היום חוגגים את הצ'יפס: המלך הבלתי מעורער של הפחמימות

מטוגן, אפוי או קריספי מהשקית: היום, 13 ביולי, חוגגים את יום הצ'יפס הבינלאומי עם היסטוריה, טרנדים ומתכון משגע לשניצל בציפוי צ'יפס

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
המבורגר וצ׳יפס מטוגן
המבורגר וצ׳יפס מטוגן | צילום: איתי תיצבי
2
גלריה

היום, ה־13 ביולי, מציינים ברחבי העולם את יום הצ’יפס הבינלאומי, חג לא רשמי אבל לגמרי טעים - מחווה למאכל הפחמימתי האהוב ביותר, שפשוט אי אפשר להישאר אדישים אליו. בין אם הוא מטוגן בשמן עמוק או אפוי בתנור, בין אם הוא דק וקריספי או עבה ורך מבפנים, או פשוט חטיף קריספי וממולח מהשקית – צ’יפס הוא אחד המאכלים היחידים שמצליחים לענג כל גיל, כל ארוחה וכל מצב רוח.

אז מי באמת המציא את הצ’יפס?

כמו כל סיפור טוב, גם לצ'יפס יש גרסאות שונות לגבי מקורותיו. הוויכוח העיקרי ניטש בין בלגיה לצרפת – שתי מדינות שטוענות לבעלות על ההמצאה. לפי אחת הגרסאות הנפוצות, כבר במאה ה-17 נהגו דייגים בלגים לטגן פרוסות דקות של תפוחי אדמה כדי לדמות דג מטוגן, בתקופות שבהן הנהר קפא והם לא הצליחו לדוג. מאוחר יותר, חיילים אמריקאים ששהו בבלגיה במהלך מלחמת העולם הראשונה טעמו את המאכל, וכיוון ששמעו צרפתית ברחובות – כינו אותו French Fries.

הצרפתים, לעומת זאת, טוענים שהצ'יפס נולד בכלל בפריז, שם מכרו אותו בדוכני רחוב כבר בסוף המאה ה-18. כך או כך, אין ספק שמדובר באחד המאכלים הפופולריים בעולם, שהתפשט מהר מאוד לכל יבשת וקיבל גרסאות, טעמים וצורות שונות לפי כל מדינה.

צ’יפס בכל תרבות

האמריקאים הפכו אותו לחלק בלתי נפרד מההמבורגר, האנגלים מגישים אותו עם דג, וההולנדים טובלים אותו במיונז. ובישראל? הצ'יפס קיבל מקום של כבוד לצד המנות האהובות ביותר על הישראלים, מפלאפל ועד שניצל בבגאט – ובואו נודה באמת, כשהוא לא נמצא, מרגישים בחסרונו.

לפי נתונים עדכניים, אדם ממוצע בארה"ב אוכל כ־14 קילוגרם של צ'יפס בשנה. ומה איתנו? לא משנה אם זה ליד המבורגר, שניצל או סתם ככה מול הטלוויזיה – הצ'יפס תמיד שם. לא פלא שהוא נכנס גם לקטגוריית החטיפים, והפך לאחד המאכלים היחידים שכמעט אין מי שלא אוהב.

לקראת יום הצ'יפס, אי אפשר להתעלם מהעובדה שגם בקטגוריית החטיפים יש לא מעט גרסאות שמביאות את חוויית הצ'יפס הקראנצ'י בלי צורך בטיגון. אחת מהן היא סדרת CHIPS של אסם, שהושקה בסוף 2023 וזכתה לאהדה בזכות המרקם הקריספי במיוחד והטעמים המגוונים. לאחרונה הצטרף לסדרה גם טעם חדש – עגבניות צלויות, שמשלב תיבול מודגש עם מרקם גלי ופריך במיוחד. יחד עם הטעמים הקיימים – טבעי, ברביקיו, צ'ילי וגלי בטעם טבעי – מדובר בפינוק שמהווה אלטרנטיבה מעולה למי שמחפש את הקריספיות בלי טיגון.

סדרת CHIPS של אסם הפכה לפייבוריט בקרב חובבי קראנץ’, בזכות מרקם גלי וטעמים מודגשים. לאחרונה הצטרף טעם חדש ומפתיע – עגבניות צלויות, שמצטרף ל: טבעי, ברביקיו, צ’ילי וגלי בטעם טבעי.

צ׳יפס מבית אסם
צ׳יפס מבית אסם | צילום: סטודיו אסם

ובמיוחד ליום החגיגי – מתכון מושלם לשניצל בציפוי צ’יפס אסם קראנצ׳י:

מצרכים:

אופן ההכנה:

מגישים חם, רצוי עם מטבל בצד.

תגיות:
שניצל
/
אוכל
/
חטיפים
/
מתכונים לקיץ
/
מתכונים לילדים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף