מהפכה בגליל: מתחת לכרמל צומח אחד מבתי הקפה המסקרנים בישראל

בית הקפה “עמלי” נפתח לאחרונה בקריית טבעון על ידי אלישע ריינר, לוחם במילואים ואיש קפה. המקום מגיש קפה ספשלטי, מאפים עונתיים, ומבקש להיות בית קהילתי מחבק

בתיה גלעדי צילום: ללא
עמלי
עמלי | צילום: בתיה גלעדי
4
גלריה

ריינר ואשתו אביה גדלו בגליל התחתון, במצפה נטופה. ״הייתה לנו מחשבה לפתוח בקריית עמל שבטבעון ולבת שלי קוראים עמליה, כך נבחר השם עמלי״, הוא מספר. ״חיפשנו מקום שהוא באמצע - גם גיאוגרפית וגם מבחינת התחושה. מקום קהילתי, מחבק. מקום שהוא בין יישוב לבין עיר. טבעון קרצה לנו, התאהבנו והחלטנו גם לגור כאן, לא רחוק מהקפה״.

המסע שלו לעולם הקפה התחיל בכלל מלימודי אדריכלות. ״עזבתי אחרי זמן קצר. כבר אז הייתה לי חיבה לקפה, וברגע שהבנתי שאני עוזב את הלימודים ידעתי שאני הולך לעבוד בזה. בירושלים ובתל אביב זכיתי לעבוד בבתי קפה מצוינים שנתנו לי להתמקצע. אמרתי שאם לא באקדמיה - לפחות נעשה קפה טעים״.

עמלי
עמלי | צילום: בתיה גלעדי

שבועיים אחרי הפתיחה פרצה המלחמה באיראן. ״זאת הייתה כאפה. עבדנו בעיקר בטייק אווי, למדנו להסתגל״. ריינר עצמו שהה מאז אוקטובר 2023 כמעט 200 ימים במילואים. ״החבר׳ה שלי עשו סבב נוסף, אבל נתנו לי פס כדי שאוכל להקים את המקום. חוסר הוודאות גרם לי להגיד לעצמי: אם הכל ארעי - אז בוא נגשים את החלום״. גם אשתו שירתה במילואים עד לידת בתם.

עמלי
עמלי | צילום: בתיה גלעדי

הקפה ב”עמלי” מתבסס על גיוון וחדשנות. שתי מטחנות אספרסו ממתינות ללקוחות: אחת עם קלייה קלאסית, בינונית-מרירה ושוקולדית, ואחת עם קלייה בהירה ופירותית יותר, הרפתקנית, כמו בעולם הקפה המודרני. ״אנחנו עובדים עם בתי קלייה שונים - נומנה מתל אביב, בלומס מפרדס חנה, לב מירושלים - כדי לייצר גיוון טעמים ולתת חשיפה. בקרוב נתחיל לקלות בעצמנו תחת לייבל משלנו״.

התפריט משתנה בהתאם לעונה ולחומרי הגלם: סקונס צ’דר ובצל ירוק, עוגיות שוקולד צ’יפס, בריוש עם פירות יער, טארט נקטרינות עם קרם שקדים ועוד. ״אנחנו מחכים לחורף כדי להוציא טארט קלמנטינות. בימי שישי יש הפתעות - לפעמים שמרים, לפעמים פחזניות. אנחנו משנים לפי מה שהלקוחות אוהבים״. המחירים נגישים: מאפים קטנים ב־22 שקלים, גדולים ב־30, אספרסו ב־11 שקלים וקפה הפוך נע בין 13 ל־16 שקלים.

טארט נקטרינות עם קרם שקדים
טארט נקטרינות עם קרם שקדים | צילום: בתיה גלעדי

למרות שבטבעון לא חסרים בתי קפה בהם גם “קפה אנין”, שפועל כבר שנים ונחשב לחלוץ מקומי בתחום הקלייה - ריינר מספר על חיבוק חם מהקהילה. ״יש פה הרבה אוהבי קפה. אני מכיר לקוחות בשם, וזה כל מה שרצינו, אנשים קבועים, מקום שמרגישים בו בבית. כיף לי שאנשים יושבים שעתיים עם המחשב, גם אם זה פחות נכון עסקית״.

המקום ממוקם בכיכר בן גוריון 1, בלב המרכז הוותיק של טבעון. בעבר פעל כאן בית קולנוע, אחר כך חנות יד שנייה, והיום - בית קפה מלא עם עגלות, צעירים עם מחשב, חברים לשיחה ומבוגרים סקרנים. מסביב חנות טבע, בגדים, בית מרקחת וזול סטוק, כך שאם שואלים איך מגיעים ל”עמלי”, פשוט מבקשים הנחיות ל”רני אורגני” או ל”זול סטוק”.

תגיות:
בית קפה
/
קריית טבעון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף