השבוע נכחתי במפגש חברתי שהיו בו גם ילדים. בין הכיבוד שהוגש היו כדורי שוקולד. הופתעתי מתגובת חלק מהילדים, אשר בנגיסה הראשונה בכדורי השוקולד דחו אותם תוך עיקום החוטם. לשאלתי, התברר לי שאלו כדורי בריאות. לא נעשה בהם שימוש בביסקוויטים ובשוקולד כמו במתכון הקלאסי, אלא בתמרים, אגוזים וחומרים טבעיים שונים.

כמו שכתבתי בשבוע שעבר, עדיף לא לנסות מתכונים חדשים באירועים חברתיים ומשפחתיים. ובכלל, צריך היה להכין את כדורי השוקולד בגרסה הקלאסית ולצדה להגיש את הגרסה הבריאה. 

לאורך השנים פרסמתי במדור מתכונים שונים לכדורי שוקולד, משום שיש להם עשרות גרסאות הכנה, עם מבחר שילובים מעניינים. הם למעשה הדרך הטובה ביותר להיפטר משאריות של עוגיות, עוגות, ביסקוויטים ושאר מתוקים שנותרו לכם בבית. הם משמשים כמעין בצק לכדורי השוקולד. מרסקים אותם יחד במעבד מזון או באמצעות מערוך, כותש שניצלים, עלי ומכתש וכו'. מוסיפים לכל הטוב הזה עיסת שוקולד, לשים ויוצרים כדורים. 

במתכון הקלאסי עיסת השוקולד מבוססת על אבקת קקאו מומסת עם חמאה או מחמאה (לגרסת הפרווה). אפשר לשלב במקומה שמנת מתוקה עם שוקולד מריר או ממרחי שוקולד אחרים. השילוב בין פירורי הביסקוויטים (או העוגות) לשוקולד המומס מניב עיסה כהה, שאותה מגלגלים לכדורים קטנים. על הכדורים מפזרים פתיתי קוקוס, סוכריות צבעוניות או פירורי אגוזים. 

בתקופה זו, כשנושא הבריאות הופך יותר ויותר מרכזי, אפשר למצוא מתכונים להכנת כדורי שוקולד גם בגרסאות בריאות. כהורים אנחנו מנסים למצוא פתרונות בריאים ויצירתיים למתכונים אהובים, ועושים מאמצים להציע תחליפים מתאימים.

למשל, כדורים המבוססים על שימוש בתמרים, זרעי צ'יה ואבקת חרובים במקום שוקולד. את מקום החמאה אפשר להחליף בשמן קוקוס מוקשה ובמקום ביסקוויטים אפשר להשתמש במבחר אגוזים, שאותם טוחנים עד דק. במקום לצפות את הכדורים בסוכריות צבעוניות, אפשר לגלגל אותם בפתיתי קוקוס, בשומשום קלוי או בתערובת של קוקוס וזרעי צ'יה.

בחרתי להציע לכם שלושה מתכונים. המתכון הראשון הוא להכנת כדורי שוקולד בגרסה הקלאסית בשלל טעמים, עם אפשרות להכינם בגרסה המותאמת לבוגרים. שני המתכונים הבאים הם גרסאות בריאות שונות ומיוחדות - האחת מבוססת על תמרים והשנייה על אגוזים וזרעים.

מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל

כדורי שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)
כדורי שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)

כדורי שוקולד קלאסיים בשלל ציפויים

החומרים (ל־20 כדורים):
• 300 גרם עוגיות יבשות מכל סוג
(או שאריות של עוגה או ביסקוויטים)
• ¾ כוס סוכר
• 6 כפות אבקת קקאו
• 150 גרם חמאה מרוככת או מחמאה
• 100 גרם שוקולד שבור לקוביות
• 1 כף ליקר שוקולד
• ¼ כוס אגוזי מלך קצוצים דק
• ⅓ כוס חלב פושר או מים
לעיטור:
• שבבי שוקולד, סוכריות צבעוניות, פתיתי קוקוס

תוספות לגרסה הבוגרת:
• כוסית אספרסו
• 1 כף ויסקי או 1 כף ברנדי
• קורט מלח
• ממרח שוקולד לוז + ½ כוס שמנת להקצפה או מסקרפונה
לעיטור:
• 1 כוס אבקת קקאו

