בימים אלו, כשאני מחפשת מזור במטבח, אני מרגישה שאינני מצליחה להביא את עצמי להכין מאכלים מיוחדים. אני מוצאת נחמה בהכנת מאכלים בסיסיים, ביתיים, פשוטים, שמסמלים עבורי משפחה, בית ורוגע. למרות זאת, יש אירועים מיוחדים שצריך ציין, ובכך אתמקד השבוע. 

מה יגיד חמינאי? הבשורה החדשה של המטבח הפרסי
קצת חדשות טובות: כוכב מישלן למסעדה של אייל שני בניו יורק

קיבלתי לאחרונה הודעות מהורים ומסבתות שציינו בפניי שילדיהם חוגגים יום הולדת. למי יש ראש או מצב רוח לחגוג, הם אמרו, אבל עדיין צריך לשמור על השגרה. הם ביקשו ממני רעיונות לעוגות יום הולדת לילדים, לחגיגה צנועה ומשפחתית בתקופה מורכבת זו.  

הדבר הראשון שעליו חשבתי הוא עוגת שוקולד. יש לה המון גרסאות - יש עוגות אווריריות, יש דחוסות, ויש בעלות מרקם פאדג'. בחירת המתכון היא עניין של העדפה אישית, ולכל אחד יש עוגת השוקולד האהובה עליו בהתאם למרקם ולתוספות שבה. קשה להצביע על עוגת שוקולד אחת שהיא טובה וטעימה יותר מאחרות. 

עוגת שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)

בחרתי להציע לכם שלושה מתכונים שונים להכנת עוגת שוקולד. לכל אחת מרקם ורכות שונים, כולן קלות להכנה, לא מורכבות ומאוד טעימות. בנוסף צירפתי מתכונים לשלושה ציפויי שוקולד שונים. את העוגות הללו רצוי להכין בתבנית מיוחדת, כדי לשמח את הילדים.

במקום קרמים וזילופים, נשתמש הפעם רק בסוכריות צבעוניות. כשהתחלתי את דרכי הקולינרית, מבחר סוכריות הקישוט היה דל - אפשר היה להשתמש בסוכריות צבעוניות ובסוכריות שוקולד. כשטסתי לחו"ל, נהגתי להביא לארץ מבחר סוכריות מיוחדות. לשמחתי, כיום אפשר להשיג בארץ הכל. כל חומרי הגלם המיוחדים, גם בתחום סוכריות המזרה לציפוי העוגות. הן מעוצבות בשלל גוונים וצבעים, והן כבר לא רק כדוריות קטנות אלא גם בצורות פרחים, לבבות, מקלות ובגדלים שונים. בעזרתן אפשר להפוך כל עוגת שוקולד בסיסית לעוגה חגיגית, כפי שתראו כאן בשלוש העוגות שאותן הכנתי. 

עוגות אלו הן התשובה לימים אלו, כשרוצים להכין עוגה לילדים בלי להשקיע זמן בציפויים מיוחדים. מסתפקים רק בציפוי שוקולד בסיסי ובהמון סוכריות, וזה כבר עושה את העבודה. 

עוד יבואו ימים שקטים, אמן!

למתכונים נוספים של פסקל

עוגת שוקולד אוורירית

החומרים (לתבנית מעוצבת בקוטר 24 או 26 ס"מ):

• 4 ביצים גדולות
• ½־¾ כוס סוכר (לפי הטעם)
• ¾ כוס שמן 
• ¾ כוס שמנת מתוקה להקצפה 
• 1 כפית רום
• 1 כפית ליקר שוקולד או תמצית וניל באיכות טובה 
• 1 שקית אבקת אפייה 
• 1 כוס קמח מנופה
• 1 כוס אבקת "שוקולית" מנופה
• תרסיס שמן או חמאה 
• מעט קמח לקימוח

לציפוי השוקולד:

• יתרת השמנת שנותרה במכל
• 1־2 כפיות חלב 
• 2 חבילות שוקולד חלב או שוקולד חלב ומריר

לעיטור:

• המון סוכריות צבעוניות בצורות ובגוונים שונים 

אופן ההכנה:

שמים בקערת מערבל חשמלי את הביצים. מתחילים לערבל במהירות בינונית באמצעות בלון ההקצפה, תוך כדי הוספת הסוכר, עד לקבלת קציפה בהירה. מוסיפים באטיות ותוך כדי ערבול את השמן, השמנת המתוקה, הרום וליקר השוקולד או תמצית הווניל. מערבלים לקבלת בלילה אחידה. 

בקערה נפרדת שמים את אבקת האפייה, ה"שוקולית" והקמח. מערבבים היטב. מוסיפים את תערובת הקמחים בהדרגה אל הבלילה הנוזלית, תוך כדי ערבול אטי, עד לקבלת עיסת בצק אחידה. 

משמנים היטב את תבנית האפייה בתרסיס שמן, מקפידים לשמן את חריצי התבנית המעוצבת. בוזקים מעט קמח ומנענעים את התבנית כך שהקמח יצפה בשכבה אחידה את התבנית.  

מעבירים את עיסת הבצק לתבנית. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום טורבו בינוני־נמוך (160 מעלות) ואופים במשך 25־26 דקות. שימו לב לא לאפות יתר על המידה, העוגה יכולה להתייבש. מוציאים ומצננים היטב. משחררים את העוגה מהתבנית והופכים אותה על רשת ברזל.

מכינים את ציפוי השוקולד: יוצקים את השמנת המתוקה שנותרה לקערת זכוכית. מוסיפים את החלב והשוקולד. ממיסים במספר פולסים במיקרוגל. מוציאים ומערבבים היטב. יוצקים על פני העוגה. מוודאים שהציפוי מכסה בשכבה אחידה את כל העוגה. מפזרים את הסוכריות על פני העוגה בציפוי אחיד ושווה.

דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבית

עוגת השוקולד שלי

החומרים (לתבנית מלבנית משומנת):

• 5 ביצים מופרדות לחלמונים ולחלבונים
• 1 כוס סוכר
• 2 שקיות סוכר וניל
• ½ כוס שמן
• 1 כוס קמח מנופה
• 6 כפות אבקת קקאו מנופה
• 1 כפית אבקת סודה לשתייה
• 1 שקית אבקת אפייה
• ¾ כוס מים

לציפוי השוקולד:

• 50 גרם חמאה או "מחמאה" חתוכות
• 4 כפות סוכר
• 4 כפות אבקת קקאו מנופה
• 2 כפות חלב או מים
• 1 כף ברנדי 
• 1 כפית רום

לעיטור:

• 6־4 סוגים של סוכריות צבעוניות 

אופן ההכנה: 

מקציפים את החלמונים במהירות גבוהה, מוסיפים בהדרגה חצי מכמות הסוכר עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה. מוסיפים את סוכר הווניל והשמן וממשיכים בערבול במהירות נמוכה.

מוסיפים בהדרגה את הקמח, אבקת הקקאו, הסודה לשתייה, אבקת האפייה והמים. ממשיכים לערבל עד לקבלת תערובת חלקה. מעבירים את התערובת לקערה.

בקערה נקייה של מערבל חשמלי מקציפים את החלבונים במהירות גבוהה. ברגע שנוצר קצף, מוסיפים באטיות ובהדרגה את הסוכר הנותר ומקציפים עד לקבלת קצף יציב. מוסיפים את הקצף בהדרגה ובתנועות קיפול אל תערובת הבצק.

מעבירים את התערובת לתבנית ואופים 35־30 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות), עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש.

להכנת הציפוי: שמים בסיר קטן את חומרי הציפוי ומחממים על אש בינונית תוך בחישה רצופה, עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים את הציפוי על העוגה בעודה חמה. מצננים מעט. יוצרים בעזרת סכין חדה ריבועים בגודל אחיד (5X5 ס"מ) ומקשטים כל ריבוע בסוכריות צבעוניות.  

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי 
סוג המנה: חלבית/פרווה

עוגת שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת שוקולד קלה

החומרים (לתבנית סיר פלא, 24 או 26 ס"מ):
• 6 ביצים בגודל L מופרדות לחלמונים ולחלבונים 
• ¼1 כוסות סוכר
• 2 שקיות סוכר וניל
• ½ כפית תמצית רום 
• 7 כפות קקאו מנופה (אפשר לשלב עם "שוקולית") 
• 1 כף אבקת נס קפה
• ⅓1 כוסות מים חמים
• 1 כוס שמן 
• 2 כוסות קמח מנופה (או קמח כוסמין)
• 1 שקית אבקת אפייה

לציפוי השוקולד:

• 100 גרם חמאה או מרגרינה 
• ½ כוס סוכר
• 3 כפות אבקת קקאו
• 1 כף אבקת קפה נמס
• ½ כוס מים
• 100 גרם שוקולד מריר

לעיטור:

• סוכריות צבעוניות בצורות ובגוונים שונים 

אופן ההכנה: 

בקערת מערבל חשמלי מקציפים את החלבונים עם ¾ כוס סוכר וסוכר הווניל, עד לקבלת קצף יציב וחלק.

בקערה רחבה נפרדת מערבבים את החלמונים עם יתר הסוכר. מוסיפים את תמצית הרום, אבקת הקקאו ואבקת הנס קפה. תוך כדי ערבול מוסיפים את המים החמים והשמן. טורפים היטב את הבלילה ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח המנופה ואבקת האפייה. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. 

מוסיפים חצי מכמות החלבונים המוקצפים אל הבלילה ומבליעים באטיות ובתנועות קיפול. מוסיפים את יתר החלבונים ומבליעים. משמנים היטב תבנית אפייה חד־פעמית או תבנית טבעת או סיר פלא ויוצקים את התערובת. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170 מעלות), במשך כ־70 דקות או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מוציאים ומצננים היטב.

להכנת הציפוי: שמים בסיר קטן את החמאה או המרגרינה, הסוכר, אבקת הקקאו ואבקת הקפה הנמס. ממיסים על להבה נמוכה עד שהחמאה או המרגרינה נמסות. מוסיפים את המים והשוקולד ומבשלים על אש נמוכה, עד לקבלת תערובת אחידה ובוהקת. יוצקים את הציפוי על פני העוגה בשכבה אחידה ונותנים לו לנזול על פני דופנות העוגה. מפזרים על פני העוגה סוכריות צבעוניות.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי 
סוג המנה: חלבית/פרווה

טיפסקל:

כדאי לצנן את העוגות על רשת ברזל. צינון כזה מונע היווצרות אדי מים ולחות המרטיבים את העוגה. אפשר לקנות רשת ברזל עם רגליות קטנות בחנויות לציוד אפייה.

אפשר להחליף את הציפוי של העוגה בקרם גנאש, בקרם חמאה וכו'. 

לעוד מתכונים כנסו לאתר של פסקל פרץ רובין