בעידן שבו כמעט כל בדיחה על "הייטקס" מסתיימת באחד החיקויים מ"ארץ נהדרת" או בתלונה על כך ש"אין היום ראמן בתפריט", צצים גם הייטקיסטים מסוג אחר, אנשים בעלי נפש אומנותית שמבינים את מקור הבדיחות, אבל מוכיחים שלא כולם מתלוננים כשאין יותר מדי סוגי לחם במטבח.
דרור כהן הוא אחד כזה. מסלול חייו כיוון אותו משירות בממר"ם ובחיל המודיעין היישר לזרועותיה של חברת מיקרוסופט, ממש ברגע שהשתחרר מהצבא ולמשך 15 השנים הבאות. במקביל להתקדמותו באחת החברות המצליחות בעולם טיפח כהן תחביב אפייה ובלוג מצליח בשם "בייקרי 365", שבו במשך עשור הקפיד להעלות בכל ערב אחרי יום עבודה מפרך מתכון אפייה חדש שהמציא.
"זאת משמעות השם, וגם טייק אוף על סדרת המוצרים של מיקרוסופט שיצאה בזמנו עם הלוגו 365. הרגשתי שזה כמעט עוד מוצר של החברה", הוא מספר.
היום הוא מוציא ספר חדש בשם "בייקרי 365 וחברים", שהוא לא ספר אפייה קלאסי, אלא כזה שמאגד בתוכו לא רק מתכוני אפייה בדרגות שונות, אלא גם הופעות אורח של מיטב השפים והקונדיטורים שהסכימו לקחת חלק בפרויקט הכמעט בלתי אפשרי לביצוע: ישראל אהרוני, מיקי שמו, השוקולייטרית איקה כהן וגורו האפייה אסטלה הם רק חלק מהשמות המוכרים של מי שמתארחים בספר.
אפייה ודיסטנס
הבלוג החל לתפוס תאוצה ותפס את כהן בהפתעה גמורה. עד אז הוא שמר על אנונימיות יחסית ולא חיבר בין "דרור כהן ההייטקיסט" לאופה שמתחזק את בייקרי 365. מלבד חברים ומשפחה קרובה גם הקולגות במיקרוסופט לא האמינו שאחד האנשים הוויראליים ביותר ברשת הוא מנהל בכיר בקבוצת פיתוח במחלקת הסייבר של החברה ואחראי לצוות של 30 עובדים.
"בשלוש־ארבע השנים האחרונות כבר החלטתי שהגיע הזמן אולי לצאת מהארון בנושא הבלוג", הוא מספר. "ואנשים מפרגנים. הקולגות שלי יודעים שאני מתעסק בזה, ולא רק מקבלים את זה אלא גם מגיבים לי על דברים שאני מעלה".
החשיפה הגיעה לשיא כאשר בעקבות הפצרות מהסביבה כהן החליט להשתתף בתוכנית "הקינוח המושלם" בקשת 12, ואף קיבל טלפון מהמורה שלו בתיכון שראתה אותו בטלוויזיה והתמלאה גאווה. "שם הבנתי שזהו, אני כבר בחוץ. אנשים גם מזהים אותי ברחוב לפעמים מהבלוג והתוכנית, וזהו, זאת מציאות חדשה".
"זאת הייתה העבודה הראשונה שלי אחרי הצבא וזה שיא מבחינת הייטק... אבל גם נושא האפייה והקונדיטוריה מגיע אצלי בעיקר ממקום אומנותי. כמו שצייר מרגיש צורך לצייר, אני מרגיש צורך לסיים יום עבודה במטבח וליצור מתכונים חדשים. פרסום המתכונים וכל מה שנלווה לכך, כולל הספר, כרגע הוא מבחינתי רק אקסטרה".
