון שקל. אולם לצד זאת, המספרים החבויים בו מגלמים את הפערים הבלתי נתפסים בין פנסיה ממוצעת של דיין או שופט בדימוס, לבין זו שמשולמת לעובדי מדינה אחרים, למשל המורים.

את הנתון הבולט הראשון אין אלא להגדיר כפצצת זמן. מהדוחות הכספיים של מדינת ישראל עולה כי העלות הכוללת של תשלומי הפנסיה מתקרבת בצעדי ענק לעבר קו טריליון השקלים. נכון לסוף שנת 2020, הסכום הכולל שהאוצר מעריך שישולם לכל הגמלאים והעובדים המבוטחים בפנסיה תקציבית בעשורים הקרובים, עמד על כ-831.5 מיליארדי שקלים. זאת, בהשוואה ל-785.7 מיליארדי שקלים בסוף 2019.

למרות שכבר לא אמורים להיות מצטרפים חדשים להטבת הפנסיה התקציבית, אומדן ההתחייבות העתידית גדל משנה לשנה וכאמור כבר מתקרב לטריליון שקלים. הדוחות לא מספקים תשובות בנוגע לסיבה לכך, ואולם ניתן להניח כי ההסברים העיקריים הם העלייה בשכר של העובדים המבוטחים - דבר שמגדיל את הקצבה בהתאם וכן עלייה בתוחלת חיים.

הפער הלא הגיוני בין שופטים ונבחרי הציבור למורים

עוד עולה מהדוחות כי העובדים שמובטחים בפנסיה תקציבית ממשיכים להפריש שני אחוזים בלבד מהשכר (לעומת כ6.5% בשוק הפרטי) וכן נהנים מקצבאות גבוהות.

הגירעון בתקציב והתכנית הכלכלית

ממד נוסף העולה מהדוח הוא סוגיית הגירעון. שנת 2020 הסתיימה בגרעון חסר תקדים של כ-170.1 מיליארדי שקל, גבוה בכ-107.9 מיליארדי שקל בהשוואה לשנת 2019, בה נמדד גירעון של כ-52.2 מיליארדי שקל המהווים כ-3.7% מהתוצר.

הגידול בגירעון נבע מפגיעת משבר הקורונה שהשפיע הן על גידול חד בצד ההוצאות של הממשלה לצורך התמודדות עם המשבר, והן על קיטון חד בצד הכנסות הממשלה ממיסים. החדשות הטובות הן כי בנטרול השפעת המשבר הגירעון המצטבר היה נמוך מהגירעון המצטבר בשנת 2019 ,וזאת בין היתר בשל מנגנון התקציב ההמשכי.

הדוחות הכספיים של מדינת ישראל המתפרשים על יותר מ-400 עמודים כוללים למעלה מ-200 ישויות: משרדי ממשלה ויחידות סמך, חברות ממשלתיות ותאגידים סטטוטוריים.

"מתן מענה למשרדי הממשלה": 14 מילארד; היערכות ללימודים: 1.75 מילארד שקל

מסגרת התכנית הכלכלית עבור הוצאות המשרדים בשנת 2020 גדלה במהלך השנה עד לסך של כ-84.8 מיליארדי שקל. החלק הניכר מהתוכנית שימש את המדינה לתשלומי הביטוח הלאומי וסיוע לעסקים, שני הסעיפים האלה יחד עלו למדינה יותר מ-51 מיליארד שקל.

כאן נחשף עוד עיוות מדהים באשר לאיך משקיעה המדינה את כספי הציבור: הסעיף השלישי בגודלו מתוך פירוט ההוצאות במסגרת התוכנית הכלכלית הוא "בריאות ומענה למשרדי ממשלה" שעמד בשנת 2020 על כ- 14 מיליארד שקל. הוצאות המדינה ל"היערכות משרד החינוך לשנת הלימודים תשפ"א" עמד על 1.75 מיליארד שקל בלבד - מוקדש כחומר למחשבה למי שתוהה האם וכיצד תיפתח השנה במערכת החינוך.

תגיות:
משרד האוצר
/
פנסיה תקציבית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף