אחרי חודשים ארוכים של ירידות, מחירי השכירות בישראל מתחילים לטפס שוב. לפי דוח WeCheck לחודש ספטמבר, השכירות הממוצעת עלתה ב־0.35% לעומת אוגוסט, וב־2.6% בהשוואה לספטמבר אשתקד. במקביל לעליית המחירים, ההיצע בשוק צנח בחדות - מספר הדירות המוצעות להשכרה ירד בכ־26% לעומת החודש הקודם ובכ־16% לעומת השנה שעברה.
העליות החדות ביותר נרשמו בערים אשקלון ואשדוד - שתיהן רשמו קפיצה של 1.5% במחירי השכירות לדירות בנות 1–5 חדרים. חולון מצטרפת עם עלייה של 1.4%, בעוד שברמת גן וראשון לציון דווקא נרשמו ירידות קלות.
כשמסתכלים על הדירות הקטנות בלבד, אשקלון בולטת במיוחד: מחירי השכירות בעיר זינקו ב־5.5% בספטמבר בלבד, וב־14% בשנה האחרונה. גם בירושלים נרשמה עלייה ניכרת של יותר מ־2%, בעוד שבחיפה וברמת גן נרשמו ירידות קלות.
מי שמחפש דירה בשוק אולי כבר מרגיש את זה על בשרו - פחות מודעות, פחות הצעות, והרבה יותר תחרות. ההיצע של דירות להשכרה בכל הארץ ירד מספטמבר הקודם בכמעט חמישית. בירושלים נרשמה ירידה דרמטית של 35% בכמות הדירות המוצעות, ובהרצליה, ראשון לציון, פתח תקווה ונתניה נרשמו ירידות של יותר מ־20%. הנתון הזה מצטרף למגמה מתמשכת של ירידה בהיצע, שמקשה על שוכרים למצוא דירה במחיר סביר.
מנגד, בשוק הדירות הגדולות נרשמה התייצבות כמעט מוחלטת. מחירי השכירות בדירות בנות ארבעה עד חמישה חדרים נותרו ללא שינוי משמעותי לעומת החודש הקודם, ועלו בכ־2.3% בלבד בשנה החולפת. במילים אחרות - הדירות הקטנות ממשיכות להוביל את השוק, בזמן שהגדולות מדשדשות.
מאחורי הנתונים עומדת WeCheck, חברת פינטק שפועלת בתחום הנדל"ן ומנתחת מדי חודש עשרות אלפי עסקאות שכירות ברחבי הארץ. החברה מדגישה כי המדד שלה מבוסס לא רק על המחירים המבוקשים באתרים, אלא גם על המחירים שבהם נסגרו העסקאות בפועל - מה שמספק תמונה אמינה ומדויקת יותר של מצב השוק. לצד הדוח, החברה מציעה גם שירותים דיגיטליים לבעלי דירות ולשוכרים, בהם חוזה שכירות חכם, ביטוח לצ’קים חוזרים וכלי השוואה למחירי השכירות לפי אזור וחדרים.
נכון לעכשיו, נראה ששוק השכירות הישראלי נמצא על התפר בין קיץ רווי ירידות לחורף שמתחיל עם עלייה זהירה. האם מדובר בתחילתה של מגמה חדשה או רק בפעימה רגעית שתיעלם עם בוא החגים? את זה נדע, כנראה, רק כשנתוני אוקטובר יגיעו.