אופן ההכנה:
מניחים את הביסקוויטים או העוגיות או העוגות במעבד מזון ומרסקים עד לקבלת פירורים דקים.
מניחים את הפירורים בקערה, מוסיפים את הסוכר ואבקת הקקאו. מערבבים. מוסיפים חמאה מרוככת ומערבבים היטב.
יוצקים את החלב לקלחת קטנה ומחממים על להבה נמוכה. מוסיפים את השוקולד ומערבבים היטב עד שהוא נמס לגמרי. מוסיפים אל תערובת הביסקוויטים, מערבבים תוך לישה ומוסיפים אגוזים קצוצים. אם התערובת רכה מדי והכדורים לא מקבלים צורה נאה, מכניסים אותה למקרר לשעה, מוציאים וצרים כדורים.
נוטלים בידיים מעט מהעיסה וצרים כדורים בגודל הרצוי לכם. בדרך כלל הקוטר הוא 3־4 ס"מ לכדור.
מפזרים על צלחת שטוחה את שבבי השוקולד או הסוכריות הצבעוניות, מגלגלים בצלחת את כדורי השוקולד ומניחים בעטרות נייר. שומרים במקרר.
לגרסה הבוגרת: במקום בלילת הקקאו משתמשים בממרח שוקולד, שמנת, אספרסו, ויסקי או ברנדי ומעט מלח. לשים לאיחוד ואם צריך מוסיפים עוד שמנת וממרח. צרים לכדורים, מגלגלים אותם באבקת קקאו מרירה ומניחים בעטרות נייר.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה/חלבית

כדורי שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)
כדורי שוקולד (צילום: פסקל פרץ-רובין)

כדורי שוקולד תמרים

החומרים (ל־25־20 כדורים):
• 500 גרם תמרים מגולענים ומעוכים
• 3 כפות אבקת קקאו או אבקת חרובים
• 3 כפות דבש
• ½ כוס סוכר
• 2 כפות מים או מיץ
• מיץ מ־½ לימון
• ½ כפית זנגביל (ג'ינג'ר) טחון
• ¼ כפית ציפורן טחון
• 1 כפית קינמון טחון
• 1 כוס שומשום קלוי
• ½ כוס אגוזי מלך קלויים גרוסים דק
לציפוי:
• 1 כוס זרעי שומשום קלויים או פתיתי קוקוס

אופן ההכנה:
שמים בסיר את התמרים המעוכים ומחממים על אש נמוכה. מוסיפים תוך בחישה את אבקת החרובים או הקקאו, הדבש, הסוכר, המים, מיץ הלימון, הזנגביל, הציפורן והקינמון.
מוסיפים את השומשום והאגוזים ומערבבים. ממשיכים לבשל תוך בחישה כ־5 דקות. מסירים מהלהבה ומצננים מעט.
מניחים את השומשום בצלחת. נוטלים מעט מעיסת התמרים ויוצרים כדורים קטנים בקוטר 2־3 ס"מ. מגלגלים בשומשום ושומרים במקפיא. הפתעה מתוקה, וזו בדיוק התשובה לאורחי פתע.
אפשר להשאיר את הכדורים כפי שהם, ללא ציפוי.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: פרווה

כדורי בריאות (צילום: פסקל פרץ-רובין)
כדורי בריאות (צילום: פסקל פרץ-רובין)

כדורי בריאות עם טחינה וצ'יה

החומרים (ל־15־12 יחידות):
• 3 כפות אגוזי מלך או פקאן קצוצים דק
• 2 כפות בוטנים קלויים גרוסים
• 5 כפות טחינה גולמית
• 2 כפות חלבה מפוררת (לא הכרחי)
• 4 כפות סילאן
• 5 כפות צ'יה
• ¾ כוס גרעיני חמנייה גרוסים
• 1־2 כפות מים או מיץ או חלב
• ¼ כפית קינמון
• ¼ כפית זנגביל
• קורט ציפורן טחון
לציפוי:
• ¼־½ כוס של פיסטוקים גרוסים, אגוזי ברס, סוכריות צבעוניות, קוקוס, אגוזים גרוסים וכדומה.

אופן ההכנה:
מניחים בקערה בינונית את כל החומרים לפי הסדר ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
נוטלים מעט מעיסת הבצק ומעצבים כדורים בגודל 2־3 ס"מ. מגלגלים את הכדורים באחד מהציפויים או יותר.
מכניסים את הכדורים המצופים לתוך עטרות הנייר ושומרים במקרר עד להגשה.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: חצי שעה
סוג המנה: פרווה