למי קראתם פרבר? העיר שהפכה מתחת לרדאר ללהיט של הצפון

טירת כרמל משנה את פניה. העיר, שבעבר נחשבה לפרבר מוחלש, חווה זינוק במספר התושבים ובביקוש. השקעה בתשתיות, חינוך וסביבה נקייה מזיהום מושכים אליה משפחות צעירות ואנשי הייטק

בתיה גלעדי צילום: ללא
טירת כרמל (
טירת כרמל ( | צילום: בתיה גלעדי
4
גלריה

פעם היא נחשבה לפרבר שולי וחלש של חיפה - היום היא הופכת לעיר שמושכת אליה משפחות צעירות, אנשי הייטק ומשקיעים. טירת כרמל, השוכנת למרגלות הכרמל, צומחת בקצב מואץ: אם בשנת 2015 התגוררו בה כ-21,000 תושבים, הרי שבמרץ 2025 מספרם כבר עבר את 33,500  - גידול של כמעט 60% בעשור.

לפי התוכניות המאושרות, צפויה העיר להכפיל ואף לשלש את מספר תושביה בשנים הקרובות, וכשכבר היום מקודמות תוכניות לבניית אלפי יחידות דיור נוספות  -  ברור כי טירת כרמל כבר מזמן אינה רק פרבר שולי ונחלש סמוך  לחיפה אלא תחרות לא קטנה על האוכלוסייה הצעירה.

לדבריו, ההתפתחות נובעת מהשקעות בתשתיות ובבנייה: “נבנו כ-3,000 יחידות דיור בחמש השנים האחרונות, והיד עוד נטויה. יש בעיות תחבורה כמו בכל מקום, אבל הן מטופלות".

אחת הסיבות המרכזיות לכך שהמשפחות הצעירות נוהרות לעיר היא ההשקעה בחינוך. בשנים האחרונות נפתחו גני ילדים ובתי ספר חדשים, ובימים אלה נמצא בבנייה קמפוס למדעים ואומניות. לצד המסגרות הממלכתיות והממלכתיות-דתיות, פועלים בעיר גם גנים אנתרופוסופיים ומונטסוריים - מגוון חינוכי שמאפשר להורים לבחור. לצד אלה פועל גם מרכז הפעו”ט, מרכז לגיל הרך שמציע הדרכות, פעילויות וטיפולים להורים ופעוטות  -  מיזם שמסמל את החשיבה העירונית על איכות חיים, אך אינו המרכיב המרכזי בלבד.

“אנחנו לא רוצים לייצר עוד גבעתיים או רמת גן"

אבל זה לא רק זה - ישנה נקודה שחשובה לרבים. טירת כרמל אינה סובלת מזיהום אוויר, בניגוד לחיפה ולערים הסמוכות מצפון. העיר נמצאת דרומית לאזורי התעשייה המזהמים, ולמרגלות הכרמל, והאוויר בה נקי משמעותית. יתרון חשוב למשפחות עם ילדים ולמי שמודע לבריאותו.

דירת 3 חדרים חדשה בטירת כרמל נמכרת כיום בממוצע ב-1.7–1.8 מיליון שקל. דירת 4 חדרים חדשה ב-1.9–2.3 מיליון שקל.  דירה יד 2  של 3 חדרים תעלה כ-1.2 מיליון  ו-4 חדרים כ-1.9 מיליון שקל.  לשם השוואה, בחיפה דירה חדשה דומה תעלה 1.8–2 מיליון שקל ודירה יד 2  כ-1.3–1.5 מיליון.