לבשל לעצמו
כהן, בן זקונים להורים יוצאי מרוקו, גדל בדימונה עד גיל 18, וכשהתגייס לשירות במודיעין עבר לבדו להתגורר במרכז. "קודם כל דימונה היא עיר קהילתית מדהימה והייתה לי ילדות נהדרת", הוא מספר. "כנער הייתי פעיל חברתית, במועצת הנוער העירונית, בעיתון מקומי וברדיו. אבל השירות הצבאי גרם לי להיות עצמאי מהר מאוד. הייתה לי דירה משלי כבר בגיל 19, ואני מניח שזה היה עוד טריגר להתחיל לבשל ולדאוג לעצמי, כשאני חייל רחוק מההורים".
העבודה בהייטק הייתה סוג של חלום שמתגשם מיד אחרי השחרור, והוריו עדיין מפחדים שהוא יעזוב את העבודה הקבועה והמכובדת. "כשהוצאתי את הספר אמא שלי אמרה לי 'עזוב, למה אתה צריך? יש לך עבודה מסודרת ופרנסה טובה'. ושלא תביני לא נכון, זה לא שהם לא מפרגנים, שני ההורים שלי מגיבים לי כמעט על כל פוסט שאני מפרסם, והם לקחו 20 ספרים כדי לחלק לחברים שלהם. אבל הם עדיין בדור הזה שחושב שעבודה רצינית היא להיות עורך דין או להתעסק במחשבים, ואני חושב שהם קצת פחדו מהסיפור הזה של הבלוג והטלוויזיה, שחס וחלילה לא אעזוב עבודה קבועה עם ההרפתקה הזאת".
"האחיין נפטר קצת לפני הורדת הגיליון הראשון, וכהן הבטיח לעצמו שמעתה כל הפרויקט יוקדש לו. במהלך תקופת האבל החברים הקרובים והקולגות שכהן פנה אליהם התגייסו לשיתוף פעולה כמעט בלי היסוס. "זה היה מאוד מרגש שכולם התגייסו, ואף אחד לא סירב כשפניתי אליו. זה לא מובן מאליו עם אנשים בסדר גודל כזה עם לו"ז כמעט בלתי אפשרי".
הספר בן 14 הפרקים מתחיל בסיפור קצר על ההיכרות של כהן עם כל אורח והשפעתו על דרכו המקצועית כקונדיטור, מתכון וטיפים של האורח, וארבעה מתכונים פרי מוחו הקודח של כהן, שעומד במטבח אחרי יום עבודה ואחרי שהילדים הולכים לישון, ויוצר את יצירותיו כמו ואן גוך, במטבח הביתי כמעט באישון לילה.
"הספר מלווה באיורים של אלה כהן, מאיירת ישראלית שחיה בברלין, בקונספט מאוד אינסטגרמי. היום כבר לא מוציאים ספרים אבל ממש רציתי לעשות את זה עבורי, עבור הפרסטיז' - 'הנה הוצאתי ספר'. ובסוף אינסטגרם הוא אסופת סיפורים שמספקים הצצה לחיים הפרטיים של אנשים, ועשינו את אותו הדבר רק בפרינט".
אגב מיקרוסופט, השף חיים כהן, שאחראי על הקייטרינג של החברה, הציע לכהן הקונדיטור להכין את הקינוח שהביא אותו לגמר ב"הקינוח המושלם". "זאת הייתה הפעם הראשונה שאני מכין כמות כזאת של קינוחים. הכנתי 1,000 קינוחי תירס וזה היה מטורף. מיקרוסופט אפילו קנו במיוחד לכך מיקסר עצום, שלא היה במטבח של חיים כהן, רק כדי שנוכל להוציא את זה לפועל".
"אני מודה שמאוד מרגש אותי שאנשים לוקחים על עצמם את האתגר להכין משהו שהם מעולם לא חלמו שהם יכולים, כמו עוגת קומות שדורשת הכנה של יומיים, ודברים מקצועיים שבסופו של דבר עם הנגשה נכונה ועם סבלנות מי שרוצה לעשות את זה בהחלט מסוגל. זה הסיפוק הכי גדול שלי, לדעת שמישהו עשה משהו מקצועי ללא שום הכשרה והצליח".