שימוש בגרגירי פרג בפורים נפוץ בהכנת עוגיות אוזני המן מסורתיות, אך לא רק בהן, הוא משמש גם להכנת שלל עוגות ועוגיות בחג. עם השנים למדתי שהאנושות נחלקת לשניים: אלו שאוהבים את טעם הפרג ואלו שלא אוהבים אותו כלל והמפגש שלהם עם המתוקים המכילים את המלית השחורה מרתיע אותם.
אני משוכנעת שאלו שאינם אוהבים פרג פשוט לא טעמו את המאפה הנכון או שהמאפה שאותו טעמו לא הוכן בדרך הנכונה. אם תקפידו על הכללים לרכישת ואחסון הפרג ותכינו את אחד המתוקים המוצעים כאן במדור, אני בטוחה שתהיה לכם התנסות חיובית.
לכבוד פורים בחרתי הפעם בשלושה מתכונים אהובים עליי. הראשון הוא להכנת פאי פרג ושקדים, שילוב נפלא שיוצר פאי עשיר בטעמו. המתכון השני הוא עבור אוהבי הפרג הנמנעים מסוכר וגלוטן, להכנתו הסבתי את עוגת פרג תפוחים האהובה עליי. אחרי ניסיונות יצאה עוגה רכה ונימוחה בעלת טעם עדין. להכנתה אפשר להשתמש בתחליף סוכר ״כמו סוכר״ או בסירופ אגבה ולשלב פירות מיובשים ללא תוספת סוכר.
בכמויות שבהן השתמשתי יוצאת עוגה מתוקה במידה. אם תרצו עוגה קצת יותר מתוקה, תוכלו לחזק את טעמה בזרזיף קל של סירופ אגבה לפני ההגשה. כחלק מהשינויים שערכתי החלפתי את החמאה מהמתכון המקורי בשמן קוקוס, שהיה מצוין. אפשר לעטר את העוגה בשבבי קוקוס קלוי. מוזמנים לנסות, אני בטוחה שגם אתם תהיו מופתעים מהטעם.
המתכון השלישי הוא להכנת גלילות מבצק שמרים עם פריכות קלה. המלית על בסיס פרג כמובן, ואוהביו יתענגו עליהן. אפשר להכין אותן עם מליות אחרות, למשל שוקולד או תמרים, או תערובת של סוכר חום וקינמון עם פיסות חמאה קטנות.
פאי פרג ושקדים
אופן ההכנה:
מרדדים את הבצק על משטח עבודה ומרפדים בו את תבנית הפאי. מניחים מעליו נייר אפייה ומפזרים גרגירי חומוס או שעועית. מכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות ואופים כ־20 דקות, עד שהתחתית מקבלת גוון זהוב בהיר.
מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הדבש, האגוזים, הצימוקים, קליפת התפוז המגוררת ותמצית הווניל והחמאה. מבשלים על להבה נמוכה 15 דקות.
מקררים את מלית הפרג ומשטחים על קלתית הבצק המוכן.
מורחים שכבה אחידה של הקרם על מלית הפרג. לחלופין, אפשר להעביר את קרם השקדים לשק זילוף ולזלף על פני המלית תלוליות חופפות של קרם או רצועות בצורת שתי וערב. מפזרים על הקרם שקדים פרוסים ופיסטוקים, ובתנור שחומם מראש ל־180 מעלות אופים למשך 20־25 דקות, עד שקרם השקדים מזהיב. מוציאים ומצננים. מפזרים מעט עלי ורדים ומגישים.
עוגת פרג תפוחים ללא גלוטן וסוכר
לעיטור:
מערבבים את התפוחים המעוכים עם החלמונים, הפרג, שמן הקוקוס, הקורנפלור, הצימוקים והתמרים. מקפלים את הקצף לתערובת, ולאחר מכן את הקמח.
יוצקים את התערובת לתבנית משומנת ומשטחים. אופים כשעה בתנור שחומם מראש ל־170 מעלות. מצננים. מפזרים מעט אגוזים או בוטנים קלויים ומזלפים מעט סירופ אגבה.
גלילות פרג
הכנת המלית: שמים בסיר קטן את הפרג, החמאה, החלב, הסילאן, קליפת הלימון ו־2 כפות ממרח תמרים. מבשלים על אש נמוכה תוך בחישה במשך 4־3 דקות. מחלקים את המלית ל־3 חלקים שווים.
מחלקים את הבצק ל־3 חלקים שווים. על משטח עבודה מקומח מרדדים חלק אחד מהבצק לעלה בעובי ½ ס"מ. מורחים על העלה, בחלק הקרוב אליכם, ⅓ מממרח התמרים. משאירים פס של בצק ללא ממרח תמרים (כ־12 ס"מ), בחלק המרוחק מכם.