דירת 3 חדרים חדשה נמכרת בממוצע ב-1.7–1.8 מיליון שקל. פרויקט קבוצת רייק בטירת כרמל
דירת 3 חדרים חדשה נמכרת בממוצע ב-1.7–1.8 מיליון שקל. פרויקט קבוצת רייק בטירת כרמל | צילום: קראפט הדמיות

הביקוש מורגש: “70% מהרוכשים הם תושבים שמגיעים מחוץ לעיר, בעיקר מחיפה, קריות, עכו וחדרה”, אומר אבי פרץ, מנכ”ל re-new. “יש תושבים ששבים לעיר אחרי שנים, אבל הרוב מגיע מבחוץ בגלל איכות החיים והמחיר. חיפאים מגיעים כי זה קרוב ונוח והארנונה זולה משמעותית מחיפה".

לדברי פרץ, נבנית בימים אלה מטרונית חדשה, שתשפר משמעותית את הגישה לעיר. במקביל, מקודמת תוכנית לחיבור בין טירת כרמל לנאות פרס, אחת השכונות המבוקשות בחיפה, ולכביש 2, מה שיפחית את העומס על כביש 4 ויחזק את הקישור התחבורתי למרכז הארץ.

לדבריו, ההשוואה לשכונת נאות פרס בחיפה, אחת השכונות המבוקשות בעיר - אינה מופרכת: ״טירת כרמל הולכת להיות הדבר הבא בצפון,  גם מבחינת התושבים וגם מבחינת המשקיעים. בהתחלה משפחות, ובהמשך גם צעירים שייקנו דירות קטנות. מדברים על הכפלה של מספר התושבים בעיר, זה ירים את המצב הסוציואקונומי וגם האוכלוסייה תהיה צעירה יותר. המחיר כרגע אטרקטיבי מנאות פרס אבל באיזה שהוא שלב זה יהיה שווה״.

"בטירת כרמל המחיר היה שפוי יותר, גם הארנונה זולה בכמעט חצי"

\'\'ליהנות מכל העולמות\'\'. טירת כרמל
\'\'ליהנות מכל העולמות\'\'. טירת כרמל | צילום: עמרי שטיין, עיריית טירת כרמל

"הילדים כאן עדיין משחקים ברחוב כמו בשנות ה־80 וה־90"

״אנחנו סובלים מהזדקנות של שכונות ותיקות בהן אין מיגון, אנחנו מניעים בכל הכוח מיזמים של התחדשות עירונית. אנחנו משקיעים בתכנון ארוך טווח שייתן מענה הוליסטי, כך שהתשתיות יהיו חדשות בכל השכונות״.

״זאת הבעיה המרכזית של טירת כרמל. לא היה תכנון אסטרטגי. כל הכניסות והיציאות היו לכביש 4, אנחנו מפעילים מאמצים כדי לפתוח בשנה וחצי הקרובה את כביש 11 שיוביל לנאות פרס ויהיה מקביל לכביש 4, בנוסף עבודות המטרונית נמשכות ואנחנו פועלים לפתוח מחלף מכביש 4 לכביש 2. עוד משהו זה רעיון שלי לחבר את הרכבלית מאוניברסיטת חיפה לטירת כרמל ונאות פרס ולמרכזית המפרץ, לשמחתי שרת התחבורה לא פסלה את זה והנחתה את האנשים שלה לבחון את הדברים״.

\'\'קהילתית ומשפחתית\'\'. טירת כרמל
\'\'קהילתית ומשפחתית\'\'. טירת כרמל | צילום: עמרי שטיין, עיריית טירת כרמל

״זה עוד אחד מהדברים שחסרים ואנחנו מנסים לקדם בכל הכח, אין לנו היכל תרבות. אני הנחיתי למצוא פתרון של היכל תרבות באזור ה-600 מושבים, במקביל אנחנו רוצים להקים אצטדיון כדורגל ולשפץ את המתנ״ס. אני חייב לציין שאנחנו עשינו אינספור אירועי תרבות בהשקעה לא מבוטלת, שלומי שבת, קטורזה, יובל דיין, עידן חביב ועוד היד נטויה. אני מקווה שבשנתיים הקרובות יהיה לנו תקציב וגם נסיים את התכנון של היכל התרבות״.

תגיות:
חיפה
/
טירת הכרמל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף