הסיפור של דוגו התחיל ב-18 בינואר 1945, כשיצא לצעדת המוות ממחנה ההשמדה אושוויץ. בעודו צועד על סף אפיסת כוחות, נזכר בסיפורי אמו על ה"בילקעלך" (הפלאפל) שצומחים בארץ ישראל. הזיכרון הזה נתן לו כוח לשרוד, ולאחר עלייתו ארצה החליט לציין את תאריך הצעדה באכילת פלאפל - כסמל לניצחון החיים. לפני כשנה וחצי הלך דוגו לעולמו והוא בן 93, כשהוא מותיר אחריו מורשת יוצאת דופן של הנצחת זיכרון השואה והעצמת השורדים בארץ ובעולם.
המיזם, שהפך לתופעה לאומית, מושך גם תשומת לב עולמית. על פי נתוני גוגל, בשנה האחרונה נרשמה עלייה חדה של 98% בחיפוש המילה "falafel". ההשפעה ניכרת גם בשטח: רשת "פלאפל בריבוע", שותפה למבצע, דיווחה על עלייה של למעלה מ-40% במכירות ביום המבצע אשתקד, עם עשרות אלפי מנות שנמכרו בסניפי הרשת בלבד. ההערכה היא שבישראל כולה נמכרות מאות אלפי מנות ביום המבצע.
השנה ישתתפו במבצע חיילי צה"ל, תלמידי בתי ספר, סטודנטים, חניכי תנועות נוער ויהודים בכל רחבי העולם. הציבור מוזמן להצטרף למסורת המרגשת ביום חמישי הקרוב: לגשת לדוכן הפלאפל האהוב, להצטלם עם המנה ולשתף ברשתות החברתיות עם ההאשטג #מבצע_דוגו.
לכבוד המאורע, שפים מובילים מציעים את הפרשנות האישית שלהם לפלאפל המסורתי. הנה שלושה מתכונים מיוחדים שמביאים טוויסט חדש למנה האהובה:
פלאפל כרישה של שאול בן אדרת
מצרכים לכ-25 כדורים: 2 ק"ג כרישה מבושלות במים (30 דקות), 6 ביצים, 4 תפוחי אדמה מבושלים וקלופים, 1 כוס קמח, 1/2 כוס שמן זית, 1/2 ק"ג תרד טרי חלוט, 4 לימונים, 100 גרם גרעיני דלעת קלויים, 1/2 ליטר שמנת חמוצה, צרור עירית, מלח ופלפל
פלאפל דגים של אביב משה
מרכיבים ל-3 מנות: 2 כוסות גרגירי חומוס, מושרים במשך 10 שעות, 5 שיני שום, קצוצות, 1 בצל, קצוץ, ¼ כפית כמון, 1 כפית מלח, 2 כוסות מים, 500 גרם מוסר ים, חתוך לקוביות, 2 פרוסות לחם קצוצות, 5 כפות פטרוזיליה קצוצה, 2 כפות כוסברה קצוצה, 1 כפות אבקת סודה לשתייה, שמן לטיגון עמוק
המחית: מעבירים יחד במעבד מזון את כל חומרי הטחינה במעבד מזון למחית חלקה.
מגישים: מורחים על הלאפה מהטחינה ומסדרים מעל את הפטרוזיליה והירקות. מניחים מעל את כדורי 'הפלאפל' ומקפלים ברול.