הוא כל כך מיוחד שלמרות שיום השוקולד הבינלאומי נחגג בכל שנה ב-7 ביולי, לשוקולד המריר הוקדש יום משלו, וזה ממש היום, ב-10 בינואר. שוקולד מריר נחשב לאחד מהמאכלים האהובים ביותר בעולם, לא רק בזכות טעמו הייחודי, אלא גם בשל היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שהוא מציע. מדובר בשוקולד המכיל אחוז גבוה של קקאו, לרוב מעל 50%, כאשר כמות הסוכר שבו נמוכה משמעותית מזו של שוקולד חלב או שוקולד לבן.
הטעם המריר של השוקולד הופך אותו למרכיב אהוב, הן בקינוחים והן במנות מלוחות. הוא משמש להכנת עוגות, טראפלס, גלידות, ואף משתלב ברטבים למנות בשר ייחודיות. כמו כן, שוקולד מריר נחשב לבחירה פופולרית לצד יינות אדומים או קפה איכותי.
מחקרים הראו כי צריכה מתונה של שוקולד מריר עשויה לשפר את בריאות הלב, להפחית את רמות הכולסטרול הרע ולשפר את זרימת הדם. בנוסף, הוא עשיר במינרלים כמו מגנזיום, ברזל ואבץ. ועוד לא דיברנו על ההשפעה שלו על הנפש, שהיא ככל הנראה, בלתי מדידה. שוקולד מריר הוא לא רק פינוק טעים, אלא גם מאכל בעל ערך תזונתי ומרכיב תרבותי עשיר. צריכתו במידה נכונה יכולה להוות תוספת מהנה ובריאה לכל יום.
מי אמר ששוקולד זה לא בריא?
"השוקולד המריר נחשב לבריא מבין השוקולדים בזכות תכולת מוצקי הקקאו הגבוהה שבו, והוא עשוי להיות תוספת בריאה לתפריט התזונה היומי, כאשר צורכים אותו במתינות" מבהירה לודה נבו, דיאטנית קלינית ראשית בצבר רפואה – בית חולים בבית. "שוקולד מריר עשוי ממסה של קקאו טהור, סוכר ושומן. ככל שאחוז מוצקי הקקאו גבוהה יותר, תכולת הסוכר יורדת והוא נחשב לבריא ואיכותי יותר. היתרונות התזונתיים של השוקולד המריר נובעים מאחוז הקקאו הגבוה שמכיל יותר ויטמינים, מינרלים כגון: מגנזיום, ברזל, סידן, אבץ ואשלגן לצד ויטמינים מקבוצת B, במיוחד 2B, ריבופלאבין וויטמין E. בנוסף הוא עשיר בנוגדי חמצון במיוחד פלבונואידים, שמחקרים מוכיחים שהם עשויים להגן על התאים בגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים, בעלי היכולת להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב".
"בנוסף, האחוז הגבוה של מוצקי הקקאו, 70% ומעלה, לצד הפלבונואידים שבו, עשוי להוריד את לחץ הדם והכולסטרול הרע (LDL) לשפר את גמישות כלי הדם וזרימת הדם, ובכך לסייע בשמירה על בריאות הלב. גם אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה יפיקו תועלת מהשוקולד המריר 70%, ממחקר שפורסם בכתב העת The British Journal of Nutrition עולה שצריכת קקאו מריר עשויה להפחית את לחץ הדם. תפקודי המוח מרוויחים אף הם, ביכולתם של הפלבונואידים משפרים את זרימת הדם למוח ותומכים בתפקוד הקוגנטיבי – כך שהם משפרים את תפקוד המוח ותומכים בזיכרון".
"יחד עם זאת חשוב לזכור שלמרות שהשוקולד המריר נחשב לבריא יותר, הוא עדיין עם כמות קלוריות וסוכר גבוהים, כך שיש ביכולתו לפגום בתהליך של שמירה או ירידה במשקל, ועל חולי סכרת או בעלי סוכר גבולי להישמר ולמנוע את עליית ערכי הסוכר בדם. ב-100 גרם שוקולד מריר עם 70% מוצקי קקאו יש כ-600 קלוריות, 34 גרם פחמימות ש-30 גרם מקורם בסוכרים כ-7 גרם חלבון וכ-40 גרם שומן שמתוכם כ-20 גרם שומן רווי. לסיכום, כמו בכל דבר טוב, הכל תלוי במינון. 4 קוביות שוקולד מריר 70% ומעלה ביום יכולה להיות חלק מתפריט תזונה בריא ומאוזן".
ומה בנוגע לשוקולד ובריאות השיניים? ד"ר איזבל מיינסטר, מומחית לשיקום הפה, מנהלת רפואית ומנהל אקדמיה במכבידנט: "למרות המיתוסים הנפוצים - השוקולד יכול להיות דווקא טוב לשיניים, במיוחד כשמדובר בשוקולד מריר עם אחוז גבוה של מוצקי קקאו. בספרות המקצועית פורסמו מחקרים המראים שהשוקולד המריר מעכב את הצמיחה של חיידקי s.mutans המזוהים עם היווצרות נגעי עששת. השוקולד דביק פחות מממתקים אחרים ולכן הסוכרים שבו נשארים פחות זמן צמודים לאמייל של השן, מה שהופך אותו לבעל פוטנציאל קריוגני נמוך יחסית. כמובן שכמו בכל דבר אחר בחיים - חשוב לשמור על איזון ולהמנע מצריכה מוגזמת של כל סוגי ממתקים ושוקולד. מנה קטנה של שוקולד איכותי ומריר מספיקה על מנת לתת את האפקט המיטיב בזכות מרכיביו הטובים".
חייבים לטעום
בעקבות ההצלחה של סדרת הקראמבל שהשיקה רשת rebar לסתיו, הושקה סדרת החורף החמה והמפנקת hot & crumble, שבבסיסה שיבולת שועל חמה, עם מגוון תוספות, המשלבים בין פינוק ובריאות. אחד משני המשקאות החמים מהסדרה החורפית, הוא ה-hot chocolate: שבבי שוקולד מריר 70%, ממרח אגוזי לוז וקקאו, בננה, שיבולת שועל חמה וחלב. גם כאן, מדובר ב"שוקו חם" משודרג, מפנק ומנחם, שנשמח שישאר איתנו, גם אחרי שתיגמר עונת החורף. אנחנו באמת לא צריכים יותר מזה.
המותג Fitness מציע נשנושים טעימים ומזינים, שמהווים תחליף מצוין לחטיפים. טעמנו את המיני פריכיות אורז החדשות בציפוי שוקולד מריר ואהבנו ממש, אפילו הילדים התלהבו. הן דקיקות ופריכות, מתפצפצות בפה, מכילות דגנים מלאים ורק 16 קלוריות ליחידה. מעולות לנשנוש כשמתחשק משהו מתוק, אבל לא מתוק מדי, וגם כחטיף לבית הספר, לצד הסנדויץ', בלי לחשוש שזה "לא בריא".
מחלבת יטבתה מקבוצת שטראוס השיקה מהדורת חורף מיוחדת של שוקולטה, המציעה חוויית שתייה המותאמת במיוחד לימי החורף הקרים. מלבד העובדה הבלתי ניתנת לערעור, שהשוקו של יטבתה הוא הכי טעים בארץ, עכשיו הם גם יצאו עם השחיתות הזאת, שאנחנו מתפללים שלא תיגמר ותהפוך ממהדורה מוגבלת לקבועה. השוקולטה סמיכה ומפנקת. טעימה כשהיא קרה, אבל פי אלף אחרי חימום של דקה במיקרו. מתוקה ומנחמת, ואפילו משביעה. טעימה לילדים ומבוגרים כאחד. בבקשה תישארו.
מוס שוקולד מריר מפנק
באדיבות מחלקת התזונה של מותג מוצרי החשמל Küppersbusch
מצרכים עבור המוס:
230 גרם שוקולד מריר
1 כפית קפה נמס
½ כוס מים
1 כפית תמצית וניל
מעט מלח
170 גרם שמנת מתוקה להקצפה
40 גרם אבקת סוכר
לקישוט:
125 גרם שמנת מתוקה להקצפה
25 גרם אבקת סוכר
25 גרם אבקת קקאו
פתיתי מלח
אופן ההכנה:
1. ממיסים את השוקולד בסיר על חום נמוך מאוד, מערבבים כל הזמן להמסת השוקולד מהר יותר.
2. מחממים את המים למשך דקה במיקרוגל, מוסיפים לשוקולד המומס יחד עם הקפה, תמצית הווניל והמלח, ומערבבים היטב בעזרת מטרפה עד שהתערובת חלקה. מקררים עד שהשוקולד בטמפרטורת החדר.
3. בקערה נפרדת, מקציפים את השמנת המתוקה עם אבקת הסוכר עד לקבלת קצפת רכה ומוסיפים בהדרגה את תערובת השוקולד תוך כדי תנועות עטיפה.
4. מחלקים את המוס לקערות ההגשה ומקררים למשך כשעתיים.
5. להגשה, מקציפים את השמנת המתוקה לקישוט עם יתר אבקת הסוכר ומניחים מעל המוס. מקשטים באבקת קקאו ופתיתי מלח.